АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Властивості ефірних олій

Читайте также:
  1. БНМ 4.1.6. Магнітні властивості речовини
  2. Будова і властивості напівпровідників
  3. Будова і властивості полімерів
  4. Визначити, які властивості або тип темпераменту лежать в основі такої поведінки.
  5. Визначники та їх основні властивості.
  6. Виробнича функція та її властивості
  7. Властивості арифметичного кореня n-го степеня.
  8. Властивості атомів
  9. Властивості білків
  10. Властивості визначників
  11. Властивості визначників.
  12. Властивості детермінанта

Ефірні олії (ефірні масла) - це суміш хімічних сполук різних класів, які утворюються в рослинах. Вони мають сильний ароматний запах, пекучі на смак, майже нерозчинні у воді, добре розчиняються у спирті, ефірі, мас­лах, смолах. Ефірні олії бувають безбарвні, жовтуваті, тем­но-коричневі, червоні, зелені й темно-зелені.

З організму ефірні олії виділяються через легені або нирки і в цих органах виявляється їхня дія (відхаркувальна, сечогінна, антисептична або дезинфікуюча). Ефірні масла широко використовуються не лише в медицині і ветеринарії, а й у народному господарстві - в косметології, парфюмерії, в харчуванні.

Часто ефірні олії (ефірні масла) використовують для ароматики, для лікування волосся, від розтяжок тощо.

Із 400 000 видів рослин, які налічуються на нашій плане­ті, лише 2500 містять ефірні олії (деякі з них - по кілька різних ефірних олій). Кількість та хімічний склад ефірних олій у рослинах залежить від росту, цвітін­ня, плодоношення, клімату, висоти росту рослин та ін. Ефірні олії накопичуються в різних частинах рослин - у квітках, листі, насінні, шкірці плодів, бруньках, корі, ін­коли в корінні, кореневищі, бульбах, цибулинах. Найбільше ефірних олій накопичують рослини влітку, особливо ті, які ростуть у теплих і вологих поясах земної кулі.

Ефірні олії (ефірні масла) дуже нестійкі і під дією світла, вологи, кис­ню повітря, підвищеної температури змінюють свій колір, запах, хімічний склад. Ось чому при заготівлі, сушінні, збе­реженні й обробці ефіроолійних рослин треба ретельно до­тримуватись певних правил. Рослини складають товстим ша­ром у теплому місці, сушать при 25-30 градусів за Цельсієм, а зберігають при 15 градусів за Цельсієм.

Їх застосовують як болезаспокійливий, відхаркувальний, заспокійливий (м'ята), бактерицидний (м'ята, шавлія, кмин), антисептичний (хвой­ні рослини), протиглистовий (береза), "вітрогінний" (кріп) засоби. Вони також збуджують діяльність серця (камфора) і нервову систему (полин), стимулюють секреторну та рухо­ву діяльність травного каналу (полин).

Ефірне масло Апельсину солодкого

Тонізує нервову систему, підвищує імунітет, ефективний антицелюлітний засіб, сприяє зниженню ваги і виведенню токсинів з організму, вибілює шкіру, додає пружність, сприяє зменшенню зморшок. Допомагає при потрісканій, запаленій, сухій шкірі, стимулює, регенерує кровотік, знімає депресію, сильну втому, заспокоює, ефективне при безсонні. Натуральний дезодорант.
Лікувальні властивості: Має антидепресивну, заспокійливу, спазмолітичну, протизапальну дію. Сприяє зниженню ваги і виведенню токсинів з організму, відбілює шкіру. Застосовується при целюліті, кровотечі ясен, стоматиті, стресі, неврозах, безсонні, інфікованих ранах, стомленні очей.
Складники: Містить: - монотерпенів (90%) - Н-дециловий альдегід - D-ліналоол (3%), - Н-ноніловий спирт - D-терпінеол - ефіри каприлової кислоти, метиловий ефір антранілової кислоти - цитраль - цітронеллаль
Протипоказання: При тривалому застосуванні і значному дозуванні можливе подразнення чутливої шкіри. Не наносити на шкіру менше ніж за 1 годину до прийому сонячних ванн.
Поєднання: Гвоздичне дерево, дудник лікарський, жасмин, кипарис, коріандр, корічник цейлонський, лаванда, ладан, ялівець, мускатний горіх, неролі, пеларгонія, петіт-грейн, троянда, рожеве дерево.
Запах: Свіжий, солодкий, фруктово-цитрусовий аромат
Ноти аромату: Верхня нота
Синоніми: citrus sinensis, Oil of Sweet Orange, Orange Oil Expressed (англ.), oleum auranti dulcis (лат.)

Ефірне масло Бергамоту

Тонізує і освіжає шкіру, регулює функцію сальних залоз. Знімає запалення при вугровому висипі. Використовується для лікування і профілактики шкірних захворювань.
Лікувальні властивості: Має антисептичну, жарознижувальну, протизапальну, антиспазмову, антидепресивну дії. Звужує пори, нормалізує секрецію сальних і потових залоз, освітлює шкіру. Застосовується при інфекціях ротової порожнини, верхніх дихальних шляхів, ангіні, жирної, змішаної і вугруватої шкіри, екземі, псоріазі, дерматомікозах, фурункулах і для швидкої засмаги.
Складники: В олії міститься 175 речовин, 26 з яких мають концентрацію більше 0,1% і в сумі складають 96% від загальної маси олії: - альфа-туйен - камфен - пінен - мірцен - октен, 5-октенони, октаналь - гераніаль - дельта3-карен - альфа-терпінен - гамма-терпінен - альфа-бергамот і бета-бісоболена - кисневмісні сесквітерпеноіди тощо
Протипоказання: Не застосовувати дітям до 12 років. Бергамотове ефірна олія не рекомендують використовувати у великих концентраціях, а також при ранах на шкірі. Оскільки масло має високу фотосенсибілізуючу здатністю, то його не слід застосовувати під час засмаги або перед прийняттям сонячних ванн (не наносити на шкіру менш ніж за 1 годину до процедури). Хімічний компонент бергаптен сприяє засмазі, але не захищає від опіків. Дратує чутливу шкіру.
Поєднання: Жасмин, іланг-іланг, кипарис, коріандр, лаванда, лимон, майоран, ялівець, неролі, пальмароза, пачулі, герань, ромашка, евкаліпт, рожеве дерево.
Запах: Свіжий, гіркувато-терпкий лимонний аромат
Ноти аромату: Верхня нота
Синоніми: Citrus bergamia, Bergamot, Bergamot petitgrain

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)