АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види політичної участі та політичної поведінки

Читайте также:
  1. Види влади. Специфіка політичної влади
  2. Види політичної еліти.
  3. Визначення політичної системи
  4. Визначити, які властивості або тип темпераменту лежать в основі такої поведінки.
  5. Вимірювання конфліктної поведінки
  6. Витоки політичної антропології
  7. Влада як системоутворюючий чинник політичної системи
  8. Влада як системоутворюючий чинник політичної системи
  9. Головні напрями реформування політичної системи
  10. Дайте оцінку взаємодії генетичних факторів і факторів середовища в реалізації «вроджених форм поведінки».Наведіть приклади.
  11. Держава як основний елемент політичної організації суспільства

На думку сучасних політологів, ознакою системи політич­них відносин, що нормально функціонує, є не всезагальна політизація населення, а нормальна діяльність громадян і політиків у своїх сферах. Важливо враховувати результатив­ність, можливості та межі політичної участі різних суб'єктів політичної поведінки. Особи, які успішно роблять свою спра­ву і повноцінно забезпечують своє життя, як правило, рідко втручаються у політику, обмежуючи свої політичні дії участю у виборах і референдумах. Професійні політики (при владі та в опозиції), особливо ті, які уособлюють певні політичні інститути, беруть на себе більшу частку відповідальності та компетенції у здійсненні політичних функцій. їх форма політичної участі — професійно-політична діяльність у державних органах влади та політичних партіях — вже нами розглядалася раніше.

На особливу увагу заслуговує масова поведінка в політиці, адже в більшості політичних процесів люди беруть участь, об'єднуючись не лише в однорідні організовані групи, але й у випадкові, тимчасові утворення (натовп, публіка, аудиторія, глядачі). Перебуваючи у такому стані, люди набувають спе­цифічних ознак політичної маси:

а) статистичність — сукупність елементів, що не має сис­темних зв'язків цілісного утворення;

б) стохастичність — випадковість, невпорядкованість від­носин, межі маси нечіткі, склад нестійкий;

в) ситуативність — характер маси цілком визначається місцем, часом, видом дій, приводом, з якого вона виникла;

г) різнорідність складу, що має міжгрупову природу;

ґ) аморфність — відсутність внутрішньої організації, чіт­кої структури;

д) анонімність — члени маси не демонструють один перед одним власних якостей та інтересів.

Саме через випадковість утворення та неоднорідність скла­ду в політичній масі виявляються специфічні риси поведінки людей, коли раціональність придушена, емоції різко пере­більшують розум, що призводить до втрати особистої відпо­відальності.

Оцінюючи або прогнозуючи поведінку політичної маси, слід зважати на те, що вона матеріалізується здебільшого у двох формах:

— публіки, що формується на основі духовної (інтелекту­альної) взаємодії чи схожих інтересів;

— натовпу, який виникає внаслідок фізичної взаємодії людей, що вступили у випадковий контакт через якісь спільні обставини (мітинг, масове гуляння з приводу урочистості, черга тощо).

У публіки тип зв'язку відносно постійний та певною мірою стійкий, формується на засадах спільних інтересів. Отже, по­ведінка публіки є раціональною і передбачуваною, хоча вона може складатися з різних соціальних груп.

Рисами натовпу є скупченість, спільне перебування в об­меженому просторі протягом відносно тривалого часу, відсутність контролю над взаємодіями, швидкість взаємного зараження схожими почуттями. Звідси, в політичному ас­пекті натовп є менше керованим логічними аргументами, а скоріше — емоційними спекуляціями та популістськими ло­зунгами. Через відсутність цементуючих інтересів натовп не має стійких ознак спільності, отже, він не може вважатися серйозною політичною силою, хоч у багатьох видах активної політичної участі часто складається саме натовп і його зі спе­кулятивними цілями використовують нечесні політикани.

Найпоширенішою формою політичної участі є електораль­на поведінка, тобто поведінка виборців під час відповідних кампаній. Численні дослідження політологів, соціологів і пси­хологів виявили, що на поведінку виборців впливають декіль­ка чинників: вік, стать, конфесійна (релігійна) належність, особливості соціалізації, ідейно-політичні переваги тощо. Бу­ло виявлено декілька загальних тенденцій у поведінці окремих електоральних груп. Наприклад, чоловіки в цілому набагато активніше, ніж жінки, беруть участь у виборах; на електораль­ну активність досить помітно впливає освіта: чим вона вище, тим активніші форми участі у виборчих кампаніях і голосу­ванні обирають люди. Так, особи віком від 35 до 60 років ак­тивніші, ніж молодь чи люди більш похилого віку. Погляди та політичні уявлення жінок більш консервативні, ніж у чоло­віків, молодь тяжіє до радикалізму і віддає свої голоси тим, хто гарантує соціальні зрушення. Сімейний стан також відбива­ється на процесі вибору; так, заміжні жінки, які не працюють, частіше дотримуються політичних настанов своїх чоловіків.

