АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунок показників мерчандайзингу: коефіцієнт настановної площі, якісної та нумеричної дистрибуції

Читайте также:
  1. C-3. Розрахунок процесу розпилювання блоків на плити-заготовки (Алмазне дискове розпилювання).
  2. I. Розрахунок захисного заземлення.
  3. II. Розрахунок блискавкозахисних пристроїв
  4. III. РОЗРАХУНОК ПОКАЗНИКІВ ПРИБУТКОВОСТІ АКЦІЙ
  5. IV. Розрахунок показників прибутковості акцій
  6. Аналізуючи спірограму обстежуваного Р., 25 років чоловічої статі виявили наступні показники. Який з визначених показників не відповідає нормі?
  7. В м. Л при визначенні одного з демографічних показників, вивчалося співвідношення дітей і осіб пенсійного віку до чисельності працездатного населення. Який це показник?
  8. Вибір та розрахунок обладнання для підготовки сировини до розпилювання.
  9. Визначення коефіцієнта в'язкості рідини методом Стокса
  10. Визначення коефіцієнта поверхневого натягу методом відриву краплі
  11. Визначення коефіцієнтів вагомості параметрів.
  12. Визначення коефіцієнту технічної готовності для автомобілів однієї марки

В умовах ринкової економіки важливим показником є не тільки обсяг продажу товарів, його частка в загальному обсязі товарообороту, але й те, який дохід отримує підприємство від реалізації конкретного виду товару та яка ступінь задоволення покупців товарним асортиментом, що пропонується.

У більшості випадків продукцію купують імпульсивне (побачив – купив). Часто найбільш популярні товари закінчуються на полицях першими, а їхнє місце займають інші, які продаються менше. Так формується неефективний запас у магазині, що призведе до втрати прибутку. Втрачений продаж за рахунок відсутності товару в момент бажання споживача його придбати веде не лише до зменшення прибутку роздрібної торговельної точки, а й до ослаблення іміджу торговельної марки в цілому, що призводить до втрати прибутку виробника.

 

Розмір розглянутих втрат можна розрахувати за відповідними формулами:

P OUT = ND*NP/D*PI, (1.1)

де P OUT – недоотриманий прибуток;

ND – кількість днів, коли відсутній товар;

NP/D – середня кількість одиниць продукції однієї торговельної марки, що продається за день;

PI – прибуток від одиниці продукції.

Прибуток від одиниці продукції становить 25% від роздрібної ціни.

 

Приклад. Торговельна точка «Універсам-Центральний» продає продукт А за ціною 3,2 грн/шт. Кількість днів, коли відсутній товар, - 4. Середня кількість одиниць продукції, що продається за день, - 8 шт. Прибуток від одиниці продукції становить 25% від роздрібної ціни, тобто 80 коп. Недоотриманий прибуток: 4х8х0,8 = 25 грн. 60 коп., а за рік (52 тижні) дорівнює 1331 грн. 20 коп.

 

Для визначення зайвих торговельних марок у підприємствах розраховують коефіцієнт установочної площі. Він визначається як відношення площі, зайнятої під торговельну марку до загальної площі торговельного залу. Оптимальна величина цього коефіцієнта становить 0,25-0,35. Якщо результат, що вийшов, перевищує цю норму, то обладнання в торговельному підприємстві занадто багато, і частину його краще забрати, відмовившись від деяких нерентабельних товарів.

Нумерична дистрибуція показує відсоток торговельних точок, у яких присутній хоч одна одиниця товару досліджуваного бренда, тобто відношення кількості активних замовників до загального числа замовників:

Nd = Na/No, (1.2)

де Nd – нумерична дистрибуція, %;

Na – кількість активних замовників, шт.;

No – загальна кількість замовників у клієнтській базі.

Якісна дистрибуція відповідає за кількість одиниць товару досліджуваного бренда в кожному роздрібному підприємстві й вимірюється як середня величина нумеричних дистрибуцій кожної одиниці товару досліджуваного бренда.

