АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Склад тестів (наборів хімічних реактивів в ампулах) на певні групи наркотичних речовин при оперативному тестуванні

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  3. II. Склад сім'ї призовника
  4. III. Особливі вимоги, які пред'являються до зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних речовин.
  5. IV. Запишіть 2 приклади: один - пособництва зґвалтуванню, другий - готування до розбещення неповнолітніх (складіть фабули).
  6. IV. Складіть список КК зарубіжних держав, які перекладені на українську чи російську мову, вкажіть джерела, в яких вони опубліковані.
  7. SLS-Склад Лайт
  8. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  9. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  10. VI. Помилки та ускладнення
  11. VI. Помилки та ускладнення
  12. VI. Помилки та ускладнення
Позначення тестів і вид наркотику Склад тестів Кольорові позначки
Р-2 Коноплі Гашиш Маріхуана Порошок стійкого синього В Суміш хлороформ: тетрахлорметилен (1:3) 10% розчин карбонату калію Від оранжевої до пурпурно-червоної
Р-3 Опій Соломка маку 10% розчин формаліну в концентрованій сірчаній кислоті, хлороформ, 5% розчин карбонату калію Фіолетове забарвлення верхнього шару
Ф-1 Морфін Героїн Кодеїн Промедол Амфетаміни 2% розчин формаліну в концентрованій сірчаній кислоті. Окис алюмінію (нейтралізатор) Фіолетова (морфін, героїн), синьо-фіолетова (кодеїн), червона (промедол), оранжева або коричнево-бура (амфетаміни)
Ф-2 Барбітурати 1% розчин нітрату кобальту в ізопропанолі, 10% розчин піперидину в ізопропанолі Бузкова
Ф-3 Героїн Бромфеноловий синій в буферному розчині (рН 5) Пурпурна
Ф-4 Кокаїн 2% водний розчин роданіту кобальту. Хлороформ Блакитне забарвлення нижнього шару
Ф-5 Амфетаміни 1 % розчин нітропрусиду натрію в 5% водному розчині ацетону, 2% розчин кобальту калію Темно-рожева  
Ф-6 Ефедрин 0,5 м розчин сульфату міді 10% водний розчин карбонату калію, п-Бутанол Фіолетове забарвлення верхнього шару (ефедрин, псевдоефедрин)
Ф-7 ЛСД 5% розчин п-диметиламінобензальдегіду в суміші етанолу та 0-фосфорної кислоти (1:1) Окис алюмінію Червоно-фіолетова
Ф-8 Морфін Героїн Кодеїн 0,3% розчин молібдату амонію в концентрованій сірчаній кислоті Окис алюмінію Фіолетова (морфін, героїн), темно-зелена (кодеїн)
Ф-9 Барбітурати 0,5% розчин сірчанокислої міді в 5% розчині піперидину, 1 % гліцерину, хлороформ Блакитне забарвлення нижнього шару
       

 

Для проведення оперативної ідентифікації наркотичних речовин розроблено схему їх аналізу об'єктів та інструкцію із застосування тестів. На рис.2. представлено схему хімічного тестування рослинних об'єктів.

Ідентифікацію наркотичних речовин починають із застосуванням тесту Р-3 (табл. 2 та рис. 2). Для цього одну порцію подрібненого рослинного матеріалу поміщають за допомогою шпателя в реакційний контейнер і проводять дослідження на можливу присутність опію або соломи маку згідно інструкції на упаковці тесту Р-3. У випадку появи забарвлення верхнього шару, що відповідає кольоровій позначці на упаковці тесту, об'єкт передають на експертизу. При відсутності зазначеного забарвлення верхнього шару рідини відзначають забарвлення невеличкого нижнього шару (реактиву Марки). Якщо він має фіолетове, червоно-фіолетове, темно-червоне або майже чорне забарвлення, об'єкт додатково випробовують на присутність морфіну, героїну або кодеїну за допомогою тестів Ф-1 і Ф-8 (табл.1). У тих випадках, коли шар реактиву Марки набуває іншого забарвлення при використанні тесту Р-3, а також при негативних результатах додаткового тестування з використанням тестів Ф-1 і Ф-8, - об'єкт аналізують на присутність у ньому каннабіноїдів за допомогою тесту Р-2. Якщо з'являється забарвлення нижнього шару, що відповідає кольоровій мітці, перевірений об'єкт також направляють на експертизу. При відсутності зазначеного забарвлення дослідження припиняють.