Безумовно, наведені тенденції не є абсолютними і незмін­ними; кожні вибори, як «художній спектакль», мають свою політичну фабулу, акцентовані події, специфічні обставини та об'єктивно залежать від зовнішніх неполітичних чинників (економічного стану, соціальної фрустрації, духовного факто­ра тощо). Це і породжує в електоральній поведінці все нові й нові тенденції, коли, наприклад, виборці, незадоволені тра­диційними політичними партіями, під впливом обставин стрімко змінюють свої переваги та орієнтації.

Однією з форм політичної діяльності, яку використовують суб'єкти політики, є опозиція. Поняття «опозиція» (від лат. - протиставлення, заперечення) у сучасній політологіч­ній літературі визначається як «сукупність політичних сил, що виражають незгоду і чинять протидію офіційному держав­ному курсу, політиці, яку проводить партія, що перебуває при владі»1.

1 Рябов С. Г., Томенко М. В. Основи теорії політики. — К.: Тандем, 1996. — С. 184.

Отже, опозиція є політичною силою, що проти­стоїть офіційній владі. У більш широкому значенні під опо­зицією розуміють всі безпосередні чи опосередковані вияви суспільного незадоволення існуючим режимом. Проте більш предметно слід розглядати опозицію як політичний інститут демократії, певний ряд політичних партій, рухів, інших по­літичних організацій, що в даний історичний момент є не при владі.

Опозиція є невід'ємною складовою демократично організо­ваного суспільства. Цілком природною за умов демократії та розвинутої демократичної культури є повага соціально-по­літичної більшості до опозиції, до її права на вільну критику влади, на боротьбу щодо легальної заміни у ході виборів прав­лячої еліти. Отже, культура демократизму потребує визнання опозиції не як антиурядової, антидержавної сили (діяльності), чогось ворожого щодо існуючого політичного ладу, а як по­літичного механізму виявлення суперництва і змагальності в державному житті, що прагне набути помітної ролі у розв'я­занні суспільних проблем.

Відсутність альтернативних політичних програм веде до політичної стагнації, лишає суспільство можливості вибору, а державу — динамічної перспективи; більшість імперій у політичній історії, які знищили «здорову» внутрішню конку­ренцію, розвалилися (від Римської до Радянської тоталітар­ної імперії). Проте антиурядові виступи, боротьба з владою в тоталітарних суспільствах є специфічним видом опозиції, що відрізняється від такої у суспільстві демократичному.

її учасники, вдаючися до нелегальних, інколи терористич­них замахів, виступів, актів громадянської непокори, як пра­вило, прагнуть підірвати легітимність існуючої політичної системи, домагаються не лише зміни курсу, але й загального перевлаштування суспільства, зміни усталених тоталітарних цінностей та інститутів. Діяльність таких сил у посттота-літарних суспільствах кваліфікується як різновиди «позасис­темної», «безвідповідальної», «принципової», «конфронта­ційної», «непримиренної» опозиції.

Тільки в стабільній демократичній державі влада може дозволити безкарну критику на свою адресу, здійснювану у межах закону протидію; отже, так формується вид так званої «конструктивної» опозиції. За умов справді сильної влади і сталої політичної системи зміна особового складу органів дер­жавного управління чи оновлення (корекція) урядового курсу не сприймаються як політична «трагедія» і не становлять заг­рози для громадсько-політичної стабільності.

Західна політологія традиційно виокремлює два головні типи опозиції — «позасистемну» і «системну» (лояльну, відповідальну). До першої зазвичай відносять ліво- та право-радикальні партії і групування, програмні цілі й тактика яких цілком або досить помітно суперечать офіційним політичним цінностям та існуючому державному ладу. їх діяльність спрямована на підрив чи повалення державної влади (неофашистські, комуністично-ортодоксальні партії, «червоні бригади» в Італії, Ірландська революційна армія тощо).

