АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Утворення сечовини

Читайте также:
  1. IV. ПОРЯДОК УТВОРЕННЯ І ДІЯЛЬНОСТІ СТАТУТНИХ ОРГАНІВ
  2. Адміністративні зміни кінця 18-19 ст. та утворення нових архівів
  3. Аналіз складу майна та джерел його утворення.
  4. Біржовий механізм ціноутворення. Формування цін на біржі. Структура елементів біржової ціни. Сутність та правила біржового котирування.
  5. Боротьба з пилоутворенням при перевантаженні залізної руди в порту.
  6. В)Пароутворення і конденсація
  7. Вивчення реакції комплексоутворення з органічним лігандом
  8. Виникнення українського козацтва. Утворення козацької республіки — Запорозької Січі
  9. Витрати і ціноутворення синдикованого кредиту.
  10. Гідроутворення при експлуатації газових свердловин
  11. Глава 17. Утворення тимчасових спеціальних комісій та тимчасових слідчих комісій ВРУ.
  12. ДЕКЛАРАЦІЯ VII ВСЕУКРАЇНСЬКОГО З'ЇЗДУ РАД ПРО УТВОРЕННЯ СОЮЗУ СОЦІАЛІСТИЧНИХ РАДЯНСЬКИХ РЕСПУБЛІК

Сечовина – нешкідлива для рослин сполука, що може накопичуватися в певній кількості, особливо в рослинах, які мають на коренях мікоризу. Використовується сечовина, що розкладається із виділенням аміаку під дією ферменту уреази.

Молекула сечовини знешкоджує 2 молекули аміаку. Утворення її відбувається в результаті кількох ферментативных реакцій, що складають орнітиновий цикл. Цей цикл у рослин ідентичний тваринному, що вивчається у курсі загальної біохімії.

Утворення амонійних солей

Простіше знешкоджується аміак у так званих «кислих» рослин. Це рослини з кислим клітинним соком (рН 1,2-1,5), що містить багато органічних кислот (щавлева, яблучна, ізолимонна та і 11.) – щавель, ревінь, осоки, хвощі, бегонія тощо. У таких рослин аміак зв'язується не ферментативним, а хімічним шляхом у вигляді амонійних солей.

Це дуже ємний механізм. «Кислі» рослини витримують у 4-5 разів більш високий вміст аміаку, ніж рослини, у яких рН клітинного соку близький до нейтрального.

Загальні шляхи розпаду амінокислот

Таких шляхів два – дезамінування і декарбоксилювання. Дезамінування – це розпад амінокислот до аміаку і кетокислот.

Реакція відбувається в два етапи: на першому від амінокислоти відщеплюються два атоми водню й утворюється імінокислота, на другому – під дією води з імінокислоти утворюється кетокислота і видаляється аміак.

У рослинах реакції першого етапу відбуваються інакше, ніж у тваринних організмів. У них беруть участь два ферменти – дегідрогеназа і поліфенолоксидаза, а також поліфеноли і хінони, здатні взаємно перетворюватися. Етап перетворення амінокислоти в імінокислоту можна подати у вигляді наступної схеми.

Перетворення хінонів у поліфеноли можна уявити так:

У рослинах дезамінування фенілаланіну і тирозину відбувається інакше, ніж інших амінокислот, з утворенням ненасичених ароматичних кислот – коричної та гідроксикоричної (кумарової). Реакція відбувається під дією відповідних аміак-ліаз.

З коричної та гідроксикоричної кислот утворюються фенольні сполуки.

При декарбоксилюванні амінокислот утворюються аміни і вуглекислий газ. Із моноаміномонокарбонових амінокислот утворюються моноаміни, з діаміномонокарбонових – діаміни. Реакції здійснюють ферменти декарбоксилази, що як кофермент містять фосфопіридоксаль.

Утворення амінів

При декарбоксилюванні моноамінодикарбонових амінокислот з'являються монокарбонові амінокислоти.

Аміни – це отруйні речовини, що можуть викликати отруєння як тварин, так і рослин. В малих кількостях вони знайдені в грибах (ріжки, мухомори, дріжджі) та в рослинах (дурман, блекота, омела, соя). Вміст амінів у рослинах може зростати за несприятливих умов вирощування. Так, при різкій нестачі калію в рослинах ячменю і льону спостерігаються накопичення путресцину та ознаки отруєння цим аміном.

Аміни, що утворюються при декарбоксилюванні амінокислот, звичайно в рослинах не накопичуються, бо включаються в обмін речовин і піддаються різним перетворенням.

 

 

Основний шлях перетворення амінів – їх окислення. Моноаміни окислюються за дію моноамінооксидаз з утворенням альдегіду і аміаку.

Окислення діамінів каталізують діамінооксидази. При цьому окислення може відбуватися двома шляхами – з утворенням аміноальдегіду або діальдегіду. Альдегіди потім легко окислюються до відповідних кислот.

Із діамінів у рослинах синтезуються різні гетероцикли, а з них гетероциклічні сполуки, наприклад алкалоїди. Із путресцину утворюється гетероцикл піролідин, а з нього – піролідинові алкалоїди, з кадаверину – гетероцикл піперидин і піперидинові алкалоїди.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)