АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класичні параметри деяких торгових форматів

Читайте также:
  1. Види жорсткості та лужності води. Їх класифікація та визначення. Технічні параметри.
  2. Види та параметри стану термодинамічних систем
  3. Визначення маркетингу класичні та сучасні
  4. Використання системи академічних кредитів у деяких країнах ЄС
  5. Відомо, що в процесі травлення в ротовій порожнині відбувається початковий гідроліз деяких речовин. Який фермент приймає в цьому участь?
  6. Вплив держави на параметри економічної рівноваги: трансформація приватного споживання та заощадження; державні та національні заощадження, моделі економічної рівноваги
  7. Графики функций, заданных параметрически
  8. Завдання 1 – Розрахувати параметри трьох циліндричних з’єднань
  9. Звукоізолююча властивість деяких матеріалів
  10. І членів деяких юридичних осіб Засновники й учасники господарського товариства
  11. Класичні графічні техніки. Історія виникнення друкованих технік.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ І ТУРИЗМУ

 

 

Сеник Л.Я.

 

ФОНДОВА ЛЕКЦІЯ

ОРГАНІЗАЦІЯ ВНУТРІШНЬОГО ПРОСТОРУ МАГАЗИНУ. ІНСТРУМЕНТИ МЕРЧАНДАЙЗИНГУ НА МІСЦЯХ ПРОДАЖУ

з дисципліни

“ОСНОВИ МЕРЧАНДАЙЗИНГУ”

Для студентів денної та заочної форми навчання

напряму “Товарознавство і торговельне підприємництво”

 

 

Львів – 2012

 

УКЛАДАЧ:

ст. викладач Сеник Л.Я.

РЕЦЕНЗЕНТ:

доц., к.с-г.н. Шестопал Г.С., кафедри експертизи товарів та послуг. Львівської комерційної академії.

ВІДПОВІДАЛЬНА ЗА ВИПУСК:

доц., к.т.н. Павлишин М.Л. - заст. зав. кафедри товарознавства та експертизи товарів.

Розглянуто та рекомендовано до друку на засіданні кафедри товарознавства та експертизи товарів. Протокол №2 від 07. 09. 2012.

Сеник Л.Я. Організація внутрішнього простору магазину. Інструменти мерчандайзингу на місцях продажу. Фондова лекція з дисципліни “Основи мерчандайзингу” для студентів денної та заочної форми навчання напряму “Товарознавство і торговельне підприємництво) /Сеник Л.Я. – Львів: ЛІЕТ, 2012, - 38 с.

@ Сеник Л.Я.,2012

ТЕМА: ОРГАНІЗАЦІЯ ВНУТРІШНЬОГО ПРОСТОРУ МАГАЗИНУ. ІНСТРУМЕНТИ МЕРЧАНДАЙЗИНГУ НА МІСЦЯХ ПРОДАЖУ.

Мета: вивчити типи та формати торгових підприємств; ознайомитись із плануванням торговельних залів, а також їх розподілом на “гарячі”, “холодні” зони; вміти здійснювати розрахунок показників мерчандайзингу: коефіцієнт настановної площі, якісної та нумеричної дистрибуції.

ПЛАН

1. Сучасні торгові технології, типи та формати підприємств (гіпермаркети, універмаги, супермаркети, торгові центри, великі спеціалізовані магазини, гуртові та роздрібні магазини – склади).

2. Планування торговельних залів магазинів. Зонування і розподіл площі торговельного залу (“гаряча”, “холодна” зона).

3. Розміщення товарних груп і формування потоків покупців.

4. Розрахунок показників мерчандайзингу: коефіцієнт настановної площі, якісної та нумеричної дистрибуції.

& Література

Сучасні торгові технології, типи та формати підприємств (гіпермаркети, універмаги, супермаркети, торгові центри, великі спеціалізовані магазини, гуртові та роздрібні магазини – склади).

Передумовою виникнення мерчандайзингу було масове впровадження в торгівлю продажу товарів за методом обслуговування. За кордоном першими стали застосовувати мерчандайзинг найбільш організовані роздрібні торговці, якими були мережі супермаркетів.

Використання сучасних торгових технологій, новітнього обладнання, застосування інформаційних технологій у мережах торговельних закладів значно розширюють можливості застосування мерчандайзингу.

Разом із тим, вибір інструментів та технологій мерчандайзингу значною мірою визначаються тим, на яких типах підприємств і стосовно яких товарів він застосовується.

У магазинах самообслуговування, основна увага мерчандайзерів зосереджується на правильному розміщенні товарів у торговельному залі, раціональному направленні та розподілі потоків покупців у магазині, масовій викладці товарів і рекламі у місцях їх продажу.

У невеликих магазинах, що торгують через прилавок, основна увага мерчандайзера зосереджена на правильному розміщенні товарів на обладнанні та організації викладки товарів.

 

Зарубіжний і вітчизняний досвід показує, що найвища ефективність застосування технологій мерчандайзингу досягається у сучасних типах магазинів.

Сучасна практика роздрібної торговельної діяльності розширює і поглиблює поняття типу роздрібного торговця до його формату.

Перспективні формати роздрібної торгівлі:

Класичні параметри деяких торгових форматів

  Формат Площа, кв. м. Асортимент, кількість позицій   Примітки
Жорсткий дискаунт   400 – 800   750 – 900 Завжди об’єднані у великі мережі. Низькі ціни, аскетичність оформлення, мінімум персоналу
  М`який дискаунт   400 – 800   1 300 – 1 800 У торговельному залі, крім самообслуговування, допускається торгівля через прилавок. Менш аскетичне оформлення залу
  Класичний супермаркет   800 – 3 000   5 000 – 15 000 У супермаркеті активно використовується кулінарний, кондитерські цехи, об валка м`яса.
Економний супермаркет   400 – 800   15 000 – 30 000 Розташовується, зазвичай, у жилих районах
  Гіпермаркет   4 500 – 20 000 15 000 – 35 000 (центральний зал) Оточення великою кількістю сателітних торговельних підприємств – спеціалізованими магазинами, ресторанами, кінотеатрами. Наявність паркінгу. Приваблює можливістю купити все – від продуктів харчування до автомобілів в одному місці
  Cash & carry   10 000 1500 – 17 000 позицій продтоварів і 30 000 непролтоварів Розрахований на роботу з маленькими магазинами й іншими невеликими торговими точками, виключно з професійними клієнтами

Бажання власників підприємств донести до споживача певний імідж магазину вимагає прийняття обґрунтованого рішення щодо товарного профілю магазину.

Товарний профіль магазину складається зі вибору, якості та ціни товарів, що пропонується тим магазином. Отже, сприйняття однієї і тієї ж категорії потенційними покупцями буде різним залежно від того, в якому магазині цей товар продається. Алгоритм пошуку подано на рис.1.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)