АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

І. Поняття несвідомого

Читайте также:
  1. ВАЖЛИВІ ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ
  2. Визначення поняття «корпорація»
  3. Визначення поняття «неологізм» та його характеристики
  4. Висновок експерта як джерело доказів у кримінальному провадженні: поняття, значення, структура та особливості оцінки.
  5. Вихідні арт-терапевтичні поняття
  6. Власність: поняття, сутність, правовий та економічний зміст. Типи, форми і види власності.
  7. Вступ. Педагогічна діагностика (поняття, складові і функції педагогічної діагностики).
  8. Г) злочин – це конкретно суспільне небезпечне діяння; склад злочину – юридичне поняття про злочин певного виду.
  9. Дайте визначення поняття адміністративного правопорушення та назвіть його ознаки.
  10. Дайте визначення поняття виборів та назвіть їх види.
  11. Дайте визначення поняття відпустка та назвіть її види.
  12. Дайте визначення поняття референдум та назвіть його види.

Виконав:

студент 5 групи 2 курсу 4 факультету

Сахарчук Володимир Володимирович

Перевірила:

доцент кафедри філософії,

кандидат філософських наук

Владленова Іліана Вікторівна

 

м.Харків

2012 рік

План

Вступ……………………………………………………………………………3

1. Поняття несвідомого………………………………………………………..5

2. Структура психіки людини. Три періоди розвитку вчення Фрейда про несвідоме:

- І період (1890 – 1897);

- ІІ період (1897 – 1914);

- ІІІ період (1914 – 1939)…………………………………………………...8

3. Захисні психічні механізми:

- витіснення;

- утворення протилежної реакції;

- проекція;

- раціоналізація;

- сублімація………………………………………………………………15

Список використаної літератури……………………………………………19

 

Вступ

 

Зигмунд Фрейд (1856 - 1939) - віденський професор психіатрії, знаменитий вчений, засновник психоаналізу в його класичній формі. Серед психологів XX століття доктору Зигмунду Фрейду належить особливе місце. Психоаналітична теорія зіграла важливу роль не тільки в формуванні сучасних концепцій особистості і терапевтичних методів, але й у становленні усієї культури ХХ століття, запропонувавши людству новий світогляд. Психологічні та соціологічні погляди Фрейда справили значний вплив на філософію, мистецтво, соціологію, етнографію, психологію і психіатрію.

Уперше Фрейд заговорив про психоаналіз в 1896 році, а в 1897 він почав проводити систематичні спостереження, що фіксував у щоденниках до кінця життя. У 1900 році з'явилася його книга "Тлумачення сновидінь", у якій було опубліковано найважливіші положення його концепції, доповнені в наступних книгах "Психопатологія повсякденного життя" (1901), "Я і Воно" (1923), "Тотем і табу" (1913), "Психологія мас і аналіз людського "​​Я"" (1921).

У вищезгаданих працях яскраво проявляється перехід Фрейда від раціоналізму до ірраціоналізму. Впродовж тривалого часу в європейській філософській думці домінували раціоналістичні концепції. Феномен свідомості був тим центром, навколо якого виникали філософські суперечки, пов’язані з осмисленням відносин між людиною і навколишнім світом. Фрейд ввів нове вимірювання в філософію. Він звернувся до аналізу психіки в цілому. На цій підставі сформулювались уявлення про суб’єктивну реальність людини [1, с.89].

Фрейд першим охарактеризував психіку як поле бою між непримиренними природними інстинктами, розумом та внутрішьою особистою совістю людини, що утворюється під впливом системи суспільних заборон.

В цілому теорія Фрейда потребує багатьох поправок (вона не досконала), але все ж Зигмунд Фрейд зробив великий крок в оцінці та розумінні розвитку людського суспільства. Створивши теорію психоаналізу, він просунувся вперед у пізнанні людської психіки і розкриття її глибин. До нашого часу дана теорія удосконалилася. Вона знайшла багато продовжувачів. Багато сучасних психоаналітиків активно використовують роботи Фрейда у своїх дослідженнях.

 

І. Поняття несвідомого

 

Найглибша і значна область людського розуму - це несвідоме. Несвідоме є сховищем примітивних інстинктивних спонукань, емоцій та спогадів, які настільки загрожують свідомості, що були пригнічені та витіснені в область несвідомого. Неусвідомлюваний матеріал багато в чому визначає наше повсякденне функціонування.

Вивчення феномена несвідомого йде в глибоку давнину, його визнавали у своїй практиці лікарі самих ранніх цивілізацій. Для Платона визнання існування несвідомого послужило основою створення теорії пізнання, побудованої на відтворенні того, що є в надрах психіки людини. Будучи знайомим з філософськими ідеями Платона, Фрейд, безсумнівно, почерпнув звідти деякі уявлення про несвідоме. Так, навряд чи в поле його зору не потрапили ті роздуми Платона, які були пов'язані з проблемою несвідомого знання людини.

