АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика сучасного бібліотекаря

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Краткая характеристика группы занимающихся
  3. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  4. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  5. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  6. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  7. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  8. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  9. III.3.1. Общая характеристика и тенденция развития Правительства Российской Федерации
  10. III.4.1. Общая характеристика и тенденции развития федеральных органов исполнительной власти
  11. III.5.1.Становление судебной власти в России. Общая характеристика судебной системы
  12. III.6.1.Общая характеристика государственного устройства России

 

Характерна особливість сьогодення – бібліотекар повинен постійно навчатися, щоб встигати за змінами. Деякі бібліотекарі відчувають потребу не тільки у вищій освіті, але й підвищенні кваліфікації в аспірантурі. Крім того, який би бібліотекар не закінчив навчальний заклад, коли він приходить у конкретну бібліотеку, він повинен вивчити її особливості, отримати навики спілкування з конкретними користувачами і колегами у конкретній ситуації.

Все частіше мотивами діяльності бібліотекаря виступають відчуття досягнення цілі, визнання, сама робота, відповідальність і можливість кар’єрного зросту. Реалізація цих «факторів задоволеності» формує сприятливе ставлення до роботи.

Сьогодні бібліотекар повинен володіти відповідними технічними засобами. Сучасний бібліотекар повинен володіти комп’ютером, ксероксом, сканером, принтером, модемом відеотехнікою та іншою апаратурою. Таким чином, відбувається технізація бібліотечної професії. Слід зазначити, що молодь доволі активно і швидко оволодіває новою технікою.

Та впровадження у бібліотеки нових технічних засобів передбачає і використання сучасних технологій, що тягне за собою появу такої спеціальності, як бібліотекар-технолог і низки спеціалізацій. Так, необхідність координації при використанні мережевих комп’ютерних технологій викликала появу таких спеціалізацій, як адміністратор баз даних, менеджер інформаційних систем, розвиток WWW-сервісу Інтернет зумовило необхідність підготовки спеціаліста зі створення і оновлення WEB-сторінок, бібліотекарі спеціалізуються також в області електронної видавничої діяльності, проведення навчання (тренінгів) по Інтернет для працівників і користувачів бібліотек, потрібні спеціалісти по телеконференціях.

З іншого боку, на зміну бібліотечної професії впливає соціальна орієнтація багатьох публічних бібліотек, яка обумовила появу у бібліотеках таких спеціальностей, як бібліотекар-психолог, бібліотекар із обслуговування соціально незахищених груп населення, для дитячих бібліотек – бібліотекар-педагог. У зв’язку з цим велика увага надається проблемам психології сприйняття тексту, бібліотерапії.

Доцільно було б готувати спеціалістів із бібліотечного дизайну, оскільки цьому питанню у бібліотеках зараз приділяють велику увагу.

В останні роки бібліотекарям доводиться проводити соціологічні, маркетингові дослідження, що викликало появу таких спеціальностей, як бібліотекар-маркетолог, бібліотекар-соціолог, бібліотекар-дослідник.

Бібліотекар сьогодні повинен обґрунтовувати необхідність отримання грантів, продумувати і письмово доводити доцільність втілення тих чи інших соціокультурних програм. Все це вимагає навиків наукових досліджень, широкого професійного і загального світогляду. Без цих знань і навиків неможливе і надання користувачам кон’юнктурних досліджень, аналітичних оглядів тощо. Багато бібліотекарів і адміністраторів усвідомлюють потребу в оволодінні знаннями і навичками науково-дослідної діяльності. Більш того, не тільки в державних наукових бібліотеках але й в муніципальних бібліотеках зростає прагнення працівників писати і захищати дисертації. Все це сприяє інтелектуалізації бібліотечної діяльності і бібліотечного працівника.

Слід зазначити, що бібліотека і бібліотекарі стали більш відкритими до суспільства. Велика увага, яку сьогодні бібліотеки приділяють проведенню соціокультурних заходів, зв’язкам із громадськістю (у тому числі із владними структурами, ЗМІ, правовими, соціальними та іншими установами, населенням), вимагає особливої спеціальності, яку можна було б назвати «менеджер бібліотечних соціокультурних програм», в її рамках доцільна спеціалізація «менеджер виставкової діяльності».

Відкритість, вихід на широку аудиторію вимагають від бібліотекаря більш високої культури, у тому числі мовленнєвої, етичної культури, знання етикету, стеження за своїм іміджем. Таким чином, для бібліотечної діяльності сьогодні характерні технізація, технологізація, соціальна спрямованість, інтелектуалізація, відкритість, високий культурний рівень спеціаліста.

Бібліотечна діяльність ускладнюється, стає багатогранною, такою, що оперує все більшою кількістю об’єктів, пов’язаних із широким колом суспільних явищ, залежною від багаточисельних факторів. Це визначає, з одного боку, підготовку спеціалістів у сфері управління бібліотекою, з іншого – необхідність екологічного підходу до бібліотеки і формування екологічної культури бібліотекаря (можлива у майбутньому потреба у спеціалістах із безпеки бібліотеки, бібліотечних екологах).

Очевидно, задоволення потреби бібліотеки у нових спеціалістах буде здійснюватися, як це було завжди, і шляхом їх підготовки у ВНЗ культури, і шляхом залучення випускників інших навчальних закладів.

Проте будь-який спеціаліст сучасної бібліотеки зобов’язаний володіти новими інформаційними технологіями. Бібліотечний працівник все більше має справу не з документом, який йому у процесі роботи доводиться фізично переміщувати, а з віртуальної інформацією, яка за бажанням працівника або користувача, з’являється на екранах його комп’ютера і потім зникає, коли стає непотрібною.

Працюючи в інформаційних системах, бібліотекар за своїми можливостями прирівнюється до усіх користувачів цих мереж.

Бібліотекар – не вибраний, що має допуск до «святая святих» – до книги (як наприклад, бібліотекар у романі У. Еко «Ім’я троянди»), а один із багатьох постачальників і споживачів інформації.

Інформатизація – один із головних векторів змін у професії бібліотекаря. Не тільки пошук інформації, але і соціокультурні програми бібліотек потребують сучасних інформаційних технологій. Стає все більш зрозуміло, що бібліотекар – інформаційний спеціаліст, його професія – одна із ряду інформаційних професій: архівіст, музейний працівник, видавець та ін. Кожна із цих професій передбачає виконання інформаційної, освітньої і соціокультурної ролі, хоч і в різних пропорціях, і в залежності від історичних, територіальних, соціально-економічних і культурних факторів. Кожен із представників цієї професії несе перед суспільством високу відповідальність за добросовісне виконання цих ролей, оскільки цього від них очікує суспільство, люди, що звертаються до їх послуг.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)