АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз використання МТП

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. E. Використання антисептичних засобів
  3. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  4. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  5. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  6. V. Робочий час і його використання
  7. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  8. А. Макроаналіз по виду зламів.
  9. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  10. Алонж аналіз
  11. Альтернативний аналіз (Alternative Analysis)
  12. Аналіз алгоритмів

Особливу увагу при аналізі основних фондів потрібно приділяти аналізу використання МТП, який займає значну частку в загальній сумі основних засобів підприємства. Підвищення ефективності використання наявних тракторів дозволить без додаткових інвестицій збільшити об’єм механізованих робіт, скоротити термін їх виконання, підвищити рівень механізації трудоємких процесів, знизити собівартість продукції.

Повну і об’єктивну оцінку використання тракторного парку можна дати за допомогою системи аналітичних та синтетичних показників. До цієї системи, в першу чергу, слід віднести часткові показники, що характеризують ступінь інтенсивного та екстенсивного завантаження тракторного парку.

Показники екстенсивного завантаження характеризують ступінь використання робочого часу машин. Вони можуть бути:

абсолютними:

· відпрацьовано днів, змін, годин одним трактором за досліджуваний період часу,

· середня тривалість зміни;

відносними:

· коефіцієнт використання тракторів в роботі (відношення кількості відпрацьованих днів тракторами до кількості машинно-днів знаходження в господарстві);

· коефіцієнт змінності (відношення кількості відпрацьованих змін до кількості відпрацьованих днів тракторним парком);

· коефіцієнт корисного використання робочого часу за день, зміну (відношення корисного часу роботи до часу знаходження в наряді).

Показники інтенсивного завантаження тракторного парку (середньорічний, середньоденний, середньозмінний і середньогодинний виробіток трактора) підраховується діленням об’єму виконаних робіт відповідно на середньорічну кількість тракторів, кількість відпрацьованих ними за рік днів, змін і годин.

Узагальнюючим показником, що характеризує роботу тракторного парку, є інтегральний коефіцієнт корисної роботи тракторів (Кк.р.):

Кк.р. = VTPф/Q*Д*НВ,

де VTPф – об’єм тракторних робіт фактичний, ум. ет. га;

Q – енергетична потужність МТП, кВт;

Д – кількість календарних днів роботи,

НВ – норма виробітку в розрахунку на 1 кВт за календарний день, ум. ет. га.

Чим менше простоюють трактори на протязі року, дня, зміни і чим вище їх виробіток, тим ефективніше використовується тракторний парк в господарстві.

В процесі аналізу необхідно вивчити динаміку всіх перерахованих показників, встановити виконання плану, по їх рівню, провести порівняння і виявити причини зміни їх величини.

Далі необхідно встановити вплив факторів на обсяг тракторних робіт. факторна модель має вигляд:

 

VTP = Т * Д * Кзм *t*ГВ,

де VTP – обсяг тракторних робіт, ум. ет. га;

Т – середньорічна кількість тракторів, шт.;

Д – кількість відпрацьованих днів одним трактором за рік;

Кзм – коефіцієнт змінності;

t – середня тривалість зміни, год;

ГВ – середньогодинний виробіток трактора, ум. ет. га;

ЗВ = t*ГВ – середньозмінний виробіток трактора, ум. ет. га.

Для розрахунку впливу даних факторів на обсяг робіт тракторного парку можуть бути використані всі способи детермінованого аналізу.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)