АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Прийоми подібні до визначення

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. I. Визначення сімейства рослини.
  4. II. Визначення видової приналежності рослини.
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. А) Визначення термінології
  7. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  8. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  9. АНКЕТА ВИЗНАЧЕННЯ ЗДАТНОСТІ ПОДАЛЬШОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА
  10. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в
  11. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в
  12. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в економіці: збій, кризова ситуація, локальна криза, системна криза, стратегічна криза, катастрофа.

Інколи використовують прийоми подібні до визначень понять такі, як порівняння, опис, характеристика, розрізнення, роз’яснення через приклад.

Порівняння – це прийом, що застосовують для образної характеристики предмета. Порівнюють однорідні предмети з метою встановлення їх подібності і відмінності. Наприклад: «Наше життя – мандрівка, ідея – дороговказ. Немає дороговказу, і все зупиняється. Мета втрачена, і сил як і не було». В.Гюго. Економіст пояснив, що таке “спад”, “депресія”, “паніка”. “«Спад» – це період, коли люди тугіше затягують паски. Під час «депресії» важко купити пасок, щоб утримувати штани. А коли людина залишається взагалі без штанів, починається «паніка»”.

Опис полягає в перерахуванні низки ознак предмета з метою не строгого виділення його з ряду схожих на його предметів. Опис може включати як суттєві, так і несуттєві ознаки, які є або можуть бути важливими з огляду на певні обставини. У результаті опису отримуємо чуттєвий, наочний образ предмета. Опис розповсюджений в художній та історичній літературі (опис природи, персонажів художніх творів, історичних діячів), а також у юридичній практиці (опис зовнішнього виду зловмисника), у спеціальній літературі, т.ч. і ЕОМ. Наприклад: «Садок вишневий коло хати,

Хрущі над вишнями гудуть,

Плугатарі з плугами йдуть,

Співають ідучи дівчата,

А матері вечерять ждуть.» (Т.Г.Шевченко).

Характеристика – прийом, що полягає в переліченні деяких властивостей предмета, важливих у певному відношенні. Характеристика перераховує лише деякі внутрішні, суттєві властивості людини, явища, предмета, а не його зовнішній вигляд, як це робиться за допомогою опису. Інколи характеристика дається шляхом вказування однієї ознаки, інколи – перерахуванням декількох. Наприклад: «Політика є концентрованим виразом економіки», Луначарський характеризував Кліма Самгіна (із роману М. Горького), як “мікроскопічну індивідуальність на великих підборах зарозумілості.

Розрізнення прийом, що встановлює ознаки, які відрізняють один предмет від іншого (подібного до нього предмета). Прикладом може бути ситуація розшуку людей, коли фіксують якісь особливі прикмети деякої людини. Наприклад: «Про людину можна сказати, що це тварина з естетичним відчуттям. Ми відрізняємось від тварин, бо сприймаємо природу інакше».

Роз’яснення через приклад використовують тоді коли легше навести приклад, що ілюструє це поняття, ніж дати строге визначення через рід і видову відмінність. Наприклад: «Природні компоненти – це гірські породи і рельєф їх, поверхні, вода, повітря, рослинність, тваринний світ і ґрунт».

Потрібно вміти користуватись описами, характеристиками, порівняннями. Це робить нашу мову яскравою і виразною. Проте якими б хорошими не були б ці прийоми, вони не можуть замінити строге і точне визначення поняття.

Коли мова йде про доведення – тут необхідні визначення, а не метафори і порівняння. Роль визначень понять у науці пов’язана з тим, що визначення, які виражають наші знання про предмети світу, є суттєвим моментом у пізнанні світу.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)