АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття і функції політичного менеджменту

Читайте также:
  1. Актори політичного процесу
  2. Альтернативні концепції політичного устрою
  3. Антропологія менеджменту та антропологія конфлікту як перспективні напрями досліджень
  4. БАНКІВСЬКА СИСТЕМА. ВИДИ БАНКІВ ТА ЇХ ФУНКЦІЇ. АКТИВИ ТА ПАСИВИ ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ
  5. Банкірський кредит. Банки, їхні функції та операції
  6. В. Моторної і секреторної функції
  7. Визначити ЗДНФ та ЗКНФ функції 4-х змінних.
  8. Виникнення та сутність синергетичного методу дослідження політичного процесу.
  9. Висновок експерта як джерело доказів у кримінальному провадженні: поняття, значення, структура та особливості оцінки.
  10. Вступ. Педагогічна діагностика (поняття, складові і функції педагогічної діагностики).
  11. Глава 30. Додаткові функції суб’єктів забезпечення цивільного захисту
  12. Головні розпорядники бюджетних коштів та їх основні функції

Політичний менеджмент

 

План

Поняття і функції політичного менеджменту

Функціонування команди і менеджмент виборчої кампанії

Менеджмент правлячої команди

 

Література

 

Бебик В. М. Основи теоретичної та практичної політології. — К., 1994.

Бебик В. М. Політичний маркетинг і менеджмент. — К., 1996.

Зимичев А. Психология политической борьбы. — К., 1992.

Казмиренко В. П. Социальная психология организации. — К., 1993.

Комаровский В. Типология избирателей // Социологические исследования. — 1990. — № 1.

Молодцов А. Формирование руководящей группы с учетом особенностей социотипов // Персонал. — 1992. — № 2.

Обозов Н., Щекин Г. Психология работы с людьми. — К., 1991.

Проблеми політичної психології та її роль у становленні громадянина української держави. — К., 1995.

Трофимов М. Политическое лідерство // Социально-политические науки. — 1991. — № 12.

Фишер Р., Юри У. Переговори без поражения. — М., 1991.

 

Політичний менеджмент як наука й мистецтво аналізу тенденцій політичного розвитку відіграє над­звичайно важливу роль, сприяючи виробленню рекоменда­цій для політичного керівництва, реалізації управлін­ських рішень, проектуванню нових типів мислення, життєдіяльності соціальної організації. У своїх цінніс­них установках політичний менеджмент спирається на конструктивність, компетентність, професіона­лізм, гуманізм і здоровий прагматизм.

Поняття і функції політичного менеджменту

Поняття «менеджмент» (англ. — керу­вання, управління) означає сукупність принципів, форм, методів, прийомів і засобів управління матеріальними і людськими ресурсами. Цей процес здійснюють певні гру­пи людей, які відповідно до законодавства та усталених у суспільстві норм поведінки реалізують владні функції щодо державної, комунальної, корпоративної власності.

Усе, що стосується менеджменту на виробництві (на рівні фундаментальних принципів управління), застосо­вують і в політичній діяльності. Недарма талановиті ме­неджери виробництва часто стають відомими політиками та державними діячами.

Політичний менеджмент — система управління політичними про­цесами; наука і мистецтво аналізу тенденцій політичного розвит­ку, передбачення його наслідків, вироблення рекомендацій для політичного керівництва та забезпечення реалізації в політичній практиці.

Політичний менеджмент охоплює систему управління політичною сферою суспільства на основі використання форм, методів і технологій правового менеджменту та по­літичного маркетингу. Він передбачає безпосередній роз­гляд, ухвалення та втілення в життя політичних рішень. Цю функцію покладено на спеціалізовану групу людей (політична, правляча еліта), яка домагається необхідної поведінки людей — членів суспільства — за допомогою правових норм, умовлянь і маніпулювання. Ці види соціотехніки управління називають ще інструментами ре­гулювання впливу на людей.

За порушення суб'єктом або об'єктом політики право­вих норм (законів, постанов, указів та інших норматив­них актів), керівна група вдається до санкцій: звільнення з роботи, заборона на професії, обмеження певних прав (поїздки за кордон, публікування своїх праць тощо), обст­рукція в засобах масової інформації, судове та адміністра­тивне переслідування. Крім санкцій, керівна група вико­ристовує і засоби заохочення: доступ до матеріальних благ і послуг, популяризація в засобах масової інформації та ін. Такі види впливу на громадськість часто застосовують для розколу суспільних груп, які не поділяють доміную­чих норм поведінки, моральних цінностей, оцінок суспі­льно-політичної ситуації.

Вплив на суб'єкти та об'єкти політики за допомогою умовлянь здійснюють тоді, коли намагаються їх переко­нати в необхідності певного політичного вибору. Техніка умовлянь передбачає залучення раціональної та нераціо­нальної аргументації, використання статистичних даних, фактів, прагматичних аргументів, результатів соціологі­чних і соціопсихологічних досліджень. Під час нераціо­нальної аргументації покладаються не на істинність аргу­ментів, а на особистісні якості людей, котрі поділяють аналогічні думки, на авторитети, думки більшості грома­дян тощо. Використовують і техніку формування емоцій­ного компоненту, коли звертаються до стереотипів, на­ціональних інтересів, висміювання, залякування та ін.

Маніпулювання суспільною свідомістю використову­ють за потреби вплинути на суб'єкти, об'єкти політики, впливових кіл. Засоби маніпулювання поділяють на мов­ні та немовні. Мовні передбачають використання певних штампів, термінів, ідеологічних і політичних кліше то­що. До немовних належать маніпулювання інформацією: блокування «невигідної» інформації, затримання її або викладення в сприятливому для себе контексті. Найчас­тіше використовують фрагментарність інформації, що унеможливлює оцінку певної події в повному обсязі, об'єктивно. Це пасивний варіант маніпуляції. До актив­них належить насаджування стереотипів, «правильних» норм і цінностей.

У політичній сфері виокремлюють менеджмент вибор­чої кампанії, діяльності правлячої (або урядової) команди й менеджмент окремої політичної кампанії з рекламуван­ня певних цінностей, доктрин, програм тощо. А процес управління розглядають на різних рівнях управлінської ієрархії: загальнодержавному, регіональному, місцевому, галузевому та ін.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)