АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Способи одержання інформації

Читайте также:
  1. LSB-метод (Least Significant Bits) приховування інформації
  2. А) Концентрация, вызывающая изменения, выходящие за пределы физиологических приспособительных реакций или, скрытую (временно компенсированную) патологию.
  3. Аварії в свердловинах, причини виникнення й способи ліквідації
  4. Аналіз і компонування інформації для проекту в різному форматі. Презентації майбутнього виробу.
  5. АНАЛІЗ ТА ОБРОБКА ПЕРВИННОЇ ІНФОРМАЦІЇ
  6. Архівація інформації. Програми - архыватори WinZip I WinRaR.
  7. Види заготовок і методи їх одержання
  8. Види і способи спостереження.
  9. Визначення загроз безпеці інформації та сучасний стан її технічного захисту
  10. Визначення конфлікту, зміст, типи і способи протікання
  11. Визначення обліку. Види обліку. Користувачі облікової інформації
  12. Використання інформації

Семестр 1. Практичне заняття 2.

НАВЧАННЯ В МЕДСЕСТРИНСЬКІЙ СПРАВІ. МЕДСЕСТРИНСЬКА ПЕДАГОГІКА

 

ПЛАН

МЕДИЧНА СЕСТРА ЯК ВИКЛАДАЧ З ПИТАНЬ, ЩО СТОСУЮТЬСЯ СТАНУ ЗДОРОВ'Я.. 1

СФЕРИ НАВЧАННЯ.. 1

СПОСОБИ ОДЕРЖАННЯ ІНФОРМАЦІЇ. 2

СПОСОБИ НАВЧАННЯ.. 2

ОСНОВИ МЕДСЕСТРИНСЬКОЇ ПЕДАГОГІКИ.. 2

ПЕДАГОГІЧНІ ПРИЙОМИ.. 4

МЕТОДИ НАВЧАННЯ.. 4

УМОВИ І ФАКТОРИ ЕФЕКТИВНОГО НАВЧАННЯ.. 4

ЕТАПИ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ.. 5

МОЖЛИВІ ПРОБЛЕМИ, ПОВ’ЯЗАНІ З НАВЧАННЯМ ПАЦІЄНТА. ВАЖКІ СЛУХАЧІ. 6

ПІДСУМОК.. 7

 

 

МЕДИЧНА СЕСТРА ЯК ВИКЛАДАЧ З ПИТАНЬ, ЩО СТОСУЮТЬСЯ СТАНУ ЗДОРОВ'Я

Однією із функцій сестринської справи є навчання пацієнта, членів їх родин з питань, що стосуються їхнього здоров’я. В одних випадках – це навчання конкретним навичкам самодогляду чи догляду в інших – підготовка до обстеження чи приймання (вживання) ліків, чи то раціональному (дієтичному) харчуванню. Навчаючи пацієнта, медична сестра допомагає їм адаптуватися, або зберегти максимально можливий для них комфортний рівень життя, сприяє збереженню їхньої незалежності.

Навчання може відбуватися в формальній обстановці (в ЛПЗ або вдома у пацієнта) коли медична сестра навчає новим прийомам виконання звичних (повсякденних) дій (вмивання, ходьба, вдягання білизни тощо) або в неформальній, коли медична сестра при виконанні своїх повсякденних обов’язків розповідає про проблеми, що хвилюють пацієнта (наприклад, як вберегтися від ВІЛ-інфекції, як правильно харчуватися чи загартовуватися).

В деяких випадках медична сестра допомагає пацієнту закріпити навички, отримані ним у іншого спеціаліста (наприклад, комплекс вправ ЛФК).

СФЕРИ НАВЧАННЯ

- пізнавальна - людина дізнається про нові факти та розуміє їх, аналізує інформацію, відрізняє важливу інформацію від другорядної;

- емоційна – людина, отримавши нову інформацію, змінює свою поведінку, виражаючи це почуттями, думками, оцінкою якихось факторів; людина активно слухає і реагує на нову інформацію як вербально так, і невербально;

- психомоторна – людина засвоює навички завдяки розумовій і м’язовій діяльності; навчається новим типам рухів; здатна змінювати рухову реакцію в нестандартних ситуаціях; впевнено виконує необхідні дії; готова виконати частину дії психологічно, фізично та емоційно.

СПОСОБИ ОДЕРЖАННЯ ІНФОРМАЦІЇ

Недавні досліди у сфері мозкової діяльності та індивідуальних особливостей засвоєння показали, що різні люди віддають перевагу різним способам одержання інформації із навколишнього світу. Як діти, так і дорослі віддають перевагу різним способам сприйняття.

Способи одержання інформації

  Способи сприйняття
Зоровий Слухачі з переважаючим зоровим сприйняттям найкраще засвоюють матеріали, що представлені у вигляді мальовничих картин, таблиць, слайдів, фільмів тощо. Цей спосіб звичайно використовується у комбінації з іншими методами.
Слуховий Слухачі з переважаючим слуховим сприйняттям віддають перевагу лекціям та аудіокасетам.
Дотиковий Слухачі з дотиковим сприйняттям повинні торкати речі. Можливість торкати що-небудь власними руками для них більш важлива, ніж можливість просто побачити або почути.
Кінестетичний Такі слухачі засвоюють інформацію, коли фізично беруть участь на заняттях.

Дані способи засвоєння або канали сприйняття забезпечують ефективне запам'ятовування інформації слухачами. Засвоєння інформації людиною рідко відбувається лише по одному каналу. Проте знання того факту, що люди сприймають інформацію різними органами чуттів, допомагає добитись максимального ефекту викладання з залученням всіх цих органів.

Використовуйте різноманітні методи навчання, по можливості охоплюючи всі способи засвоєння матеріалу.

СПОСОБИ НАВЧАННЯ

Існує два основних способи навчання: коли центральною фігурою є викладач та коли викладання орієнтовано на аудиторію.

Перший спосіб викладання, орієнтований на самого викладача, розрахований на те, що викладач володіє знаннями, які він повинен передати слухачам. Викладач контролює процес навчання, при якому слухачі залежать від його знань, потребують його вказівок, і лише він може визначити, наскільки успішно вони засвоюють одержані знання.

Другий спосіб передбачає, що кожен слухач може внести певний вклад в процес навчання. Викладач вважається "каталізатором", і оцінка набутих знань проводиться сумісно з самим слухачем.

Отож, для того, щоб стати хорошим викладачем, потрібно самому добре знати предмет, мати уяву про основні методи навчання та володіти практичними навичками викладання. Вважайте себе помічником слухачів у навчанні. У свою чергу розглядайте слухачів як сприятливий засіб для досягнення мети, поставленої перед навчальним курсом. Намагайтесь створити в класі спокійну, доброзичливу атмосферу. Ви — викладач і повинні розуміти, що навчання буде успішним тільки тоді, коли ваші слухачі самі захочуть одержати знання. Протягом всього курсу ви постійно міняєте своє амплуа у класі. В одному випадку медична сестра відіграє важливу та помітну роль, в другому — стає на рівних з слухачами, одночасно контролюючи хід виконання завдань. В цьому випадку важливу роль відіграє ваше уміння встановити та підтримувати правильний контакт з аудиторією. Тільки на перший погляд завдання сприяти успіху навчання здається простим.Насправді — це тяжка робота. Але в той же час це дуже захоплююче заняття, що надає викладачеві позитивний емоційний заряд. Обидва способи викладання мають свої переваги та недоліки. Найбільш ефективні навчальні методики, звичайно, поєднують в собі і один, і другий.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)