Проблема несвідомого, у формі розгляду можливості існування неусвідомлених уявлень, знаходить своє відображення і в філософії Канта (1724-1804). Фрейд неодноразово посилається на нього у своїх роботах. Текстологічний аналіз показує, що засновник психоаналізу був знайомий не тільки з кантівською "Антропологією з прагматичної точки зору", але і з іншими творами німецького філософа. У багатьох випадках Фрейд не тільки розділяє філософські ідеї Канта, але і апелює до його авторитету, коли мова заходить про обгрунтування своїх психоаналітичних концепцій. Особливо це стосується несвідомого.

Роздуми про проблему несвідомого зайняли важливе місце в багатьох філософських роботах XIXст. В цей період намічається і здійснюється поворот від раціоналізму епохи Просвітництва та німецької класичної філософії до ірраціоналістичного розуміння буття людини у світі.

На формування психоаналітичного вчення Фрейда справила вплив філософія Шопенгауера і Ніцше. Багато ідей цих філософів в значній мірі визначили різні психоаналітичні концепції, в тому числі і фрейдівські уявлення про несвідоме. Зрозуміло, між психоаналітичним вченням Фрейда і філософією Шопенгауера й Ніцше немає абсолютної тотожності. У Шопенгауера несвідоме - "світова воля" - першопричина всього сущого. Ніцше до певної міри поділяє цю точку зору, але більшу увагу акцентує на розгляді несвідомого, його функціонування в глибинах людської істоти. Для Фрейда ж несвідоме - це перш за все і головним чином щось психічне, осмислюване лише у зв'язку з людиною. На відміну від інших, Фрейд зробив анатомію свідомості і несвідомого психічного науковим фактом. Але пояснив він цей факт на основі лише "негативного" поняття - неусвідомлюваної психіки, витлумаченої лише шляхом заперечення за нею атрибута свідомості [2, c.99].

Відомо, що головним регулятором людської поведінки служить свідомість. Фрейд відкрив, що за покровом свідомості прихований глибинний, "киплячий" пласт не усвідомлюваних особистістю могутніх прагнень, потягів, бажань. Будучи лікарем, він зіштовхнувся з тим, що ці неусвідомлювані переживання і мотиви можуть серйозно обтяжувати життя й навіть ставати причиною нервово-психічних захворювань. Це направило його на пошуки засобів порятунку своїх пацієнтів від конфліктів між свідомістю, і потаємними, сліпими, несвідомими спонуканнями. Так народився фрейдівський метод зцілення душі, названий психоаналізом.

Вчення про несвідоме є тим фундаментом, на якому грунтується вся теорія психоаналізу. Психоаналіз (від грец. Рsyche - душа й analysis - рішення) - частина психотерапії, лікарський метод дослідження, розвинутий З.Фрейдом для діагностики й лікування істерії. Потім він був перероблений Фрейдом у психологічну доктрину, спрямовану на вивчення прихованих зв'язків та основ людського духовного життя.

Під несвідомим не слід розуміти щось абстрактне або ж якусь гіпотезу, створену для філософської системи. Несвідоме - ті форми душевного життя, які, володіючи всіма властивостями психічного, в той же час не є надбанням свідомості.

В область несвідомого входять психічні явища, що виникають у сні (сновидіння); рухи, що були в минулому свідомими, але завдяки повторенню стали автоматичними і тому більше неусвідомлювані; деякі спонукання до діяльності, в яких відсутня свідомість цілі, та інші. До несвідомих відносяться і деякі патологічні явища, що виникають у психіці хворої людини: марення, галюцинації і т. д.

Несвідоме утворює нижчий рівень психіки. Це сукупність психічних процесів, актів і станів, обумовлених впливами, які людина ніяким чином не відчуває. Будучи психічним (оскільки поняття психіки ширше, ніж поняття "свідомість", "свідоме"), несвідоме являє собою таку форму відображення дійсності, при якій втрачається повнота орієнтування у часі і місці дії, порушується мовне регулювання поведінки. У несвідомому, на відміну від свідомості, неможливий цілеспрямований контроль за діями, неможлива і оцінка їх результату.

Дофрейдівська психологія як об'єкт дослідження мала нормальну, фізично та психічно здорову людини і досліджувала феномен свідомості. Фрейд, досліджуючи характер і причини виникнення неврозів, натрапив на ту область людської психіки, яка залишалася поза увагою попередньої психології. Він опинився перед необхідністю дослідження тих структур, які не вписувалися у власне "свідоме" людини, і прийшов до висновку, що людська психіка являє собою якийсь конгломерат, що складається з різних компонентів, які за своїм характером є не тільки свідомими, але і несвідомими і передсвідомими [3, c.125].

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)