АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розміщення товарних груп і формування потоків покупців

Читайте также:
  1. III. Формування теми, мети і завдань уроку.
  2. Аналіз ефективності розміщення виробництва
  3. Аналіз формування власних надходжень спеціального фонду бюджетних установ
  4. Вакуумні деаератори, будова, схеми розміщення. Основні показники роботи.
  5. Виникнення та формування держави
  6. Власний капітіл банку,його структура,джерела формування,функції
  7. ВПЛИВ ЗМІ НА ФОРМУВАННЯ ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ ОСОБИСТОСТІ
  8. Вплив зовнішньої торгівлі на умови формування економічної рівноваги: метод “ витрати-випуск”, метод “вилучення-ін’єкції”.
  9. Вплив міжнародного права на формування інформаційного права України
  10. Вплив НТР на галузеву структуру та розміщення виробництва
  11. Вплив релігійно – філософських уявлень на формування художньої культури Китаю.
  12. Галузевий склад і чинники регіонального розвитку і розміщення харчової промисловості України..

 


При розміщенні товарів у торговельному залі вирішуються завдання:

Мерчандайзинговий підхід до планування розміщення товарних груп і формування потоків покупців у магазині базується на дотриманні таких основних вимог:

 

 

На прикладі продовольчого магазину продемонструємо ефективне розміщення товарних груп у торговельному залі:

 
 

 

 


Товари повсякденного попиту

Товари імпульсивного попиту

Товари періодичного попиту

Каси

Рис.1.4. Ефективне розміщення товарних груп у торговельному залі

 

 

Важливим принципом мерчандайзингу є збереження постійного місця за товарами і товарними групами й оптимальне розміщення торгових відділів на шляху руху покупців. Ураховуючи це, необхідно правильно визначити групи товарів, які є основними для цього магазину, зіставивши їх з потребами клієнтів і визначитися з їх розміщенням у першу чергу.

 

 
 

 

 


При розміщенні товарів у торговельному залі доцільно зважати на існування так званого золотого трикутника. Сам вхід, основний продукт та каса складають «золотий трикутник», на площі якого можна викласти товар, необхідний для швидкого продажу (дорогий, швидкопсувний, новий, супутній).

 

 


Відповідно, «найбажаніший» товар, за яким людина готова пройти лях через весь магазин, оптимально розмістити в дальній частині магазину, це змусить покупця перетнути зал і ознайомитись зі всім асортиментом.

На рис.1.5,1.6 показано, як можна змінити розміри площі «золотого трикутника».

 
 

 

 


Рис.1.5. Зміна площі «золотого трикутника» залежно від розміщення відділу. Відділ розташовано поблизу каси.

Вхід, найходовіший товар (молоко) і каса розташовані дуже близько один до одного. Переміщення найходовішого товару в глибину торговельного залу суттєво збільшує площу «золотого трикутника». Такий принцип кругового руху закладається в основу просторового дизайну супермаркетів.

 
 

 


Рис.1.6. Зміна площі «золотого трикутника» залежно від розміщення відділу. Відділ розташовано в глибині торговельного залу.

       
 
   

 

 


 

 

           
     
 
 

 

 


 

Додаткову точку продажу розташовують окремо від основної (рис.1.7.) і, таким чином, споживачу надається ще один шанс побачити і вибрати певну марку.

 

Біля супутніх товарів У гарячих місцях торг.залу

                   
       
 
 
   
 

 


 

Каси

 

 

У торцях острівних гірок

- Додаткові місця продажу

Рис.1.7. Вигідне розміщення додаткових місць продажу в торговельному залі

Додаткові точки продажу розміщуються в «гарячих» зонах. При розміщенні в проходах між гірками додаткові точки продажу розміщуються першими за напрямком руху.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)