АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 3.Структура сучасного природознавства як системи знань про природу

Читайте также:
  1. II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів
  2. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  3. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  4. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  5. IV. Дії підрозділів податкової міліції при отриманні запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  6. V. Актуалізація опорних знань учнів.
  7. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  8. V. КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ
  9. V. Критерії підсумкового оцінювання ЗНАНЬ
  10. VI. Вплив виборчих систем на політичні системи
  11. VІ. Закріплення знань, умінь та навичок.
  12. Автоматизовані системи управління проектами

Філософські проблеми сучасного природознавства.

Програма для магістрів біологічного факультета.

Розділ 1. Наука як предмет філософського осмислення.

Сучасний філософський образ науки. Специфіка і основні аспекти філософського вивчення науки. Наука як соціокультурний феномен і як процес отримання нових звань.Наука як специфічна форма пізнаная світу. Культурно-філософські витоки наукової раціональності. Наука як форма людської діяльності. Наука і суспільство. Функції науки в житті людини і суспільства - гносеологічна, практична, соціальна. Наука як соціальна сила. Світоглядний смисл і світоглядні проблеми науки. Вплив науки на суспільну психологію і психологію особистості. Наука і освіта. Сциентиська модель освіти і її сучасна модернізація.Диференціація і інтеграція в сучасній науці.

Розділ 2. Методологічні традиції природничонаукового пізнання.

Наука як процес отримання нового знання. Становлення класичного ідеалу раціональності в добу Нового часу. Метафізичний метод наукового пізнання. Емпіризм Бекона і раціоналізм Декарта як методологічне обгрунтування класичного ідеалу наукової раціональності. Культурно-світоглядні ідеали Просвітництва і їх вплив на уявлення про можливості наукового пізнання в удосконаленні суспільства і людини. Німецький класичний раціоналізм як кульмінаційна точка втілення класичного ідеалу раціональності в методоло- гічну модель пізнання світу.

Некласична філософія і її відношення до наукового пізнання світу. Е.Гуссерль: новий шлях пошуку універсального методу наукового пізнання, ірраціоналізм як нова, порівняно з раціоналізмом, традиція вирішення проблем пізнання людини і світу. Проблема абсолютних засад пізнання світу з точки зору класичного екзистенціалізму. С.К'єркегор: концепція екзистенціальної істини. М.Хайдеггер про дійсну сутність наукового пізнання і його обмеженість щодо пізнання людини. Соціальна критика наукової раціональності /Т.Адорно, М.Хоркхаймер, Г.Маркузе, Ю.Хабермас/.

Позитивіська традиція в природознавстві. Проблема історії науки в постпозитивізмі. Методологічний плюралізм П.Фейєрабенда. Структуралізм і його методологічні можливості в сучасній науці.

Утвердження нових варіантів методології в сучасному природознавстві. Синергетика як новий світоглядний і методологічний варіант осмислення існування природи, суспільства і людини. Можливості герменевтичного методу в науці.

Розділ 3.Структура сучасного природознавства як системи знань про природу.

Наука як система об'єктивних знань. Поняття об'єкту, предмету і суб'єкту природничонаукового дослідження. Проблема наукової істини і традиції її розв'язання.

Емпіричний і теоретичний рівні наукового пізнання. Об'єкт емпіричного пізнання і логічні форми емпіричного знання. Об'єкти теоретичного пізнання. Логічні форми теоретичного знання. Теорія, її можливості і місце в приридничонауковому пізнанні. Функції наукової теорії. Структура і види наукових теорій. Дедуктивна теорія як традиційний ідеал побудови теорії і його обмеженість. Специфіка теорій в науках про природу, об'єкт яких розвивається. Теорії в біології, географії, геології. Поняття засад наукового пізнання. Проблема пошуку універсальних засад природничонаукового пізнання, ідеали і норми наукового пізнання.Наукова картина світу І її основні функції в природничонауковому пізнанні. Філософські засади наукового пізнання. Класична, некласична і постнекласична наука і відповідні філософські засади. Раціональність постнекла-сичної науки: нові стандарти теоретичного. Проектність і технологічність теоретичного в сучасному природознавстві. Зміни Філософських засад природознавства під впливем біології,географії, геології. Відмінність характеристик філософсько-методологічних засад наук про живе та наук про неживу природу. Специфіка теоретико-біологічного пізнання, історизм об'єкту біології та його цілісність.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)