АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практикум Визначення асиметрії мозку

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. I. Визначення сімейства рослини.
  4. II. Визначення видової приналежності рослини.
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. А) Визначення термінології
  7. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  8. Алгоритм 4.3. Діагностичний і лікувальний (перша медична допомога) пошук при струсі мозку.
  9. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  10. АНКЕТА ВИЗНАЧЕННЯ ЗДАТНОСТІ ПОДАЛЬШОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА
  11. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в
  12. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в

Спеціалісти називають праву півкулю образною, а ліву – логіч­ною. Як правило, у людини одна з півкуль є домінантною, тобто панівною у регулюванні взаємодії з середовищем. Ліва півкуля відпо­відає за рух кінцівок і чутливість правої половини тіла, а права – за рух лівих кінцівок і всі види чутливості зліва. Тому люди з домінант­ною лівою півкулею є правшами, а з домінантною правою півкулею – лівшами. Як відомо, правшей більше, ніж лівшей. Це відкриття пояснило відому талановитість лівшей, що пов’язано з домінуванням у них правої образної півкулі мозку, відповідальної за творчий процес.

Мета вивчення: приблизно оцінити, якою мірою одна півкуля домінує над іншою, або вони функціонують рівноправно.

Те, що Ви пишете тільки однією рукою, не досить точно фіксує значне домінування певної півкулі мозку – іноді впевнені правші виявлялися прихованими лівшами. Також має значення те, що сучас­на культура і науково-технічний прогрес орієнтовані більшою мірою на розвиток логіко-знакових, лівопівкульних компонентів мислення, що призводить до їх домінування в процесі формування людської особистості. Правопівкульне образне творче мислення поступово пригнічується при неправильному вихованні і навчанні, талановиті діти стають звичайними "стандартними" дорослими.

Матеріали та обладнання: аркуш, ручка.

Процедура вивчення. Визначаючому отримати тест, в якому слід дати відповідь на наступні запитання, використовуючи одинад­цятибальну систему. Категоричному запереченню відповідає 0 балів, беззаперечній згоді – 11. Але якщо, наприклад, перше ж питання поставить Вас у безвихідь, оскільки Ви не відносите себе до похму­рих особистостей, але в той же час не квапитесь поповнити ряди щасливих оптимістів, то у вашому розпорядженні решта балів – від 1 до 9. Намагайтеся поставити собі справедливу оцінку "за настрій".

1. У мене переважає гарний настрій.

2. Я пам’ятаю те, чому навчався декілька років тому.

3. Прослухавши раз-другий мелодію, я можу правильно її від­творити.

4. Коли я слухаю оповідання, то уявляю його в образах.

5. Я вважаю, що емоції в розмові тільки заважають.

6. Мені важко дається алгебра.

7. Я легко запам’ятовую незнайомі обличчя.

8. У групі приятелів я першим починаю розмову.

9. Якщо обговорюють чиїсь ідеї, то я вимагаю аргументів.

10. У мене переважає поганий настрій.

Обробка результатів: підрахуйте окремо суму балів за рядками 1, 2, 5, 8, 9 (ліва півкуля) і 3, 4, 6, 7, 10 (права півкуля).

· Якщо " лівопівкульний " (Л) результат більше ніж на 5 балів перевищує " правопівкульний " (П), то це означає, що людина нале­жить до логічного типу мислення. Вона є оптимістом і вважає, що більшу частину своїх проблем вирішить самостійно.

Як правило, вона без особливих труднощів входить у контакт з людьми. У роботі і життєвих справах більше покладається на прагма­тизм, ніж на інтуїції. Відчуває більше довіри до інформації, отриманої з газет, ніж до власних вражень. Легше опановує види діяльності, які вимагають логічного мислення. Вона можете стати гарним матема­тиком, викладачем точних наук, конструктором, організатором вироб­ництва, програмістом ЕОМ, пілотом, водієм, креслярем… продовжіть цей перелік самі.

· Якщо " правопівкульний " (П) результат перевищує " лівопів­кульний " (Л), то це означає людину художнього складу. Представник цього типу є схильний до деякого песимізму. Переважно поклада­ється більше на власні почуття, ніж на логічний аналіз подій, і до того ж частенько не обманюється. Не дуже товариський, але зате може продуктивно працювати навіть у несприятливих умовах (шум, різні перешкоди і т.п.). На нього чекає успіх у таких сферах діяльності, де вимагаються здібності до образного мислення, – художник, актор, архітектор, лікар, вихователь.

· Перед людиною, яка в рівних частинах поєднує в собі озна­ки логічного і художнього мислення, відкривається широке поле діяльності. Зони її успіху – там, де вимагається вміння бути послі­довним у роботі і одночасно в цілому сприймати події, швидко і старанно розмірковувати над своїми вчинками навіть в екстремальній ситуації. Керівник і випробувач складних технічних систем, лектор і полководець – усі ці професії вимагають гармонійної взаємодії протилежних типів мислення.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)