При хімічній ідентифікації фармацевтичної продукції та кустарно виготовлених препаратів напівсинтетичних та синтетичних наркотичних речовин спочатку їх зразки випробовують на можливу присутність опійних алкалоїдів, промедолу або амфетамінів за допомогою тесту Ф-1 (табл.1). Для цього невеличку порцію випробуваного об'єкта (порошку або розтертих таблеток), розміром не більше сірникової голівки, поміща­ють у реакційний контейнер і діють відповідно до інструкції, що прикладається до тесту Ф-1. При надлишку випробуваного матеріалу швидко розвивається інтенсивне забарвлення аж до чорного. У цьому випадку повторюють дослідження із меншою кількістю об'єкта. Для деяких зразків героїну бурого (коричневого) кольору випробувана порція не повинна перевищувати розміру макового зернятка.

При правильно підібраній порції розвивається забарвлення, яке відповідає кольоровим міткам, що свідчить про можливу присутність у досліджуваному об'єкті морфіну, героїну, промедолу або амфетамінів. Для підтвердження присутності зазначе­них вище речовин рекомендується використати тест Ф-8. При позитивних реакціях по тестах Ф-1 і Ф-8 випробувані об'єкти направляють на експертизу.

Відомий наркотик первітин (метамфетамін) дає з реактивами тесту Ф-1 характерне коричнево-буре забарвлення значної інтенсивності. З реактивами тесту Ф-8 первітин дає жовте забарвлення, а з реактивами тесту Ф-5 практично не взаємодіє.

 

Рис 2. Схема хімічного тестування рослинних об'єктів на наявність наркотичних речовин під час оперативної ідентифікації

 

Для проведення дослідження на барбітурати за допомогою тесту Ф-2 (табл.1) одну-дві порції порошку, одну таблетку або частину таблетки поміщають у реакційний контейнер і проводять тестування по відповідній інструкції. При слабкому забарвленні дослідження повторюють із більшою кількістю об'єкта. У випадку позитивної реакції на барбітурати (фіолетове забарвлення, що не зникає протягом 2-3 хвилин) об'єкти додатково перевіряють за допомогою тесту Ф-9 і тільки після цього направляють на експертизу.

Для проведення дослідження на кокаїн одну-дві порції порошку поміщають у реакційний контейнер і проводять тестування згідно інструкції до тесту Ф-4 (табл.1). Поява блакитного забарвлення нижнього (хлороформного) шару свідчить про можливу присутність кокаїну у досліджуваному об'єкті. Проте аналогічне забарвлення можуть давати і деякі азотовмісні ненаркотичні лікарські засоби, у першу чергу місцеві анестетики. Тому присутність кокаїну повинна бути підтверджена іншими тестами (перехресний аналіз), у першу чергу тестом Ф-6 (безбарвна верхня бутанольна фаза). У цьому випадку тільки важкодоступні сильнодіючі джаїн, совкаїн, тримекаїн не можна відрізнити від кокаїну.

Для проведення дослідження на ефедрин і псевдоефедрин одну-дві порції порошку або розтертих таблеток поміщають у реакційний контейнер і проводять тестування по інструкції до тесту Ф-6. Фіолетове забарвлення верхнього шару свідчить про можливу присутність ефедрину, або псевдоефедрину в об'єкті. Для додаткового дослідження на ефедрин або псевдоефедрин рекомендується використовувати тест Ф-9 (характерне фіолетове забарвлення нижнього шару).

 

Необхідно зазначити, що більшість реакцій, які покладено в основу дії тестів, є груповими і недостатньо селективними стосовно індивідуальних речовин. Тому позитивні результати, отримані при оперативній ідентифікації наркотичних речовин, потребують подальшого підтвердження шляхом проведення експертизи з використанням хроматографічних та спектроскопічних методів аналізу.

 

Для виявлення та ідентифікації наркотичних речовин у практичній діяльності митних служб також використовують:

комплект хімічних реактивів NIK - 1. Призначений для розпізнавання та швидкої перевірки сильнодіючих лікарських препаратів та наркотичних речовин. По суті цей комплект є міні-лабораторією визначення виду речовини за кольоровими реакціями. Складається із ампул з готовими хімічними реактивами. Максимально безпечний у використанні;

КАНАБІ-СПРЕЙ. Дозволяє швидко і надійно виявити гашиш та марихуану. Технологія виявлення передбачає розпорошування «канабі-спрей» на поверхню індикаторного паперу, що контактував з підозрілою речовиною. Наявність слідів наркотичної речовини підтверджується зміною кольору поверхні на червоно-коричневий;

НЕRКОSОLL. Розпорошення реактиву дозволяє виявити на поверхні сліди кокаїну за зміною кольору поверхні на фіолетовий;

♦ DRUG TEST KIT. Набір реактивів призначений для ви­явлення та ідентифікації гашишу, марихуани, опіатів, анаші, кокаїну, барбітуратів. Ідентифікацію гашишу, марихуани, кокаїну здійснюють на фільтрувальному папері, опіатів - в ампулі з реактивом Napki. Позитивною вважають будь-яку реакцію, що супроводжується зміною кольору проби.

