АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз обсягів інвестиційної діяльності

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  3. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  4. II. Мотивація навчальної діяльності школярів
  5. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  6. III. Витрати діяльності
  7. IV. Мотивація навчально-трудової діяльності.
  8. IV. ПОРЯДОК УТВОРЕННЯ І ДІЯЛЬНОСТІ СТАТУТНИХ ОРГАНІВ
  9. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  10. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  11. V. ЗМІСТ ВИХОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  12. VIII. ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІВ ТА ІНШИХ ПРЕДСТАВНИЦЬКИХ ОРГАНІВ ПРАЦІВНИКІВ

Інвестиції – це довгострокові вкладення коштів в активи підприємства з метою збільшення прибутку, нарощування власного капіталу. Вони відрізняються від поточних витрат тривалістю часу, на протязі якого підприємство отримує економічний ефект (збільшення випуску продукції, продуктивності праці, прибутку і ін.)

За об’єктами вкладення інвестиції ділять на реальні та фінансові.

Реальні інвестиції – це вкладення коштів в оновлення наявної матеріально-технічної бази підприємства; нарощування його виробничої потужності; освоєння нових видів продукції чи техніки; інвестиційні нематеріальні активи; будівництво житла, об’єктів соцкультпобуту, витрати на екологію і ін.

Фінансові інвестиції – це довгострокові фінансові вкладення в цінні папери, корпоративні спільні підприємства, що забезпечують гарантовані джерела доходів (прибутків) або надходження сировини, збуту продукції і т.д.

Інвестиції мають велике значення не тільки конкретно для підприємства, але й для економіки країни в цілому. Так як, з їх допомогою здійснюється розширене відтворення основних засобів як виробничою, так і невиробничого характеру, укріплюється матеріально-технічна база суб’єктів господарювання, що дозволяє підприємством збільшувати об’єм виробництва продукції, покращувати умови праці і побуту працівників. Від них залежить собівартість, асортимент, якість, новизна і привабливість продукції, її конкурентоспроможність.

Задача аналізу полягає в оцінці динаміки і ступеню виконання плану інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання, а також пошук резервів збільшення об’ємів інвестування.

С.-г. підприємства повинні не тільки збільшувати обсяги інвестицій, але й підвищувати їх економічну ефективність, тобто віддачу. Тому, однією з найважливіших задач аналізу є вивчення показників ефективності інвестиційної діяльності і виявлення резервів її росту.

Основними джерелами інформації для аналізу є «Звіт про наявність і рух основних засобів», дані аналітичного та синтетичного бухгалтерського обліку, бізнес-плани підприємства, проектно-кошторисна документація та ін.

Аналіз обсягів інвестиційної діяльності слід починати з вивчення загальних показників. В першу чергу треба вивчити динаміку і виконання плану інвестування за звітний рік в цілому і по основним напрямкам (табл. 3).

Таблиця 3

Показники використання плану по обсягу інвестицій

Вид інвестицій План, тис. грн. Фактично по кошторисній вартості, тис. грн. Виконання плану, %
Будівельно-монтажні роботи      
Придбання основних засобів      
Формування основного стада      
Інші капітальні роботи та затрати      
Всього інвестицій в т.ч. виробничого призначення невиробничого призначення      

 

Динаміку інвестицій необхідно вивчати з урахуванням індексу росту цін. Порядок з абсолютними необхідно аналізувати і відносити, такі як розмір інвестицій на 100га с.-г. угідь, на одного робітника, коефіцієнт оновлення основних засобів виробництва.

Після цього слід вивчити використання плану інвестування по кожному об’єкту будівельно-монтажних робіт і визначити причини відхилення від плану. На виконання плану будівельних робіт мають вплив фактори: навіть затвердженої проектно-кошторисної документації, фінансування, забезпеченість будівництва трудовими і матеріальними ресурсами.

Досить велику питому вагу в загальному об’ємі інвестицій займають витрати на придбання основних засобів. План придбання с.-г. техніки складається з урахуванням фактичної наявності і планової потреби господарства в кожному виді машин, обладнання та інвентарю. Потреба господарства в тракторах, комбайнах та іншій c.-г. техніці обґрунтовуються розрахунками, які враховують плановий обсяг с.-г. робіт, строки їх виконання і денний виробіток машин. При обмеженні розміру капітальних вкладень в першу чергу планується придбати ті машини і механізми які найнеобхідніші в господарстві і забезпечить найбільш високу віддачу інвестицій.

В процесі аналізу необхідно вивчити виконання плану придбання основних засобів по загальному обсягу і по номенклатурі, своєчасність їх надходження. Але при цьому слід враховувати, що ↑ суми інвестицій може відбуватися не тільки за рахунок кількості купленої техніки, але й за рахунок підвищення її вартості. Проаналізувати вплив факторів можна на підставі таблиці 4.

Таблиця 4

Виконання плану придбання основних засобів

Вид основних засобів Кількість, шт. Середня ціна одиниці, тис. грн. Вартість всього, тис. грн. Відхилення (+;-)  
всього в т.ч. за рахунок  
кіл-ті ціни  
план факт план факт план факт  
Трактори                    
Комбайни                    
Автомобілі                    
                   
Всього                    

 

Значних інвестицій, особливо на сьогоднішній день, потребує процес оновлення і відтворення основного стада. Ці затрати фінансуються за рахунок виручки від реалізації дорослої худоби, вибракуваної із основного стада, а також кредитів банку. Для цього може бути використана і частина прибутку, призначена для накопичення.

В процесі аналізу необхідно визначити виконання плану інвестицій на формування основного стада залежить від поголів’я тварин, переведених в основне стадо, а також від вартості однієї голови. (таблиця 5).

Таблиця 5


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)