АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПЕРЕДМОВА

Читайте также:
  1. К. Маркс. “До критиці політекономії” (Передмова).
  2. Передмова
  3. ПЕРЕДМОВА
  4. ПЕРЕДМОВА
  5. ПЕРЕДМОВА
  6. ПЕРЕДМОВА
  7. ПЕРЕДМОВА
  8. Передмова
  9. ПЕРЕДМОВА
  10. Передмова
  11. Передмова
  12. ПЕРЕДМОВА

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УКРАЇНИ

«КИЇВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ»

 

ФАКУЛЬТЕТ СОЦІОЛОГІЇ І ПРАВА

 

 

Кафедра «ІНФОРМАЦІЙНОГО ТА ПІДПРИЄМНИЦЬКОГО ПРАВА»

ПРАВО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ:

Терміни, договори, інституції

 

 

Навчальний посібник

Київ

 

УДК

Затверджено вченою радою

Факультету соціології і права

(Протокол № від __.__.2012)

 

Рецензенти: Курило В.І., доктор юридичних наук, професор;

Білошкурська З.П., кандидат юридичних наук, доцент

 

Укладачі: Бурлака С.І., магістр міжнародного права, канд. істор. наук, доцент;

Долгий О.А., доктор наук з державного управління, професор.

 

Право Європейського Союзу: терміни, договори, інституції: навчальний посібник. –

Київ.: Видавництво НТУУ «КПІ», 2012. – 77 с.

 

 

Посібник розрахований на студентів спеціальності «правознавство», інших спеціальностей, усіх, хто цікавиться історією становлення європейських співтовариств, їх інституцій, розвитку правової системи. При підготовці посібника використані матеріали представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні.

 

Національний технічний університет України «КПІ» 2012

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА.. 4

ІСТОРІЯ СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТКУ ПРАВА ЄС В ТЕРМІНАХ, ДОГОВОРАХ Й ІНСТИТУЦІЯХ.. 5

ДОГОВІРНО-ПРАВОВА ОСНОВА, ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАХОДИ Й ІНСТИТУТИ СПІВРОБІТНИЦТВА УКРАЇНИ ТА ЄС.. 34

ДОДАТКИ.. 59

Додаток А. Головні етапи європейської інтеграції 60

Додаток Б. Інституційна побудова ЄС.. 61

Додаток В. Ключові постаті ЄС.. 62

Додаток Д. Персональний склад Єврокомісії 63

Додаток Е. Фракції в Європейському Парламенті (скликання 2009-2014 рр.) 65

Додаток Ж. Важливі етапи відносин Україна – ЄС (документи Україна – ЄС) 66

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ТА РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ.. 67


ПЕРЕДМОВА

 

Європейський Союз (ЄС) є унікальним міжнародним утворенням, що динамічно розвивається і становить яскравий приклад успішного політичного та правового співробітництва. Договір про Реформи (Лісабонський договір), підписаний у грудні 2007 року главами держав-членів ЄС, ще більше підвищує демократичність та ефективність функціонування інститутів ЄС. Цей договір наділяє ЄС, до якого входять 27 держав-членів, міжнародною правосуб’єктністю.

Відносини між Україною та Європейським Союзом мають доволі динамічний характер. ЄС є одним з найбільших зовнішньоекономічних партнерів України. Правову основу відносин тут складає Угода про партнерство та співробітництво. Наразі парафована нова посилена угода між ЄС та Україною, яка повинна передбачати створення зони вільної торгівлі та асоціації між ЄС та Україною, посилення політичного та економічного співробітництва, а також вжиття подальших заходів щодо зближення законодавства України та ЄС.

Таким чином, вивчення права ЄС набирає не лише теоретичного, а й значного практичного значення. Відтак, навчальну дисципліну «Право Європейського Союзу», відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів зі спеціальності «правознавство», впевнено можна віднести до однієї з основних.

Разом з тим, велика кількість документів, інституцій і постатей в рамках діяльності Європейського Союзу можуть викликати складнощі стосовно їх усвідомлення навіть у поінформованих європейців. Тому, цей навчальний посібник, де висвітлюються поняття і терміни права ЄС, розглядаються функції його інституцій – з урахуванням їх трансформацій, покликаний сприяти студентам юридичних факультетів, міжнародникам, усім, хто вивчає право ЄС, в опануванні знаннями щодо його фундаментальних основ.

При підготовці посібника використовувалися матеріали представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні, а також інші джерела.


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)