Лояльна системна опозиція може виступати у формі фрак­цій (зокрема парламентських), коаліцій та блоків тих партій чи політичних організацій, що не формували владу. Звідси виникають різновиди опозиції — «парламентська» (внутріш­ня та позапарламентська) і «внутрішньопартійна». Лібераль­ні та соціал-демократичні, неоконсервативні, демократично-християнські та інші партії, визнаючи непохитність голов­них політичних і соціально-економічних засад суспільства, посідають опозиційну лінію через незгоду з урядом щодо ви­бору засобів і механізмів досягнення стратегічної суспільної мети. Кожна з них у чітко визначений період виборів має змо­гу перейти зі стану опозиції до стану правлячої партії чи ко­аліції. Тобто у країнах розвинутої демократії опозиція вико­нує роль політичної противаги, що відбиває інтереси соціаль­ної меншості, і водночас є елементом механізму «стримань і противаг».

Крім того, умовно опозицію ще поділяють на «культурну» (цивілізовану) та «дику». Перша діє у межах чинного законо­давства, має певний юридичний статус і конституційні га­рантії та прагне тримати під контролем офіційний уряд ле­гальними політичними засобами. Інколи така опозиція утво­рює свій уряд — так званий «тіньовий кабінет», здійснює тіньову, альтернативну законотворчість, поширюючи свої на-робки та ідеї через опозиційну пресу, аби громадськість мала можливість порівнювати її пропозиції з діями офіційної вла­ди. У стратегічному плані цивілізована опозиція виступає за збереження стабільності та знаходження консенсусу різних політичних сил у суспільстві.

Руйнування і соціальна дестабілізація — це кредо «дикої» опозиції, що діє засобами і методами політичного екстремізму й тероризму (див. далі).

Отже, функціональне призначення опозиції в сучасних де­мократичних і посттоталітарних суспільствах — слугувати «каналом» висловлення соціального незадоволення, бути важливим чинником майбутніх змін та оновлення суспільства, виявляти та обмежувати зловживання владою (зокрема, її надконцентрацію та корупцію), запобігати порушенню по­літичних і громадянських прав і свобод громадян.

Класичним прикладом політичної опозиції вважають «ло­яльну опозицію її Величності» в Англії, що має однакову по­літичну відповідальність з урядом, аргументовано критику­ючи останній; у США існує система «роздільного прав­ління», де партія, що перемогла на виборах президента, фор­мує уряд, а інша, що отримала більшість голосів у парла­менті, фактично контролює Конгрес, тобто законодавчу гілку влади. Інтеграція опозиції в політичну систему має місце і в Західній Європі, і в Японії, і в Україні, і в Росії. Впливові опозиційні партії формують, наприклад, парла­ментську меншість або контролюють деякі місцеві органи са­моврядування.

У структурі політичної участі певне специфічне місце посідають протестні форми поведінки. Політичний про­тест — це вияв негативного ставлення до політичної системи в цілому, її окремих елементів, норм, цінностей та політич­них рішень у відкрито демонстрованій формі. До протестних форм політичної участі належать: мітинги, демонстрації, страйки, гнівні процесії, пікетування, масові та групові акції насильства і погроми. Спричиняються ці різновиди протест-ної поведінки багатьма причинами, серед яких є одна визна­чальна, що має комплексний характер, — депривація: стан соціального (індивідуального) незадоволення, що викликане реальним і болісним незбігом між дійсним і очікуваним ста­ном, до якого прагне суб'єкт політики. Тобто депривація є розбіжністю між бажаннями, сподіваннями, очікуваннями людей і реальними можливостями їх задовольнити. Якщо та­ка розбіжність стає значною, а незадоволення набуває масово­го характеру, виникає мотивація участі в протестних діях. Чинниками, що посилюють депривацію, можуть стати еко­номічні (занепад, різке зростання податків і цін), руйнування стандартів у переконаннях і соціальних нормах, втрата соціального статусу, невиправдані очікування тощо.

Як свідчить політична практика, незадоволення викликає протест перш за все утих, хто не втратив надії «вийти в люди» і вже мав успішні спроби поліпшити своє становище. Загост­ренню депривації та активізації політичного протесту сприяє поширення радикальних ідеологій, лозунгів і символічних акцій, недовіра до політичного режиму, зневіра у традицій­них засобах висування політичних вимог. Саме тому, що мітинги, демонстрації, страйки і пікети без певного рівня ін-ституціоналізації можуть призвести до масового безладдя, у багатьох демократичних країнах їх проведення регулюється спеціальним законодавством, що запобігає безпосередньому зіткненню з владою і застосуванню насильства. Йдеться про такі заходи, як повідомлення владних інституцій про запла­новану акцію, отримання організаторами попереднього доз­волу щодо певного заходу, закріплення відповідного місця і часу для нього тощо.

