АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Успішні e-бізнес моделі і підтримка дрібного бізнесу вищого класу

Читайте также:
  1. I. Організація класу до уроку.
  2. Абсолютне погіршення становища робітничого класу
  3. АРХІТЕКТУРА ІНФОРМАЦІОГЕННОЇ МОДЕЛІ ЕКОНОМІКИ
  4. Визначення можливостей вашого бізнесу
  5. Вплив держави на параметри економічної рівноваги: трансформація приватного споживання та заощадження; державні та національні заощадження, моделі економічної рівноваги
  6. Еволюція французької моделі господарства.
  7. Економіко-математичні моделі
  8. Звучить урочиста музика. Президент передає наказ вчительці 1 класу.
  9. ІННОВАЦІЙНА АКТИВНІСТЬ МАЛОГО БІЗНЕСУ В РЕГІОНАХ УКРАЇНИ
  10. Інститут конституційного контролю в зарубіжних державах: поняття, види, моделі організації.
  11. Інфологічна модель представляє інформаційні потоки, сутності й зв'язку даної предметної області. Вона може бути представлена у вигляді ER-Моделі й реляційної схеми.
  12. ІСТОРИЧНА ДОЛЯ АНТИЧНОЇ ГРОМАДЯНСЬКОЇ МОДЕЛІ

Сприяння застосування найкращої бізнес-практики та успішних ділових моделей. Інформаційні і ділові системи підтримки МСБ будуть створенні в ЗМІ та на веб-сайтах.

10. Координація і більш ефективне представлення інтересів МСП в європейському товаристві та національному рівні

Для держав - членів ЄС, процес виконання Хартії був започаткований навесні 2000. Країни кандидати на вступ до ЄС (Болгарія, Кіпр, Чеська Республіка, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія і Туреччина) були залучені до процесу починаючи з весни 2002[9]. Західні Балканські країни (Албанія, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Югославські Республіки Македонія, Сербія і Чорногорія) і Молдова прийняли Хартію у Салоніках (Греція) у Травні 2003.

Положення, викладені в Хартії були включені в Багаторічну програму з малого та середнього бізнесу (2001-2005 рр.), і вже за перший рік у державах Союзу було проведено 11 проектів, які впровадили її положення на практиці[10].

Протягом 2001-2005 років ЄС було досягнуто значного прогресу у напрямку виконання Хартії, хоча масштаб змін і досягнень відрізняється в кожній країні-члені.

Є країни, що систематично консультуються з малим бізнесом щодо законодавства і створення стратегії розвитку МСБ і ті, котрі роблять це час від часу. Комісія ЄС вказує на важливість обміну кращим досвідом серед держав-членів, щоб поліпшити умови для малих підприємств. У багатьох країнах були започатковані ініціативи, щоб розвивати підприємницький хист у початкових, середніх школах і університетах. В сфері вдосконалення регулювання, держави-члени зробили успішні зміни законів про банкрутство, здійснили аналіз суперечностей законодавчих актів, забезпечили їх спрощення.

Як правило, європейська політика у сфері стимулювання малого і середнього бізнесу здійснюється на двох рівнях: через діяльність країн і через програми, що реалізовуються під егідою ЄС. Заходи щодо підтримки малого бізнесу фінансуються Структурними фондами ЄС (наприклад, Соціальним фондом, Фондом регіонального розвитку).

Для поліпшення регулювання й розвитку малих і середніх підприємств в ЄС була створена система наднаціональних і національних органів влади і організацій з дієвим механізмом їх взаємодії. Вона враховує інтереси ЄС, окремих країн-членів, думки різних підприємницьких організацій, національних галузевих і регіональних структур й асоціацій малого бізнесу, торгово-промислових палат. Для розвитку міжфірмової співпраці в рамках ЄС було створено Бюро для зближення підприємств, Європейська асоціація венчурного капіталу, що сприяє розвитку малих спільних фірм. Комісія ЄС організувала Комітет із спрощення процедур у сфері підприємництва. Мережа інформаційних підприємницьких центрів дозволяє застосовувати єдині методики і схожі вимоги до відібраних підприємницьких проектів, а також підвищити ефективність використання фінансових ресурсів.

На рівні ЄС діють дві головні програми фінансування сектора малого й середнього підприємництва. Одна з них спрямована на забезпечення капіталом перспективних підприємств, і передбачає видачу кредитів в розмірі до 50 відсотків від стартового капіталу, а також покриття до 50 відсотків експлуатаційних витрат з терміном погашення п'ять років. Друга - "Евротек" - створила мережу з 13 фондів взаємних гарантій, які виділяють кредити для інвестицій у високотехнологічні проекти транснаціонального характеру і допомагають інвестувати в структурно-кризові галузі, а також в екологічні проекти.

У зв'язку з цим велика увага надається створенню мереж, розрахованих на максимальне розширення взаємодії малих і середніх підприємств з національними, регіональними і місцевими структурами їх підтримки. Така співпраця здійснюється в мережах:

Interprise - заохочення прямих зв'язків і угод між підприємцями країн Європи;

Europartenariat - стимулювання кооперативних зв'язків в менш розвинених регіонах;

BC-Net - конфіденційний пошук партнерів за кордоном, в т.ч. за межами ЄС;

BRE - відкритий підбір партнерів для створення спільних підприємств;

Мережа Евроінфоцентрів, які надають малому й середньому бізнесу комерційну інформацію щодо найширшого кола питань.

Програма PHARE

В основі підтримки дрібного й середнього підприємництва в країнах ЄС спочатку лежала така масштабна програма, як PHARE — програма технічного сприяння, яка фінансувалася з бюджету ЄС на безоплатній основі та передбачала надання експертних і консультативних послуг, передачу ноу-хау, а також комплекс досліджень передінвестиційного характеру.

Основні форми підтримки дрібного і середнього підприємництва в рамках цієї програми були такі:

надання інформації про можливість і перспективи розвитку бізнесу;

сприяння експорту товарів і послуг, вироблюваних малими і середніми підприємствами;

пошук нових форм співпраці для малих і середніх підприємств;

усунення дискримінаційних чинників при виході малих і середніх підприємств на ринки капіталу;

створення індивідуальних схем отримання кредитів;

створення системи гарантування кредитів, що надаються малим і середнім підприємствам та інвестиційних фондів.

Одним з найбільш важливих напрямів регулювання та сприяння розвитку малого і середнього підприємництва є державне фінансування. Воно може здійснюватися як у вигляді прямого субсидування на основі бюджетного фінансування фондів, так і шляхом створення змішаних форм підтримки, надання гарантій щодо повернення кредитів, видача їх під пільгові відсотки, участь в капіталі малих і середніх фірм.

Європейська Комісія все більше підштовхує національні уряди до підтримки малого і середнього підприємництва. Можливості держави в справі сприяння розвитку і підтримки підприємництва вельми різноманітні. Це і якісна система освіти, і оптимальна податкова система (наприклад, пільгові ставки з оподаткування), і відповідна нормативна база, і мінімальні обмеження на підприємницьку діяльність, і прямі субсидії, і державні гарантії і т.д.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)