АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Правителі Польщі

Читайте также:
  1. а) представництво польського емігрантського уряду в окупованій Польщі
  2. Агонія комуністичного режиму в Польщі.
  3. КАРЛ IV, ІМПЕРАТОР ТА КОРОЛЬ БОГЕМІЇ, І КАЗИМИР ВЕЛИКИЙ, КОРОЛЬ ПОЛЬЩІ
  4. Конституційні основи організації публічної влади в територіальних одиницях Польщі.
  5. Конституція Польщі: особливості структури, прийняття, зміни,класифікаційна характеристика. Інститут конституційного контролю у Польщі.
  6. ПЕРЕЛІКИ ПРАВИТЕЛІВ
  7. Поділи Польщі. Реформи Марії-Терези та Йосифа II
  8. Прокуратура на українських землях, що входили до складу Австро – угорської імперії (1849-1918 роки), Польщі ( 1920 – 1939 роки)
  9. Режим «народної демократії» в Польщі (1945-1948).
  10. Роль Польщі в ЄС та в НАТО
  11. Українські землі у складі Польщі

Після смерті Ванди Польщею правили Лешик І, Лешик ІІ і Лешик ІІІ. Слово Лешик в слов’янських мовах має значення «хитрий» У Лешика ІІІ було багато синів.

Імена цих синів такі: Болеслав, Казимир, Владислав, Вроціслав, Одон, Барйім, Пшібислав, Пшемислав, Якса, Семіан, Земомисл, Богдан, Спіцігнев, Спіціміж, Збігнєв, Собеслав, Вишімір, Чешмір і Віслав.«Імена цих синів такі: Болеслав, Казимир, Владислав, Вроціслав, Одон, Барнім, Пшібислав, Богдан, Пшемислав, Семіан, Собеслав, Земомисл, Спіцігнев, Спіціміж, Збігнєв, Собеслав, Вишімір, Чешмір і Віслав.» Деякі фортеці та міста, які вони заснували, вони назвали своїми іменами; кожному батько віддав по князівству біля Північного моря аж до Вестфалії, Саксонії, Баварії та Тюрінгії.

Після Лєшика ІІІ влада перейшла до його сина Помпіліуша, народженого за легендою від сестри Юлія Цезаря.

Згодом престол посів Помпіліуш ІІ. Цей Помпіліуш був людиною надзвичайно безчесним. Справді, він більше прагнув водити з дівчатами хороводи, ніж вести війни, і внаслідок нестримного прагнення до ганебної розкоші і через лінощі став недбайливим, у втечі був першим, в битвах - останнім, брав участь у всіх непристойних починаннях, деспотично ставився до братам свого батька, а вони проявляли йому певніше слухняність. За наклепи своєї безсоромною дружини на їх привітність відповідав ненавистю, на дружбу - інтригами, на повагу - жорстокістю. Роблячи вигляд, що слабшає і відчуває наближення смерті, він скликає своїх дядьків, пом'якшує їх серця солодкими промовами; спочиваючи на ложі в удаваному нездужанні, заявляє, що немає в нього сил далі жити, переконує і просить, щоб вони вирішили, хто буде після його смерті правити. Зрештою, прощаючись з ними, безжально умертвляє їх питвом, поданим його дружиною. Цей, швидше тиран, ніж король, наказує, щоб тіла їх залишалися непохованими, нібито вони вбиті по божественної волі. Цей огидний Помпіліуш отримав прізвисько «Хотишко» (Chosziszco), так як на голові у нього було небагато довгого волосся. Саме «Хотишко» означає «мітла», звідси зменшувальне. Але злочин, вчинений ним по відношенню до дядьків, не залишилося невідімщеним: адже внаслідок гниття трупів отруєних ним дядьків, непохованих за його наказом, з'явилися величезної величини миші, які напали на вищезгаданого Помпіліуша. І не можна було врятувати його від них ні вогнем, ні мечем, ні палицями, і вони, переслідуючи, стали його кусати. Нарешті, він разом з дружиною і двома синами втік в якусь височенну вежу, що знаходилася у фортеці Крушвіца, і там, згризений мишами, закінчив свій останній день.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)