АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Критерії визначення малих і середніх підприємств в ЄС

Читайте также:
  1. I. Визначення здібностей школяра шляхом спостереження.
  2. VII. Тематика курсових робіт з аналізу фінансів підприємств
  3. А) визначення повинно бути співмірним; б) визначення не повинно робити кола; в) визначення має бути чіткім.
  4. Авіатранспортного підприємства»
  5. Аналіз виробничих ресурсів і організаційно-технічного рівня підприємства
  6. Аналіз галузі та конкурентного середовища підприємства в галузі
  7. Аналіз дебіторської і кредиторської заборгованості підприємства
  8. Аналіз маркетингового середовища підприємства
  9. Аналіз освітлення робочої зони розробника проекту з метою визначення та забезпечення його оптимального значення.
  10. Аналіз оточуючого середовища сервісного підприємства
  11. Аналіз оцінки системи управління розподілом готової продукції підприємства
  12. Аналіз та оцінка середовища підприємств за методом SWOT-аналізу

Європейська Комісія добре усвідомлює важливість сектора МСБ, і "політика підприємництва" є на сьогоднішній день одним з головних пріоритетів її діяльності. Так, 6 травня 2003 р. Європейська Комісія прийняла нові критерії виділення мікро-, малого і середнього бізнесу. Нові стандарти були введені в дію з 1 січня 2005 р.

Для того щоб уніфікувати визначення МСБ для всіх країн ЄС і забезпечити рівну можливість підтримки таких підприємств на рівні національних та спільних програм з 2005 року вводяться наступні критерії МСП[3]:

Середні підприємства. Чисельність зайнятих підприємства середніх розмірів знаходиться у межах 50 - 249 чол.. Поріг обсягів господарської діяльності становитиме €50 млн. на рік і загальна величина активів балансу не повинна перевищувати €43 млн.

Мале підприємство. Чисельність зайнятих малого підприємства не повинна перевищувати 50 чол. Поріг річного господарського обороту і загальна сума активів балансу підняті до €10 млн.

Мікропідприємства. Обмеження чисельності працюючих – до 10 чол. та обмеження щодо максимальних обсягів господарської діяльності та суми активів підприємства – €2 млн.(див. табл.. 2.8.1).

Таблиця 2.8.1

Критерії визначення малих і середніх підприємств

Розмір підприємства Чисельність зайнятих на під-вах, чол. Поріг обсягів господарського обороту, млн. євро Загальна величина активів не більше, млн.євро
Середнє підприємство 50-249    
Мале підприємство до 50    
Мікро-підприємство до 10    

 

Ці нові критерії, що були ухвалені в 2003 р. замінили критерії визначення МСП запровадженні з 1996 р. Потреба у нових критеріях постала у звязку із зростанням продуктивності праці і впливом інфляції на фінансові показники підприємства.

Протягом 1996-2004 років діяли такі критерії визначення МСП[4]:

Підприємства середнього розміру повинні мати чисельність працівників менше ніж 250 осіб. Річний товарообіг повинен бути нижче, ніж 40 мільйонів євро або щорічна загальна величина бухгалтерського балансу повинна бути нижче ніж 27 мільйонів євро.

Малі підприємства – кількість працюючих 10 - 49 чол., щорічний товарообіг менше ніж 7 мільйонів або загальної вартість активів балансу менше ніж 5 мільйонів.

У межах категорії SME, мікропідприємства - підприємства, що наймають менше ніж 10 людей.

В порівнянні з цим визначенням МСП, трактування вітчизняного законодавства має суттєві відмінності. Згідно з Господарським кодексом України малі підприємства мають обмеження чисельності працюючих до 50 чол. і річні обсяги господарської діяльності до €500 тис. Однак варто зазначити, що з метою застосування спрощеного оподаткування[5] застосовується інші критерії визначення малого підприємства. Для юридичних осіб, які підлягають сплаті податку на прибуток підприємств, відповідні параметри складають 50 працівників і 1 млн. грн. Середніми ж визнаються підприємства з чисельністю працюючих до однієї тисячі чоловік і річними обсягами господарської діяльності, що не перевищують €5 млн.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)