АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Температури, домішок та густини

Читайте также:
  1. Визначення вмісту металодомішок
  2. Визначення густини матеріалу правильної геометричної форми.
  3. Визначення істинної густини.
  4. Визначення нормальної густини цементного тіста
  5. Визначення питомої ваги та густини тіла.
  6. Визначення середньої густини .
  7. Визначення середньої густини бетонної сумiшi.
  8. Залежність густини від температури
  9. Очистка білків від низькомолекулярних домішок
  10. Приклад: похибка вимірювання густини циліндра

Доведемо залежність поверхневого натягу від температури, домішок та густини за допомогою досліду. Цей дослід дуже простий. Його можна виконувати, навіть, в домашніх умовах.

Для проведення досліду знадобиться таке обладнання: крапельниця; склянка з водою температурою 18°С (фото 2); склянка з водою, яка має температуру 50°С; склянка з солоною водою; склянка з підфарбованим спиртом.

Для знаходження коефіцієнту поверхневого натягу відома формула . Оскільки сила натягу (Fн.) протидіє силі тяжіння (Fт.), то коефіцієнт поверхневого натягу можна визначити за формулою . Відомо, що Fт.=mg, m можна розрахувати за формулою . Об’єм легко знайти, густина вказана в таблиці. Тоді за останньою формулою можна знайти Фото 2 масу води, яку прокапаємо через крапельницю, а для того, щоб знайти об’єм однієї краплини, треба масу всієї рідини поділити на кількість крапель (mк.=m/N). Довжина розраховує-ться за формулою . Тоді коефіцієнт поверхневого натягу можна знайти за наступною формулою

,

де N=40.

Фото 3

Прокапавши кожну суміш зробимо розрахунки:

 

Зробивши розрахунки знайшли коефіцієнт поверхневого натягу. Тепер дані цього досліду занесемо в таблицю 1, де нумерація речовин відповідає нумерації речовин у стаканчиках на фото 3.

 

Таблиця 1. Експериментальні данні знаходження поверхневого натягу для різних речовин

Речовина t, °C d, м g, Н/кг ρ, кг/м3 V, м3 N σ, Н/м
1. Чиста вода   0,4∙10-3 9,8   39∙10-8   0,075
2. Спирт підфарбований     15∙10-5 0,022
3. Чиста вода     35∙10-5 0,068
4. Солона вода (домішки)     34∙10-7 0,067

 

Порівнявши знайдені значення коефіцієнту поверхневого натягу добре видно, що він змінюється. Отже по даним таблиці 1 видно, що при збільшені температури, при додаванні певних домішок та при зменшені густини коефіцієнт поверхневого натягу зменшується.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)