Qd =(Nd / n)*100% (1.3)

де Qd – якісна дистрибуція, %;

Ndi – нумерична дистрибуція асортиментної позиції в лінії торговельної марки, %;

п – кількість нумеричних дистрибуцій.

Застосування методів оцінки ефективності мерчандайзингу застерігає оптове підприємство від появи втрачених можливостей, дозволяє провести комплексну оцінку реальної наявності товару, розробити інструменти взаємодії з роздрібними торговельними мережами, навчити персонал і як результат – максимізувати прибуток на всіх рівнях збутового ланцюга. Дотримуючись правила ефективного мерчандайзингу – він повинен бути результатом спільних зусиль виробника, дистриб'ютора і продавця, і в основі їх мають бути потреби покупця.

Правило «130%» - замовлення по кожному виду продукції й упакування визначається за формулою:

Замовлення = Продаж за попередній період • 1,3 - Наявна кількість

Використання правила «130%» створює враження, що про­дукція відмінно продається, кошти клієнта практично не вико­ристовуються.

Приклад: В універсамі «Центральний» продається 8 пляшок товару в день. Товар закуповується 1 раз у 7 днів. Обсяг про­дажу за цей період: 7 днів • 8 пляшок = 56 пляшок Під час візиту торговельного представника залишок становить 14 пля­шок Значить, замовлення становить: 56 пляшок х1,3-14 пля­шок = 59 пляшок.

У рамках контролю процесу керування запасами торговель­ний представник повинен: 1) знати потреби клієнта:

- скільки він здатний продати кожного виду впакування;

- чи проводяться які-небудь спеціальні заходи в його торговель­ній точці;

- чи проводяться які-небудь рекламні акції;

2)не запитувати, а говорити сам. Контролювати товарний запас клієнта й попереджати його потреби, дотримуючись пра­вила «130%»;

3)завоювати довіру клієнта:

- не робити запас надмірно великим;

- не робити запас занадто малим (правило «130%» допоможе уникати таких прорахунків);

- завжди виконувати обіцянки;

- стежити за своїм зовнішнім виглядом і манерами;

- регулярно відвідувати клієнта;

- пропонувати допомогу, давати корисні поради;

- говорити з клієнтом на одній мові - мові його переваг (прибутку);

4) пояснити клієнту, що торгівля повним асортиментом про­дукції компанії має перевагу, а саме:

- високий прибуток;

- швидка оборотність товару;

- невеликі інвестиції;

- задоволення споживчого попиту;

- залучення нових клієнтів;

- супутні продажі;

5) відслідковувати товарний запас з метою:

- заощадження часу клієнта: він - ділова людина, і для нього час ~ гроші;

- заощадження свого часу: якщо змушені чекати під час відві­дування клієнта, то втрачаємо час;

- перевірки, чи відбувається ротація товару і чи не минає тер­мін придатності продукції;

- визначення, чи всі види упакувань і продукції є в наявності (це найбільш важлива додаткова послуга з контролю над то­варним запасом - відмітна ознака професіоналізму).

Товарний запас, погоджений із клієнтом і проданий, дає то­рговельному представнику впевненість у майбутніх діях при оформленні замовлення і забезпечує такі переваги в роботі:

1) допомагає найбільш грамотно вести спостереження за коли­ванням продажу з тижня в тиждень або через кожні два тижні;

2)при використанні цієї системи ступінь довіри клієнта до то­рговельного представника високий, тому що «керування за­пасом» дуже зручне й вигідне для клієнта;

3)максимальне збільшення річного товарообігу підвищує при­бутковість бізнесу клієнта, дозволяє вигідніше використову­вати його фінансові кошти;

4)система забезпечує постійну наявність продукції в магазині, і у клієнта не може виникнути ситуація, коли не вистачає якого-небудь виду продукції або упакування.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)