АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методика «Рівень співвідношення «цінності» і «доступності» в різних життєвих сферах» Фанталової

Читайте также:
  1. II Методика виконання курсової роботи.
  2. II. ПОРЯДОК И МЕТОДИКА ПРОВЕДЕНИЯ ЭКЗАМЕНА
  3. III. Методика расчета эффективности электрофильтра.
  4. АДАПТИВНЫЕ ПРОЦЕССЫ В СОЦИАЛЬНОЙ РАБОТЕ И МЕТОДИКА ИХ РЕГУЛИРОВАНИЯ
  5. Ампутационный метод. Показания, методика.
  6. Ароматерапия — эстетическая методика. Чувство меры – признак высокого вкуса.
  7. В м. Л при визначенні одного з демографічних показників, вивчалося співвідношення дітей і осіб пенсійного віку до чисельності працездатного населення. Який це показник?
  8. Визначення ширини й довжини необрізних дощок за графіком-квадрантом при розвальному способі розпилювання колод
  9. Влажный воздух. i – d диаграмма и процессы в ней. Сухие и мокрые воздухоохладители. Методика расчета.
  10. Возможность сочетания с другими эстетическими методиками
  11. Вопрос №1 Воспроизводство населения. Методика расчета и оценка.
  12. Вопрос №1 Заболеваемость по данным медицинских осмотров, методика изучения, структура.

В основу задуму цієї методики лягло гіпотетичне припущення автора про те, що однією з істотних детермінант мотиваційно-особистісної сфери є рухоме, що поступово змінюється в процесі діяльності в залежності від життєвих обставин, співвідношення між двома площинами "свідомості". А саме: між площиною, що вміщає в себе усвідомлення провідних життєвих цінностей, особистісних задумів, далеких життєвих цілей,-«Цінність» і площиною всього, що являється безпосередньо доступним, пов'язаним із здійсненням конкретних, легкодосяжних цілей, що перебувають в "найближчому психологічному полі", в зоні "легкої досяжності ",- «Доступність». Слід одразу зазначити, що "Цінність " і "Доступність"не є полярними характеристиками мотиваційно-особистісної сфери. Навпаки, спонукальна сила різних мотивів і виникнення внутрішніх конфліктів у певних життєвих сферах багато в чому залежатимуть від характеру взаємозв'язку Ц і Д,а саме:

1. Ц і Д повністю збігаються;

2. Ц і Д значною мірою збігаються;

3. Ц і Д в значній мірі розходяться і така розбіжність має два варіанти: Ц перевищує Д (Ц > Д), Д перевищує Ц (Д > Ц);

4. Ц і Д повністю розходяться.

Таким чином, основною психометричною характеристикою методики з'явився показник "Цінність-Доступність" ("Ц-Д "), що відображає ступінь неузгодженості, дезінтеграції у мотиваційно-особистісній сфері. Остання, у свою чергу, свідчить про ступінь незадоволеності течущей життєвою ситуацією, внутрішньої конфліктності, блокади основних потреб з одного боку, а також, про рівень самореалізації, внутрішньої ідентичності, інтегрованості, гармонії з іншого боку.

Таким чином, інтегральний показник методики індекс розбіжності "Ц-Д " в цілому може виступати як індикатор блокади функціонують у мотиваційно-особистісній сфері ціннісно-смислових утворень. Індекс "Ц-Д" є індикатором внутрішніх конфліктів у мотиваційно-особистісній сфері людини, оскільки його величина завжди буде вказувати на ступінь розбіжності між «тим, що є», і «тим, що повинно бути», між «хочу» і «маю», а також між «хочу» і «можу».

Глибина внутрішнього конфлікту і виникаюча при цьому психологічна незадоволеність завжди будуть мати в пропонованому методичному підході точні якісні і кількісні показники.

Стосовно до конкретної життєвої сфері показник розбіжності Ц-Д буде мати двомірну характеристику в залежності від того, який параметр вище, Ц або Д. Максимальна розбіжність між Ц і Д, у разі, коли Ц >Д, буде означати стійкий, глибокий, до теперішнього часу незворотній внутрішній конфлікт. Зворотне співвідношення, коли Д > Ц, буде навпроти означати, стан "внутрішнього вакууму", внутрішньої спустошеності, зниження спонукань.

Процедура дослідження полягала в наступному. Випробуваному на спеціальному бланку з інструкцій пропонуються 12 понять, що означають різні життєві цінності (див. Додаток). В інструкції сказано, що випробовуваний повинен провести попарне порівняння (попарне ранжування) цих понять на спеціальних матрицях на реєстраційному бланку двічі: перший раз - за "Цінності " (перша матриця) і другий раз по "Доступності"(друга матриця). Потім експериментатор підраховує, скільки разів кожне поняття було переважаючим по "Цінності " (Цi) і скільки разів по "Доступності" (Дi). У результаті підраховується інтегральний показник методики, який дорівнює сумі розбіжностей по модулю для всіх 12-ти понять. Вказівкою на наявність внутрішнього конфлікту в тій чи іншій сфері буде значний розрив в ній (³ 4) між показниками "Цінність " і "Доступність" з якого-небудь поняття (i) у разі, коли Цi>Дi. Значний розрив між показниками "Цінність " і "Доступність" (³4), коли Дi>Цi, буде вказувати на наявність "внутрішнього вакууму", незадоволеності в конкретній життєвій сфері (i), "відчуття внутрішнього баласту", і можливих інших відчуттів - "надмірності присутності ", непотрібності, нікчемності. Інтегральний (сумарний) показник "Цінність-Доступність" (R), у свою чергу, буде свідчити про глибину не завжди усвідомлюваного стану залученості особистості у власні внутрішні конфлікти, ступеню внутрішньої незадоволеності, блокади основних життєвих потреб [103].

Наявні норми за індексом розбіжності "Ц - Д" (R) такі:

М ± m чоловіки 33,07 ± 1,7 n = 43 людини

М ± m жінки 37,02 ± 1,6 n = 46 осіб

До опису цієї методики слід додати, що в експрес-діагностиці вимір співвідношення "Цінність - Доступність" може бути спрощено і проводитися не методом попарного ранжування, а методом суб'єктивних оцінок за 10-бальною шкалою "Цінності " і "Доступності".

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)