АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз розвитку МСБ в країнах ЄС

Читайте также:
  1. Case 2. Маркетингове середовище міжнародних ринків та його аналіз
  2. II. Сучасний стан розвитку освіти
  3. IV етап – концепція поліхудожнього розвитку учнів Б.П.Юсова.
  4. VII. Тематика курсових робіт з аналізу фінансів підприємств
  5. АВС-аналіз товарів за ___ рік за рівнем отриманого доходу (чистої виручки від реалізації)
  6. Аграрні відносини в імперіалістичних країнах
  7. Аналіз асиметрій розвитку галузі побутової хімії у старих (ЄС-15) та нових (ЄС-12) країнах-членах
  8. Аналіз асортименту і структури продукції
  9. Аналіз виробничих ресурсів і організаційно-технічного рівня підприємства
  10. Аналіз владних відносин у постіндустріальних суспільствах
  11. Аналіз галузі та конкурентного середовища підприємства в галузі
  12. Аналіз даних

На даний час середні та малі підприємства є основою соціально-економічної моделі в ЄС. Вони займають переважну частку в таких галузях економіки, як оптова й роздрібна торгівля, харчова промисловість, будівництво. Вони стимулюють розвиток конкуренції в європейській економіці, примушують більші компанії покращувати ефективність виробництва та впроваджувати нові технології.

Питома вага обсягу реалізованої продукції малими підприємствами в ЄС складає 63-67%.

В країнах ЄС питома вага зайнятих в цьому секторі в середньому становить 65%, а в деяких країнах, таких як Данія, Португалія, Італія сягає 80% (див. додаток М).

Розглядаючи розвиток МСБ в Європі, необхідно звернути увагу на велику групу країн з перехідною економікою (КПЕ). За рівнем розвитку малого підприємництва їх можна розділити на три групи[11]:

Країни групи «Вишеград» включають Угорщину, Польщу, Словаччину, Чехію, Естонію і Словенію. У них розроблена чітка національна політика підтримки МСП, введено в дію закони про МСП і послідовно здійснюються програми розвитку МСБ.

Країни із середнім рівнем розвитку сектори МСП відносяться до другої групи КПЕ, у яких створення сектора МСП вважається важливим напрямком економічної реформи, однак реальне формування почалося не так давно. І хоча нормативноправовая база МСП уже створена, її необхідно або переглянути, або внести виправлення в законодавство, що було поспішно розроблено на початковому етапі. У цю групу входять Болгарія, Латвія, Литва, Румунія,Хорватія й Узбекистан.

Країни зі слабким розвитком МСБ. У цих країнах сектор МСП формується повільно. Його розвиток наштовхується на серйозні перешкоди, викликані відсутністю або слабким розвитком нормативно-правової бази, нерозвиненою інфраструктурою, відсутністю відповідних фінансових механізмів, досвіду підприємницької діяльності, перешкодами для розвитку з боку державних і місцевих чиновників. До цієї групи можна віднести більшість країн СНД і деякі країни Балканського регіону. На жаль, варто констатувати, що Україна входить саме в цю групу.

В більшості КПЕ уряди визнають, що МСП виступають рушійною силою економічного зростання й одним з джерел стійкого розвитку, мають важливе значення для реструктуризації промисловості, торгівлі, сфери обслуговування і створення нових робочих місць.

Досвід розвитку малого підприємництва в країнах Центральної і Східної Європи наочно демонструє нам здатність малих підприємств стати істотним фактором економічного і соціального розвитку найближчим часом за умови, якщо державна економічна політика буде спрямована на допомогу і сприяння малому бізнесові. Одна з найважливіших функцій держави в економіці - підтримка конкурентного середовища, що сприяє підвищенню ефективності функціонування суб'єктів різних організаційно-правових, що хазяюють, форм, прямо зв'язана зі здійсненням підприємницької діяльності.

 


[1] "Implementing the community Lisbon programme - Modern SME policy for growth and employment" http://europa.eu.int 10 November 2005.

[2] “Small Business Act” for Europe//ec.europa.eu Офіційний сайт Європейської комісії/ Цитовано за версією сайту від 02.07.2008 р.

[3] Рекомендація Комісії від 6 травня 2003 щодо визначення мікро, маленьких і підприємств середнього розміру [Офіційний Журнал L 124 від 20/05/2003]

[4] Рекомендація Комісії від 3 квітня 1996 щодо визначення маленьких і підприємств середнього розміру (96/280/EC) [Офіційний Журнал L 107 з 30/04/1996]

[5] Спрощену систему оподаткування (уніфікований/єдиний податок) було встановлено указом президента в 1998 році (“Про спрощену систему оподаткування, реєстрації та звітності малих суб’єктів підприємницької діяльності”)

[6] Інтегрована програма Комісії ЄС по підтримці МСП і ремісничих підприємств

[7] Charter at the European Council in Feira"General Affairs" Council in Lisbon 13 червня 2000

[8] Annex III of the Conclusions of the Presidency of the Santa Maria Da Feira European Council

[9] 23 квітня 2002 в Maribor (Словенії)

[10] http://www.europeans.org.ua, цитовано за версією сайту від 16.05.2008 р.

[11] В.Б. Тореев, О.Е. Вороновская //Экономическая наука современной России № 3, 2002 р.С.73


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)