Політести для ідентифікації наркотичних речовин призначені для попереднього визначення наркотиків (опію, гаши­шу, кокаїну, марихуани, морфію, героїну, кофеїну, промедолу, амфетаміну, барбітуратів) у польових умовах.

Набір звичайно складається з 25-40 комплектів у вигляді упаковок ампул з реактивами.

Речовина, що досліджується, ідентифікується за кольором продуктів хімічної реакції.

Застосування під час досліджень хімічних реакторів вимагає неухильного дотримання безпечних правил роботи. Не слід торкатися об'єктів досліджень незахищеними руками. Готуючи проби необхідно використовувати шпателі. Після проведення досліджень необхідно ретельно мити руки.

Одним з найбільш перспективних напрямів вирішення проблеми контролю наркотиків у світовій практиці є розробка і застосування високоспецифічних імунохімічних діагностикумів для різних груп наркотичних препаратів. Зараз не менше 10 біотехнологічних фірм у США, Великобританії, Франції, Німеччині вже знаходяться на стадії промислового випуску різних типів імунодіагностикумів наркотичних препаратів. За допомогою імунохімічних діагностикумів здійснюється пряме або дотичне (за продуктами метаболізму) виявлення широкого спектру наркотичних речовин: опіатів (морфін, героїн), каннабіноїдів, барбітуратів, амфетамінів, бензодіазепінів та інші. Межа визначення імунними методами, як правило, знаходиться в діапазоні від 50 до 0,2нг/мл із тривалістю дослідження від 3 хвилин до декількох годин.

Значна кількість закордонних фірм, зокрема Roch Diagnostics, Bahter Corporation виробляють імунодіагностикуми, призначені для виявлення наркотичних речовин у позалабораторних умовах в біологічних рідинах. Успішно заповнюється і сегмент цього ринку, пов'язаний із високочутливим виявленням наркотиків безпосередньо з поверхонь, забруднених наркотиками.

Так, наприклад, фірма Audio Intelligence Devices (США) пропонує комплект обладнання (портативний електронний модуль і імуносенсор на кокаїн, виконаний у вигляді пластикової картки), принцип дії якого полягає у реєстрації злипання сенсибілізованих латексних частинок під час взаємодії молекул наркотичної речовини із специфічними моноклональними антитілами. Цей варіант дослідження забезпечує швидке (декілька секунд) і специфічне виявлення слідів наркотику на різних поверхнях (кермо автомобіля, руки водія, одяг тощо) у кількості часток нанограма.

Якісно спрощений імунодіагностикум AcenPress для виявлення морфіну і кокаїну у позалабораторних умовах на різних поверхнях пропонує фірма Thermededics Detection Inc. (США). У цьому випадку розробниками використаний принцип кольорової імунохімічної реакції на спеціальних мембранах, який забезпечує селективне виявлення мікрослідів відповідних наркотиків на рівні 1мкг. Тривалість дослідження - 10сек. Це дозволяє класифікувати AcenPress як засіб оперативного аналізу, що забезпечує виявлення наркотичних речовин тільки на дуже забруднених наркотиком поверхнях.

Відмінною рисою конструктивного виконання портативного датчика Securites є його пристосованість до проведення експрес-аналізів предметів і поверхонь, які могли контактувати з наркотичними речовинами під час виготовлення. Транспортування і операцій поширення. Дослідження здійснюються контактом детектора з поверхнею, що контролюється (упаковка, багаж). Наркотичні речовини типу героїну, кокаїну, каннабінолу (гашишу) визначається з імовірністю близько 100%. Прилад не вимагає спеціальної підготовки до тестування об'єкту контролю. Тривалість дослідження не більше 3 хв. За інформацією Митного кримінального відомства Німеччини (Zoll-Kriminalam) прилад дозволяє визначати досить незначні концентрації наркотиків у повітрі.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)