АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Документальне оформлення операцій із давальницькою сировиною

Читайте также:
  1. III етап. Перевірка господарських операцій по суті
  2. IV. Вимоги до оформлення ветеринарних документів на переміщення тварин
  3. VI. Напрями, операційні цілі та заходи з їх реалізації
  4. VІІ. Оформлення роботи
  5. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат
  6. Аналіз ефективності лізингових операцій
  7. Аналіз та оцінка ефективності експортних операцій
  8. Аналіз та оцінка ефективності імпортних операцій
  9. Анкета вивчення процедур контролю операцій з запасами
  10. Б) це товари, які ввозяться на митну територію України, які після оформлення митних процедур випускаються у вільний обіг.
  11. Бази оподаткування ПДВ окремих господарських операцій
  12. Бухгалтерський облік бартерних операцій

 

Незважаючи на те, що здійснення операції з давальницької сировиною у зовнішньоекономічних відносинах потребує врахування багатьох нюансів, облік давальницької сировини на складах, цехах і на виробництві здійснюється у тому ж порядку, що і облік власних матеріалів.

Оприбуткування, зберігання і витрата давальницької сиро­вини здійснюються на підставі документів, які можна класифікувати за такими ознаками:

1. Торговельні документи: зовнішньоекономічні контракти на переробку давальницької сировини, специфікації до зовнішньоекономічних контрактів, контракт купівлі-продажу сировини, інвойси, довідки про ціни товарів, заява замовника на вивіз поворотних відходів, рахунки за комісійні і брокерські послуги, пакувальні листи та ін.

2. Транспортні документи: рахунки-фактури (коносаменти), товаротранспортні накладні, у тому числі на відвантаження залишків невикористаної сировини, готової продукції, відходів, брухту; накладні, дорожні відомості, вагонні аркуші, передаточні відомості, багажні квитанції та ін..

3. Митні документи: ВМД, ліцензії та свідоцтва, видані митними органами та ін.

4. Податкові документи: податковий вексель (зобов’язання), податкові накладні та ін.

5. Технологічні документи: технологічні схеми виробництва, технологічні схеми переробки, галузеві норми витрачання матеріалів, довідники з виробництва продукції, висновки Торгово-промислової палати та ін.

6. Бухгалтерські документи та звітність: прибуткові накладні, матеріальний звіт, картки складського обліку матеріалів, відомість позабалансового обліку по рах. 022 “Матеріали, прийняті для переробки”, акти здачі-прийому виконаних робіт (послуг), реєстри бухгалтерського обліку, журнал 5 (5А), аналітичні дані по бухгалтерських рахунках; аналітичні дані за дебетом рахунка 022 “Матеріали, прийняті для переробки”, документи, що підтверджують витрати, лімітно-забірні картки, акт про витрату давальницьких матеріалів, накладні внутрішньогосподарського переміщення, відомості випуску готової продукції, виготовленої з давальницької сировини; відомості нарахування амортизації, зносу; інвентаризаційні описи, акт про витрату давальницьких матеріалів, порівняльні відомості, бухгалтерські довідки та розрахунки, Головна книга, Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, примітки до річної фінансової звітності та ін.

7. Фінансово-розрахункові документи: розрахункові документи між замовником і виконавцем давальницької операції, платіжні доручення на сплату митних платежів, платіжні вимоги-доручення, виписки банку та ін.

8. Інші документи та інформація: статут підприємства, наказ про облікову політику, внутрішня нормативна документація підприємства, накази про створення інвентаризаційної комісії, про проведення інвентаризації, акти про проведення інвентаризації та інші акти, складені підприємством, сертифікати (якості, відповідності, походження, ветеринарні, карантинні тощо), карантинні та інші свідоцтва, дозвільні документи, що видаються іншими державними органами, картки-реєстрації контрактів та інші.

Основні характеристики первинних документів, якими оформлюється рух давальницької сировини в процесі виробництва, подані в таблиці 1.

