АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Співвідношення невизначеності Гейзенберга

Читайте также:
  1. В м. Л при визначенні одного з демографічних показників, вивчалося співвідношення дітей і осіб пенсійного віку до чисельності працездатного населення. Який це показник?
  2. Домогосподарство – діяльність, що здійснюється залежно від сімейного бюджету, який визначається співвідношенням між прибутками і витратами сім’ї.
  3. З'ясування співвідношення місця проживання та реєстрації
  4. Закономірності процесу формування уявлень про властивості і співвідношення предметів у дітей раннього віку.
  5. Кількість лікарів стоматологів, що обслуговує дитяче населення району М. складає 8. Які дані необхідно мати для обчислення показника співвідношення?
  6. Методика «Рівень співвідношення «цінності» і «доступності» в різних життєвих сферах» Фанталової
  7. Міжнародна Організації Праці , її функції та завдання, співвідношення міжнародних норм про працю і трудового законодавства України.
  8. Основные идеи Гейзенберга
  9. Оцініть співвідношення ЯКОЯТІ до ЦІНИ продукції ТМ «Наша Ряба»?
  10. Поняття права інтелектуальної власності. Співвідношення з речовим правом власності.
  11. Принцип невизначеності
  12. Проблема співвідношення оптимальності та справедливості

Хвильові властивості мікрочастинок вносять обмеженості в можливість застосувати до таких частинок поняття координати й імпульсу в їх класичному сенсі (хвиля має довжину!). Тому в квантовій механіці дотримуються положень співвідношення невизначеностей, згідно з якими корпускулярно-хвильовий дуалізм частинок не дає можливості одночасно точно визначити канонічно спряжені величини, наприклад імпульс і координату (або енергію і час) для мікрочастинки.

Співвідношеннями невизначеності Гейзенберга називають нерівності

; , (1.9)

де - , , означають інтервали координат, в яких може бути локалізована частинка, яка описується хвилею де Бройля, коли проекції її імпульсу знаходяться в інтервалах , , відповідно.

Співвідношення Гейзенберга показують, що координати частинки x, y, z і проекції , , її імпульсу не можуть одночасно мати значення в точності рівні x і , y і , z і .Чим точніше визначено положення частинки, тобто чим менші , , , тим менш точніше визначені значення проекцій її імпульсу (тобто тим більші , , ).

Наприклад, положення електрона, який рухається в атомі, може бути визначено з точністю розмірів атома, тобто м. Невизначеність швидкості буде такого ж порядку, що й сама швидкість: .Траєкторія електрона в атомі з точно визначеною в кожній точці швидкістю не має класичного сенсу.

Співвідношення невизначеності для енергії Е і часу t

, (1.10)

де – невизначеність енергії частинки, яка знаходиться протягом часу у стані з енергією Е. Енергія частинки у цьому становищі може бути визначена тим точніше, чим довше частинка знаходиться в ньому.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)