АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗНАЧЕННЯ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ. ЙОГО ЗАКОНИ

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. I. Визначення сімейства рослини.
  4. II. Визначення видової приналежності рослини.
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. V. Призначення на військові посади, переміщення по службі. Атестування військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом
  7. XI Про Закони
  8. XXXI. ПОСЛЕЗАКОНИЕ
  9. А) Визначення термінології
  10. А)3 год після прибуття товарів у пункт призначення та може корегуватися на підставі законодавчих актів
  11. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  12. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.

Семестр 2. Практичне заняття 16. РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ

 

ПЛАН

РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ.. 1

ЗНАЧЕННЯ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ. ЙОГО ЗАКОНИ.. 2

ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ІНТЕНСИВНОСТІ ПРАЦІ. 2

СКЛАД ЇЖІ. 3

ОСНОВНІ ІНГРЕДІЄНТИ ЇЖІ. СКЛАДОВІ КОМПОНЕНТИ ЇЖІ ТА ЇХНЯ ФУНКЦІЯ. 6

ГРУПИ ЇЖІ. 10

ХАРЧУВАННЯ СПОРТСМЕНІВ.. 12

РЕЖИМ І АДЕКВАТНІСТЬ ХАРЧУВАННЯ.. 12

САНІТАРНА ДОБРОЯКІСНІСТЬ ЇЖІ. 13

ОСОБЛИВОСТІ ХАРЧУВАННЯ ЛЮДЕЙ РІЗНОГО ВІКУ.. 13

ВИЗНАЧЕННЯ ХАРЧОВОГО СТАТУСУ.. 14

ЛІКУВАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ.. 15

ДОПОМОГА ПАЦІЄНТАМ ПІД ЧАС ПРИЙМАННЯ ЇЖІ. 16

ДОПОМОГА СЛІПОМУ ПІД ЧАС ЇДИ. 17

ДОПОМОГА ПАЦІЄНТАМ, ЯКИМ ВАЖКО КОВТАТИ. 17

КОНТРОЛЬ ЗА КІЛЬКІСТЮ ЇЖІ І РІДИНИ. 17

РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ

Важлива роль у забезпеченні високого рівня здоров'я, збільшенні тривалості життя і збереженні працездатності людей належить харчуванню.

Їжа дає організму людини енергію, яка необхідна для життєдіяльності.

З їжею ми одержуємо пластичні ("будівельні") матеріали, потрібні для росту, розмноження і відновлення клітин нашого організму.

В їжі містяться вітаміни та інші речовини, необхідні для нормального метаболізму (перебігу біохімічних процесів в організмі людини).

Отже, завдяки харчуванню організм забезпечується енергією, пластичними речовинами, з яких синтезуються власні, необхідні організму білки, ліпіди і вуглеводи, підтримується гомеостаз, і, безперечно, воно є неодмінною умовою збереження та зміцнення здоров'я, гармонійного розвитку, високої працездатності, активного довголіття.

Неправильне, неповноцінне, недостатнє харчування, тривале голодування можуть призвести до виникнення розладів метаболізму та аліментарних хвороб, які проявляються у порушенні фізичного та психічного розвитку, виснаженні внаслідок дефіциту білка, незамінних амінокислот, жирів, високоненасичених жирних кислот, вуглеводів.

Несприятливо впливає на організм людини також і надмірне харчування. Споживання переважно висококалорійної їжі (продуктів тваринного походження та цукру), зменшення в харчовому раціоні крохмалю, олії та інших продуктів рослинного походження, зниження фізичної активності організму спричиняють надмірне збільшення ваги. Ожирінню сприяє також вживання алкоголю, паління, постійне порушення режиму харчування.

Правильне харчування може допомогти хворим або травмованим прискорити одужання та реабілітацію, відчути себе краще.

ЗНАЧЕННЯ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ. ЙОГО ЗАКОНИ

Для того, щоб харчування відповідало перерахованим вимогам, воно має бути раціональним. Термін походить від латинського слова racionalis, що означає розумний. Раціональне харчування – це правильно організоване своєчасне постачання організму поживної їжі, що містить оптимальну кількість різних харчових речовин, які необхідні для життя, росту і розвитку організму, а отже, для зміцнення здоров'я і підвищення працездатності людини.

Раціональне харчування базується на таких законах (принципах):

1. Закон відповідності енерговитрат організму енергомісткості раціону. Це означає, що енергетична цінність харчового раціону має відповідати енергетичним потребам організму.

2. Закон відповідності хімічного складу раціону фізіологічним потребам організму. В харчовому раціоні повинні міститися в достатній кількості всі харчові речовини, необхідні для пластичних цілей (синтезу власних речовин організму) і регуляції фізіологічних функцій.

3. Закон збалансованості. Харчовий раціон для забезпечення максимального ефекту має бути збалансованим за вмістом різних харчових речовин.

4. Закон часового розподілу їжі. Слід дотримуватися режиму харчування, що визначається прийманням їжі у строго визначений час.

5. Закон адекватності. Хімічний склад їжі та її засвоюваність мають відповідати особливостям обмінних процесів конкретної людини.

6. Закон естетичного задоволення. Їжа має бути приємною на смак, мати гарний аромат і вживатися в сприятливих умовах.

7. Закон санітарної доброякісності та епідемічної безпеки їжі. Вона не повинна містити токсичних речовин, патогенних бактерій або їх токсинів.

Використовується й інша класифікація основних принципів раціонального харчування:

Перший принцип – енергетична цінність раціону харчування повинна відповідати енергетичним витратам організму.

Другий принцип – хімічний склад (інгредієнти) їжі має відповідати фізіологічним потребам організму в поживних речовинах.

Третій принцип (він забезпечує виконання другого принципу) – це різноманітність вживаних для харчування продуктів.

Четвертий принцип – оптимальний режим харчування, тобто такий режим харчування, що забезпечує регулярність надходження їжі та включення психофізіологічного механізму травлення.

У характері харчування людей велике значення мають традиції, рівень розвитку науки та культури, ступінь забезпеченості та доступність продуктів харчування. Все це формує вимоги до вибору їжі, визначає необхідність певних інгредієнтів у їжі, впливає на ставлення людини до самого процесу приймання їжі. Це пояснює етнічні особливості в традиційному харчуванні різних народів. Хоча не обов'язково, щоб людина віддавала перевагу у їжі тільки раціону певного культурного середовища, їй може подобатись й інша їжа. Кращий спосіб дізнатись, якій їжі людина віддає перевагу, – запитати її про це.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)