 

 

Таблиця 1

Первинні документи, якими оформлюється операції

з руху давальницької сировини

Назва документа Типова форма Призначення документа
1. Журнал обліку надходження вантажів М-1 Застосовується для реєстрації транспортних документів, пов’язаних з отриманням вантажів із залізниць, водних шляхів та оприбуткування їх на склад підприємства.
2. Довіреність М-2 Призначена для оформлення права конкретної посадової особи бути довіреною особою підприємства при отриманні запасів
3. Прибутковий ордер М-4 Призначений для оприбуткування матеріалів, які надійшли на підприємство від замовників. Заповнюється при відсутності якісних та кількісних розбіжностей із документами замовника. Використовується при оперативному обліку на складах, аналітичного та синтетичного обліку надходження запасів.
4.Товаро-транспортна накладна М-5, М-6 Призначена для обліку поставок сировини та розрахунків за її перевезення автомобільним транспортом. Використовується для якісного та кількісного обліку сировини.
5. Акт про приймання матеріалів М-7 Застосовується для оформлення приймання матеріалів, що мають якісні та кількісні розбіжності з даними супроводжувальних документів замовника.
6. Накладна –вимога на відпуск (внутрішнє переміщення матеріалів) М-11 Застосовується для обліку руху матеріалів усередині підприємства. Використовується для оперативного обліку на складах, аналітичного і синтетичного обліку руху сировини у бухгалтерії.
7. Картка складського обліку матеріалів М-12 Призначена для записів по кожному факту надходження та вибуття сировини
8. Відомість обліку залишків матеріалів на складі М-14 Складається на основі матеріальних звітів МВО і показує рух матеріальних цінностей на складі за день
10. Акт про витрачання давальницьких матеріалів М-24 Призначений для оформлення відпуску давальницької сировини у виробництво і слугує звітом для задоволення матеріальних претензій замовника.  
11.Акт здачі-прийому робіт   Застосовується для оформлення наданої послуги з переробки та при передачі готової продукції замовнику
12. Накладна на відпуск матеріалів на сторону М-14, М-15 Застосовується для відпускання матеріалів виробничим одиницям, об’єднанням чи стороннім організаціям (коли у переробці давальницької сировини беруть участь декілька підприємств)

 

При оформлені давальницької сировини, яка надійшла від замовника на підприємство складається „Прибутковий ордер” (ф. М-4) в одному примірнику. При отриманні давальницьких матеріалів, закуплених на території України і доставлених транспортом сторонньої організації, оформляється товарно-транспортна накладна (ф. № 1-ТН). У випадку надходження сировини з кількісними чи якісними відхиленнями від даних, вказаних в у договорі та супроводжувальних документах, складається „Акт про приймання матеріалів” (ф.М-7). Для оприбуткування такої сировини за наказом керівника створюється спеціальна комісія, в яку обов’язково мають входити представники замовника або перевізника, у разі виникнення суперечливих питань залучають також експертів.

Акт складається у двох примірниках і підписується членами комісії, після чого затверджується підписом керівника підприємства. Перший примірник акта передається в бухгалтерію, другий – в юридичний відділ для складання листа-претензії.

На складі комірник на кожний номенклатурний номер сировини має оформлювати „Матеріальний ярлик” (ф. М-16). Цей документ містить найменування, номер і повну характеристику кожного виду сировини. Ярлик розміщується безпосередньо на сировині або поблизу неї. Для обліку сировини за її видами комірник веде окремі документи за формою М-12 „Картка складського обліку матеріалів”. У ній проводиться записи по кожному факту надходження та вибуття сировини. Підставою для запису в ф. М-12 є „Прибутковий ордер” (Ф. М-4), „Акт про приймання матеріалів” (ф. М-7) і „Товарно-транспортна накладна” (ф. 1-ТН) – по надходженню, а по видатку - „Акт про витрату давальницьких матеріалів” (ф. М-23), „Товарно-транспортна накладна” (ф. 1-ТН) (при відвантаженні замовнику готової продукції або давальницької сировини без переробки).

Тільки після того, як сировину оприбутковано, допускається її відпуск із складу. Відпуск цінностей із складу може здійснюватись тільки уповноваженими особами. Список цих працівників складається і затверджується головним бухгалтером та керівником підприємства.

Наприкінці місяця на підставі даних карток складського обліку матеріалів комірник складає „Відомість обліку залишків матеріалів на складі” (ф. М-14). Після закінчення облікового періоду комірник, як і всі матеріально відповідальні особи, має скласти матеріальний звіт, який містить інформацію про надходження та вибуття давальницької сировини за весь період. Цей звіт, разом із документами, які підтверджують надходження та вибуття давальницької сировини, фіксується у „Реєстрі приймання здавання документів” (ф. М-13). Всі вони передаються до бухгалтерії.

Випуск продукції з виробництва та передача її на склад оформлюється накладними, відомостями, приймально-здавальними документами, актами приймання, в яких вказується: дата, шифр цеху і складу, найменування продукції, номенклатурний номер, одиниці виміру, кількість ціна за одиницю. На складі в облікових реєстрах (картках, відомостях, книгах складського обліку) готова продукція обліковується в кількісному виразі. Облік готової продукції в картках складського обліку ведуть за найменуваннями і сортами (номенклатурними номерами).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)