АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА. Міністерство освіти і науки України

Читайте также:
  1. I. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  2. I. Пояснительная записка
  3. I. Пояснительная записка
  4. Внутренняя докладная записка
  5. Довідково-інформаційні документи. Доповідна, пояснювальна, службова записки. Правила їх написання.
  6. Докладная записка министра госбезопасности Молдавской ССР в Москву о последствиях голода в Молдавии
  7. ДОПОВІДНА ЗАПИСКА ГОЛОВІ ДПУ УСРР В. А. БАЛИЦЬКОМУ
  8. ДОПОВІДНА ЗАПИСКА ПРО ПРИЙОМ І РОЗСЕЛЕННЯ В ОМСЬКІЙ ОБЛАСТІ СІМЕЙ АДМІНЗАСЛАНИХ І3 ЗАХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНСЬКОЇ РСР
  9. Записка заведующего Отделом пропаганды и агитации ЦК КПСС по РСФСР В.И. Степакова в ЦК КПСС о судебном процессе в г. Новочеркасске
  10. Записка о вводе советских войск в Афганистан 1979 г.
  11. Записка о днях и часах добрых и злых.
  12. І. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Міністерство освіти і науки України

 

 

ТЕХНОЛОГІЇ

Класи

Програма для профільного навчання

Учнів загальноосвітніх

Навчальних закладів

ТЕХНОЛОГІЧНИЙ НАПРЯМ

ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПРОФІЛЬ

 

Спеціалізація “МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО ТА ТЕХНОЛОГІЯ

КОНСТРУКЦІЙНИХ

МАТЕРІАЛІВ”

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Соціально-економічні зміни у державі зумовлюють необхідність удосконалення традиційних форм і методів підготовки учнівської молоді до самостійного вибору майбутньої професії. При цьому слід зважити на те, що сучасний ринок праці потребує висококваліфікованих фахівців в обраній ними сфері професійної діяль­ності, які здат­ні до мобільного, ділового реагування, самостійного прийняття рішень щодо вибору напряму подальшого професійного зростання.

Основна мета освітньої галузі «Технологія» відповідно до Державного стандарту полягає у формуванні технічно, технологічно освіченої особистості, підготовленої до життя та активної трудової діяльності в умовах сучасного високотехнологічного інформаційного суспільства. Це особливо стосується такого визначального періоду в житті молодої людини, як старший підлітковий вік, коли інтенсивно формується особистісне і професійне самовизначення школярів.

Профільне навчання, як зазначається в Концепції, це різновид диференційованого навчання, що передбачає врахування освітніх потреб, нахилів та здібностей учнів, а також створення оптимальних умов для навчання старшокласників відповідно до їхнього професійного самовизначення. Він забезпечується за рахунок змін у меті, змісті, структурі та організації навчального процесу.

Профільна школа найповніше реалізує принцип особистісно орієнтованого навчання, що значно розширює можливості учня у виборі власної освітньої траєкторії. Одним із основних напрямів профілізації є технологічний, головними завданнями якого згідно Державного стандарту освітньої галузі “Технологія”, є ознайомлення учнів старших класів із закономірностями проектної, техніко-технологічної та побутової діяльності з опорою на знання з основ наук на рівні загально виробничих закономірностей; всебічне ознайомлення зі світом професій, що відповідає індивідуальним можливостям учнів.

Важливе місце у системі технологічної підготовки учнів старших класів загальноосвітніх навчальних закладів має зайняти предмет “Матеріалознавство та технологія конструкційних матеріалів”, який є основою технологічної підготовки учнів для успішного вивчення ряду спеціальних дисциплін під час здобуття машинно-, приладобудівних та механічних спеціальностей технологічних факультетів.

В процесі вивчення даного курсу інтегруються знання із різних загальноосвітніх предметів: фізики, хімії, географії, економіки, математики та ін.

Зміст предмета “Матеріалознавство та технологія конструкційних матеріалів” забезпечує формування технічно, технологічно та економічно освіченої особистості, оволодіння нею загальними відомостями про способи виробництва металевих і неметалевих конструкційних матеріалів, їх будову, властивості й методи обробки для одержання заготовок, готових деталей або виробів будь-якого призначення, в тому числі найсучасніших.

За цією програмою можуть навчатися учні, які у майбутньому збираються отримати вищу технічну освіту. Програма складається з трьох розділів: “Матеріалознавство”, “Технологія обробки конструкційних матеріалів” і “Технологія розмірної обробки заготовок різанням”.

 

 


Тематичний план програми

Розділ 1 “Матеріалознавство”

 

Теми К-сть годин
Теорет. Лаб.-практ. Всього
1. Металознавство. Вступ.      
Тема 1.1. Основи металургійного виробництва    
Тема 1.2. Властивості конструкційних матеріалів      
Тема 1.3. Основи структурної будови металів та сплавів      
Тема 1.4. Залізовуглецеві і леговані сплави      
Тема 1.5. Сплави кольорових металів (Cu, Al, Ti, Mg)      
Тема 1.6. Основи термічної обробки металів і сплавів      
2. Неметалічні матеріали      
Тема 2.1. Конструкційні матеріали на основі пластмас      
Тема 2.2. Композиційні матеріали      
Тема 2.3. Неорганічні конструкційні матеріали      
Тема 2.4. Деревинні матеріали      

 

 

РОЗДІЛ 2 “ТЕХНОЛОГІЇ ОБРОБКИ
КОНСТРУКЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ.

ОТРИМАННЯ ЗАГОТОВОК ТА НАПІВФАБРИКАТІВ”

№ теми Теми Кількістьгодин
теорет. лаб.-практ. Всього
  Загальні відомості про заготовки та деталі. Параметри якості деталей.      
  Основи ливарного виробництва.      
  Основи обробки металів тиском.      
  Основи зварювального виробництва та паяння.      
  Основи технологічної обробки неметалевих матеріалів (пластмаси, деревина)      

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)