АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз ефективності лізингових операцій

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  3. III етап. Перевірка господарських операцій по суті
  4. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  5. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  6. VI. Напрями, операційні цілі та заходи з їх реалізації
  7. А. Макроаналіз по виду зламів.
  8. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат
  9. Алонж аналіз
  10. Альтернативний аналіз (Alternative Analysis)
  11. Аналіз алгоритмів
  12. Аналіз асортименту і структури продукції.

Лізинг представляє собою один із способів прискореного оновлення основних засобів. Він дозволяє підприємству отримати в своє розпорядження засоби виробництва, не купуючи їх і не стаючи їх власником. В лізинговій операції беруть участь три сторони: підприємство, яке хоче отримати в своє розпорядження рухоме й нерухоме майно; постачальник – продавець цього майна і лізингова фінансова установа.

Ефективність лізингових операцій вивчається окремо у лізингоотримувача і лізингодавача.

Недоліком лізингу в порівнянні з кредитами банку являється його більш висока вартість, так як лізингові платежі, які платить підприємство-лізингоотримувач лізинговій установі, повинні покривати амортизацію майна, вартість вкладених коштів і винагороду за обслуговування клієнта.

Переваги лізингу для орендатора (лізингоотримувача):

1. Підприємство – користувач вивільняється від необхідності інвестування разової значної суми грошових коштів можуть бути використані на поповнення власного оборотного капіталу, що підвищує його фінансову стійкість.

2. Кошти, заплачені за оренду, враховуються як поточні витрати що включаються в собівартість продукції, в результаті чого зменшується на дану суму оподаткований прибуток.

3. Підприємство – орендатор отримує гарантійне обслуговування на весь строк оренди.

4. З’являється можливість швидкого нарощування виробничої потужності, впровадження досягнень НТП, що сприяє підвищенню конкурентоспроможності підприємства.

Лізинг в якості альтернативного фінансового прийому замінює джерела довгострокового і короткострокового фінансування. Тому переваги і недоліки лізингових операцій порівнюють в першу чергу з перевагами і недоліками традиційних джерел фінансування інвестицій (довгострокових і середньострокових кредитів).

При оцінці ефективності лізингу враховується не тільки економія коштів, але й інші переваги. Для цього використовується система часткових і узагальнюючих показників, а саме приріст об’єму продукції, підвищення її якості і конкурентоспроможності, ріст продуктивності праці, прибутку, рентабельності, скорочення строку окупності та ін..

Рентабельність лізингу – це відношення суми отриманого прибутку до суми затрат по лізингу:

,

Строк окупності лізингу для підприємства – лізингоотримувача визначається відношенням суми лізингових платежів до середньорічної суми додаткового прибутку від тимчасово орендованих засобів.

Ефект може бути не тільки економічний, але й соціальний, виражений в покращенні умов праці робітників підприємства.

Ефективність лізингу у лізингодавача також оцінюється з допомогою показників: чистого прибутку, рентабельності і строку окупності інвестицій в лізингові операції.

Рентабельність розраховується відношенням чистого прибутку (ЧП) до затрат по лізингу (Зл) в цілому і по кожному договору:

Строк окупності затрат по лізингу (t) можна встановити, якщо затрати по лізингу розділити на середньорічну суму чистого прибутку від лізингу:

.

В процесі аналізу необхідно провести порівняння показників ефективності лізингу по звіту з показниками по договору, встановити відхилення, визначити причини цих відхилень і врахувати їх при вкладанні наступних контрактів.

 

Питання для самоперевірки:

1. Поняття інвестиції та їх види.

2. Аналіз обсягів інвестиційної діяльності.

3. Визначення впливу факторів на зміну затрат по формуванню основного стада.

4. Джерела фінансування інвестиційних проектів.

5. Оцінки ефективності інвестицій.

6. Поняття лізингу.

7. Показники оцінки ефективності лізингових операцій для лізингоотримувача.

8. Показники оцінки ефективності лізингових операцій для лізингодавача.

9. Переваги лізингу для орендатора (лізингоотримувача).

10. Методика визначення строку окупності витрат по лізингу.

Рекомендована література: 2,6,8,9,12,13,1415

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)