До насильницьких неконвенційних форм політичної по­ведінки й участі відносять тероризм. У широкому контексті під тероризмом розуміють політичний терор держави проти свого народу чи політичних діячів інших країн, вбивства політичних конкурентів як кримінально-політичні делікти. У більш конкретному розумінні тероризм розглядається як опозиційна діяльність екстремістських організацій чи окре­мих осіб, метою яких є систематичне або одиничне застосу­вання насилля (чи його загрози) для залякування населення і погроз урядові. Характерною відмінністю політичного теро­ризму від суто кримінальних злочинів є проведення таких на-!сильницьких акцій, які мають викликати шок у суспільстві, широкий негативний резонанс та цим вплинути на прийняття політичних рішень і на весь політичний процес1. Емельянов В. П. Терроризм и преступления террористической направленнос­ти.-X.: Рубикон, 1997

Дослідники виокремлюють різні види політичного терори­зму, зводячи їх до певних блоків за такими критеріями.

На зламі ХХ-ХХІ ст. у сучасному світі, на жаль, посилив­ся міжнародний тероризм, пов'язаний з діяльністю релігійно-екстремістських організацій («Аль Каїда», «Бра­ти мусульмани» тощо) та протистоянням держав-аутсайде-рів цивілізованому світу. Найпоширенішим він є у діяль­ності груп ісламського фундаменталізму. Крім того, вдають­ся до терористичних методів діяльності й сіоністські організації, і католицькі екстремісти в Ірландії.

До заходів і методів тероризму належать: вбивства по­літичних діячів; викрадення; погрози; шантаж; організа­ція вибухів у громадських місцях; захоплення споруд і ор­ганізацій; захоплення й утримання заручників; провоку­вання озброєних зіткнень; викрадення літаків та інших транспортних засобів. Члени терористичних угруповань намагаються виправдати свої дії, як правило, якимись «ви­сокими цілями», неможливістю інакше вплинути на ситу­ацію. Однак мотивація терористичної діяльності насправді значно ширше — тут є і матеріальна зацікавленість, і соціальна невдоволеність, і психопатологія агентів теро­ризму, і, безперечно, ідейно-політичні настанови. Голов­ною умовою в боротьбі з тероризмом, окрім досвіду про-фесіоналів-правоохоронців, є відповідний емоційно-інте­лектуальний настрій суспільства, що має засудити терор як асоціальний негативний феномен.

Численні політологічні дослідження констатують, що політична участь має свої розумні межі, які є необхідними для стабільного функціонування системи. У цьому випадку навіть обмежена політична участь населення може розціню­ватись як стабілізуючий фактор; так, відомо, що політична активність громадян США не перевищує 40 %, до того ж — під час виборів, але ця обставина не розхитує політичної сис­теми цієї країни. Крім того, не є секретом, що до цього часу в політичній сфері зберігаються так звані «закриті зони», а західні політологи взагалі стверджують, що близько 90 % на­селення планети не мають можливості контролювати дії інститутів влади, які безпосередньо стосуються їхнього життя. Водночас вони зазначають, що несподівана активізація аполітичних верств населення, невпорядковане їх втручання в політичний процес може призвести до дестабілізації всієї си­стеми.

Отже, політичній участі протистоїть такий різновид політичної поведінки, як абсентеїзм. Сутність його полягає в свідомому ухиленні від участі в політичному житті (голосу­ваннях, виборчих кампаніях, акціях протесту чи агітації, діяльності партій). Абсентеїзм ще прирівнюють до політичної апатії, втрати інтересу до політики, зневіри у політичних нор­мах і традиціях. Почуття політико-психологічного відчужен­ня особливо загрозливе, адже рівною мірою може призвести і до апатії, і до екстремізму. Політичне відчуження виявля­ється у відчутті власного безсилля, неможливості вплинути на політику, на державні органи і посадових осіб; відчуття безглуздості політики, коли політичні інститути і процеси здаються незрозумілими і непередбачуваними, а за відсут­ності політичних норм поведінка політиків та управлінців здається випадковою і немотивованою.

