АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тенденції розвитку інформаційних технологій

Читайте также:
  1. II. Сучасний стан розвитку освіти
  2. IV етап – концепція поліхудожнього розвитку учнів Б.П.Юсова.
  3. Аналіз асиметрій розвитку галузі побутової хімії у старих (ЄС-15) та нових (ЄС-12) країнах-членах
  4. Аналіз існуючих теоретико-практичних розробок створення інформаційних систем для вирішення обраної проблеми.
  5. Аналіз розвитку МСБ в країнах ЄС
  6. Аналіз, діагностика та прогнозування розвитку регіональної економіки
  7. Аноректальні вади розвитку.
  8. Базові закони у сфері інформації та інформатизації. Закони, що врегульовують певні види інформаційних відносин (видове законодавство).
  9. Вади розвитку у дітей, діагностика,лікувальна тактика та надання екстреної медичної допомоги.
  10. Вади розвитку, які супроводжуються кишковою непрохідністю
  11. Вибір розрахункових схем розвитку пожежі
  12. Вивчення і особливості розвитку молодшого шкільного віку.

Визнаючи як факт вражаючі технологічні досягнення ери інформаційних технологій, що наступила, американські фахівці спрогнозували подальший прогрес в найближчі 10 років в цій області, рушійній силою якого є п'ять основних так званих “інформаційних тенденцій". Це:

1) зростання ролі інформаційного продукту;

2) розвиток здібності до взаємодії (сумісність);

3) ліквідація проміжних ланцюгів (безпосередність);

4) глобалізація;

5) конвергенція.

Дамо цим тенденціям визначення і стисло їх охарактеризуємо.

 

1. Зростання ролі інформаційного продукту

Хто володіє інформацією той володіє світом

Інформаційний продукт (ІП) виступає у вигляді програмних засобів, баз даних і служб експертного забезпечення, ІП в формі різного роду інформації є джерелом людських знань. Отже, діяльність інтелектуальних працівників в більшій мірі залежить від змісту, точності і своєчасності інформації, що отримується. ІТ покликана донести інформацію до місця створення і використання знань. Звідси зростаюче значення ІП, причому в різних площинах. Інформаційна частина ІП розширює кругозір людей, дозволяє більш ефективно використати ресурси, а розважальна забезпечує дозвілля. Якість і доступність обох складових впливають істотний чином на почуття самозадоволення окремої людини.

У світі бізнесу інтелектуальні працівники приймають рішення, розробляють вироби, продають і купують товари та послуги, надають рекомендації, які визначають хід справ фірми. Ведіння ділових операцій в значній. мірі залежить від ІП, що отримується інтелектуальними працівниками.

На прикладі фондових бірж та агентства Рейтер можна показати як трансформується ІП в процесі вдосконалення. Спочатку система "Рейтер - 2000"дозволяла просто переглядати фондових операції в режимі реального часу. У цей час система дозволяє крім перегляду поточних котировання різних фондових інструментів укладати операції, переглядати повідомлення інформаційного агентства "Рейтер", бачити графічне відображення зміни котировання. У вже анонсованій системі "Рейтер - 3000" крім теперішніх властивостей з'явиться засіб аналізу і звернення до глобальної бази даних, накопиченій за багато кого року роботи системи. Це дозволить більш глибоко аналізувати тенденції в торгівлі і приймати вірні рішення.

Багато які перетворення вплинуть і на розвиток світової журналістики. Вартість, міркування екологічного характеру, все це приводить до розвитку альтернатив друкарських видань. Все більше число видавництв вважає, що майбутнє тільки за електронними версіями їх газет. Спільне підприємство Microsoft і телекомпанія NBC MSNBC паралельно з нормальним телевізійним режимом працює і в мережі Internet. Якщо користувача цікавить більш докладна інформація про подію, про яку розказує теледиктор, він може отримати її в електронній версії передачі.

 

2. Здатність інформаційних технологій до взаємодії

Наступною тенденцією розвитку ІТ є здібність до взаємодії між всіма фізичними і логічними елементами системи. Один з найважливіших чинників для забезпечення сумісності взаємодії поява нових стандартів на програмні і апаратні засоби, дисплеї, бази даних і мережі, що спричинило процеси стандартизації.

Нові технології є головною рушійною силою в доповнення до існуючих сил світового ринку. Усього декілька ключових компонентів мікропроцесори, локальні мережі, робототехніка, спеціалізовані АРМ, датчики – перетворили в реальність концепцію автоматизованого підприємства. Як приклад можна привести персональні операційні системи корпорації Microsoft.

 

3. Ліквідація проміжних ланок ІТ

У міру того як інформаційні технології все глибше проникає в різні сфери життя, вона змінює різні вартісні показники, на яких базується конкуренція. Це спричиняє за собою фундаментальні структурні зміни в інших галузях економіки, що виражаються в такій драматичній тенденції, як ліквідація проміжних ланок. Останнє означає усунення тих стадій, які включають посередників між споживачами і виробниками. Зокрема, в банківській сфері меншає роль дрібних банків, оскільки на впровадження інформаційних технологій потрібні значні ресурси.

Інформаційні технології вже в цей час забезпечує можливості для ліквідації проміжних функцій всередині компаній і між ними. Телемаркетинг і система замовлень “комп'ютер комп'ютер" усувають, наприклад, проміжні торгові організації. Покупці, що мають доступ до терміналів загального користування (так званим “електронним кіоскам"), замовляють товари, що є в продажу і отримують електронні купони. Можна привести масу аналогічних прикладів, наприклад в банківській справі.

