АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Прихід до влади династії П’ястів

Читайте также:
  1. А.Б.: - В Древней Руси пили брагу, медовуху, живое пиво, князья – заморские вина, качественные и низкоградусные. Это и составляло то «веселие Руси» о котором говорил Владимир.
  2. Александр Ярославович Владимиро-Суздальский (Невский) (1220-1263)
  3. Андрей Юрьевич (Георгиевич) Владимиро-Суздальский (Боголюбский) (1111-1174)
  4. Антиконкурентні дії органів влади, місцевого самоврядування, адміністративно - господарського управління і контролю
  5. Антропологія влади як нова субдисципліна
  6. Антропоморфные саркофаги Владимиро-Суздальской Руси
  7. Архаїчні прояви влади в пострадянських соціумах
  8. Белов Сергей Владимирович
  9. Благослови, владико, час Трисвятого.
  10. Бондаренко Павла Владимировича
  11. В ролях: Марат БАШАРОВ, Ирина МЕДВЕДЕВА, Владимир СТЕРЖАКОВ
  12. Введение в историю Русской церкви: христианство в России при святом Владимире.

Знатні люди (proceres regni) королівства, прийшовши у вищезазначений місто Крушвіца, який мав славу в ті часи серед міст лехітов найбільш сильним і красивим, почали думати про обрання майбутнього правителя; хоча вони і бажали обрати будь-кого з синів отруєних князів, однак, оскільки вони пропонували різних, [то] не могли дійти спільної згоди, ставлячи свої бажання вище суспільної користі. Зрештою вони вирішили обрати когось простого і скромного походження. Був там якийсь бідний землероб на ім'я Пяст, ім'я його дружини було Ріпка, і жили вони в згаданому місті Крушвіца.

Припускали, що подружжя в часи Помпіліуша, або Хотишко, гостинно прийняло двох чужинців, чи то ангелів, чи то мучеників Іоана і Павла, яких воротарі вищезгаданого правителя (principis) Хотишко відігнали від входу в його будинок. Ці два чужинця прийшли в оселі Пяста під час виборів, і чудесним чином вищезгаданого Пяста обрали королем. А саме, коли для такої кількості [людей], присутніх обрати короля, не вистачило пива, і Пяст у своєму житлі наварив тільки дещицю меду для себе і для своєї сім'ї, медвяна рідина, яка по-польськи називається «мед», настільки збільшилася, що її в достатку вистачило всім, і кожен міг пити стільки, скільки хотів. Побачивши це диво, створене божественної милістю, вони одноголосно обрали вищезгаданого Пяста своїм королем. Називався він П'ястом тому, що зростанням був малий, але міцний тілом і гарної зовнішності.

У П’яста був син Земовит. Цьому володареві довелося пережити кроворолитні міжусобиці з нащадками Хотишко.

Після смерті Земовита володарем став Лешик ІV. Цей правительправив разом з своїм сином Земомислом.

У Земомисла і дружини його народився син, який протягом семи років від народження залишався сліпим. Поляки бачачи це, а також знаючи, що інший син у короля Земомисла, хоча минуло сім років, вже не народиться, в збентеженні говорили: "Ось знову замішання [meska] в королівстві». Замішання, кажуть, все одно, що збентеження або хвилювання. Адже вони знали, що після смерті Хотишко, якого з'їли миші, багато смут сталося в Польському королівстві і боялися вторинного їх появи. Ось тому вони назвали сліпого сина короля Мешко (Meskam). Земомисл ж, як розповідають історичні аннали поляків породив свого вищезгаданого сина Мешко. Цей Мешко у віці семи років з волі богів повернувся зір. І нарешті, 965 року Мешко одружився з донькою чеського князя Болеслава Дубровкою, сестрою св.Вацлава. На наступний рік під впливом своєї дружини і божественного натхнення разом з усім народом лехітов чи поляків прийняв таїнство святого хрещення. Від цієї дружини в 937 році породив сина, якому при святому хрещенні наказав дати ім'я Болеслав; в 938 році він встановив в Польщі єпископом Йордана.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)