Абсентеїзм наявний у будь-якому суспільстві, але його зро­стання свідчить про серйозну кризу легітимності політичної системи, її норм і цінностей. Головний чинник, який обумов­лює абсентеїзм, — це домінування в особі норм і ознак відпо­відної субкультури за умов повного знецінення норм загаль­ної політичної культури. Високий ступінь задоволення осо-бистісних потреб (насамперед фізіологічних) також може призвести до втрати інтересу до політики. Політичну апатію рівною мірою може спричинити як здатність особи самостійно вирішувати будь-які проблеми, так і почуття власної безпо­радності перед складними проблемами й недовіри до політич­них інститутів. Абсентеїзм інколи зумовлюється розпадом групових норм, втратою індивідом почуття належності до якоїсь соціальної групи, отже, втратою цілей і норм. Абсен­теїзм найчастіше спостерігається у молоді, представників маргінальних субкультур, осіб із низьким рівнем освіти.

У посткомуністичних суспільствах на появу і зростання аб­сентеїзму вплинули крах політичного міфу про «економічне чудо», що відбудеться з країною (Україною, Росією) після пе­реходу до ринку, демократії та входження у лоно високороз-винених країн. У цілому абсентеїзм є наслідком кризи масо­вої свідомості суспільств, що трансформуються, конфлікту цінностей, відчуження населення від влади за умов декларо­ваних ліберальних свобод і демократичних механізмів, отже, зростання політико-правового нігілізму.

 

Запитання для самоконтролю

1. Дайте визначення поняття «політична поведінка».

2. Назвіть найпоширеніші акти політичної поведінки.

3. Якими чинниками та зовнішніми регулятивами обумовлю­ються характер і міра активності політичної поведінки?

4. Які «політичні ролі» (за статусом, функціями, інтересами) виконують суб'єкти публічної політики?

5. Наведіть, за різними критеріями, типології різновидів по­літичної поведінки.

6. Що означає політична соціалізація та які існують «моделі» її здійснення?

7. Визначте сутність і функції політичної участі та коло її суб'єктів.

8. На чому ґрунтується багатоманітність видів політичної участі? Які класифікації політичної участі створені в політології?

9. Здійсніть порівняльну характеристику форм конвенцій­ної і неконвенційної, автономної і мобілізаційної політичної участі.

10. Проаналізуйте різні аспекти мотивації політичної участі — ідеологічний, нормативний, рольовий.

11. Чим виокремлюється масова поведінка в політиці? Визнач­те риси, що притаманні «політичній масі».

12. Охарактеризуйте особливості електоральної поведінки гро­мадян.

13. Які «політичні типи» особистості виокремлюють вчені згід­но з психологічними ознаками та рисами політичної поведінки?

14. Якими специфічними ознаками характеризується політич­на поведінка «опозиційного типу»?

 

Рекомендована література

1. Актуальні проблеми політики: 36. наук. праць. — Одеса, 2001.

2. Бекешкіна І. Е. Традиція вивчення виборчої поведінки та вітчизняні реалії // Проблеми розвитку соціологічної теорії. — К.,2001.

3. Вишняк О. І. Електоральна соціологія: Історія, теорія, мето­ди. — К., 2000.

4. Вятр Е. Социология политических отношений. — М., 1999.

5. Демидов А. И. Политическое поведение и политическая дея­тельность // Политология для юристов / Под ред. Н. И. Матузова, А. В. Малько. — М., 1999.

6. Ильин В. В. Политология. — М., 1999.

7. Политология / Под ред. М. А. Василика. — М., 1999.

8. Маничев С. А. Мифология в политических технологиях // Общество и политика. — СПб., 2000.

9. Михалъченко М. Позиції опозиції. Хто є хто в Україні // Віче. — 2002. — № 3.

10. Пахарев А. Д. Политическое лидерство и лидеры. — К., 2001.

11. Почепцов Г. Г. Коммуникативные технологии двадцатого века. — М., 2001.

12. Почепцов Г. Г. Как становятся президентами. — К., 1999.

13. ПанаринА. С. Политология. — М., 1999.

14. Райгородский Д. Я. Психология и психоанализ власти: Хрестоматия. — Самара, 1999.

15. Свенцицкий А. Л. Сила власти в зеркале социальной психо­логии // Общество и политика: Современные исследования, поиск концепций. — СПб., 2000.

16. Судакова В. Н. Ненасильственные взаимодействия: Про­блема технологии // Проблеми розвитку соціологічної теорії. — К., 2001.

17. Стоун Д. Парадокс політики. Мистецтво вироблення по­літичних рішень. — К., 2001.

 


Вегеш

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)