Intel передбачає, що зрештою "електронна" комерція витіснить середню ланку бізнесу (дистриб'юторів), які сьогодні грають важливу роль в доведенні всіх видів продукції до кінцевого користувача.

Основна причина перетворення ІТ в таку могутню силу складається в тому, що інформація часто виступає як основний продукт обміну при здійсненні операції, наприклад, коли закуповується програма навчання або укладається контракт на надання консультаційних послуг. Це справедливо для взаємовідносин всередині підприємств (виробництво забезпечення), між підприємствами (покупець продавець) і між підприємством і споживачем. У цих випадках ліквідація проміжних ланок зумовлена впровадженням нових технологій, які забезпечують додаткову вартість інформації за рахунок її обробки, зберігання, передачі і перетворення в більш вдалі і доступні для негайного використання форми. Звідси витікають істотні переваги інформаційних технологій: більш широке поширення, велика простота користування і зниження цін в зв'язку з тим, що питомі витрати на інформаційні технології значно нижче питомих витрат при використанні традиційних методів (із залученням людини, паперу).

 

4. Глобалізація ІТ

Ще однією тенденцією розвитку інформаційних технологій є глобалізація інформаційного бізнесу. Чисто теоретично будь-яка людина (або фірма) є сьогодні можливим споживачем інформації. Тому можливості інформаційного ринку як і раніше є безмежними, хоч і існує досить жорстка конкуренція між основними виробниками. До традиційно сильних виробників, таких як США, Японія, Франція, Великобританія і ФРН, в останні роки додалися фірми Австралії, Південної Корений, Тайваню, Сингапура і інш. Одній з головних причин інтенсифікації світової конкуренції є поширення попиту на конкретні види ІТ в світовому масштабі. Можна сказати, що, незважаючи на відмінність ринків, продукція, що користується попитом в Америці, фактично аналогічна тій продукції, на яку існує попит в Японії і Європі. Наявність п'яти основних чинників обумовлює цей процес:

· різний рівень знань в області ІТ, що визначає темпи її поширення, які варіюють в широких межах в залежності від сфери застосування і від особливостей країни;

· співвідношення "вартість ефективність" ІТ;

· урядова підтримка;

· стандартизація;

· порівняльні достоїнства співіснуючих і взаємозамінних технологій.

 

5. Конвергенція інформаційних технологій

Глобалізація безпосередньо пов'язана з конвергенцією. Раніше сферу виробництва і сферу послуг можна було легко визначити і диференціювати. Однак описані вище “інформаційні тенденції" міняють традиційні уявлення.

Прогноз “реального" ринку з урахуванням аналізу динаміки розвитку індустрії інформаційних технологій дозволяє виділити наступні основні області ІТ.

1) Послуги зв'язку реалізовуються за допомогою таких мереж загального користування, як телефонна передача даних, передачі зображення і звукових сигналів, а також традиційних методів доставки, наприклад поштою.

2) Інформаційні послуги представлені різного роду публікаціями, здійснюваними як традиційними методами, так і за допомогою електроніки; пакетами прикладних програм, заказний програмними засобами, комп'ютерною обробкою даних, рекламою і іншими видами професійних послуг.

3) Розваги забезпечуються за рахунок створення інформаційного продукту: музичного, художнього, гумористичного і ігрового характеру, поширення його у вигляді друкарських видань, пластинок, касет, дискет і т.д., а також за допомогою радіо- і ТВ-трансляції, кабельного телебачення, театрів і інш.

4) Споживча електроніка представлена стандартними пристроями і системами, що забезпечують потреби приватних осіб в інформації і розвагах. Наприклад, телефонна, аудіо- і ТВ-апаратура, такі новітні системи, як побутові комп'ютери і лазерні програвачі, які зберігають і відтворюють інформаційно-розважальні передачі.

5) Конторське обладнання охоплює широке коло пристроїв і систем: від найпростіших автономних пристроїв для перенесення з носія на носія (копіювальні і пишучі машини) до сьогоднішніх з мережами персональних комп'ютерів, телефонних апаратів і інших видів АРМ, які зберігають, обробляють і передають інформацію.

6) Системи забезпечення бізнесу. До них відносяться системи загального призначення для обробки, зберігання і передачі інформації (наприклад, універсальні комп'ютери з відповідним програмним забезпеченням), а також пристрою і систем спеціалізованого призначення (комутатори для мереж зв'язку, пристрою збору технологічної інформації, роботи, кошти автоматизованого контролю і управління технологічними процесами, “електронні кіоски", автоматичні касові апарати і системи продажу бензину).

Ніхто не може ігнорувати нові технології, що широко розповсюджуються в нашому житті, не кажучи вже про ту безпосередню вигоду, яку з них можуть використати споживачі вже сьогодні. Результати цих зусиль вже втілюються в реальних проектах.

Внаслідок розвитку інформаційних технологій і великій прибутковості проектів в галузь залучена безліч фірм. У результаті створилася ситуація довершеної конкуренції.

Конвергенція – подібність інформаційних технологій. Саме завдяки цій тенденції багато споживачів мають бажання купувати продукцію, яка їм нагадує сферу розваг з попередніх років. Це є електронна книжка, пристрій для перегляду фільмів, пристрій для прослуховування концертів і.т.п.


 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)