АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення об’ємної маси

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. I. Визначення сімейства рослини.
  4. II. Визначення видової приналежності рослини.
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. А) Визначення термінології
  7. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  8. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  9. АНКЕТА ВИЗНАЧЕННЯ ЗДАТНОСТІ ПОДАЛЬШОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА
  10. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в
  11. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в
  12. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в економіці: збій, кризова ситуація, локальна криза, системна криза, стратегічна криза, катастрофа.

 

Під об'ємною масою розуміють масу в грамах 1 см3 сухого ґрунту разом з порами. На відміну від питомої, об'ємну масу характеризує маса одиниці об'єму всієї маси ґрунту, включаючи тверду фазу й пори. Тому об'ємна маса ґрунту завжди менша питомої і коливається в середньому від 1 до 1,8 г/см3. Величина об'ємної маси ґрунту залежить від її пористості (чим вища пористість, тим об'ємна маса менша), від маси твердої фази (чим вона більша, тим вища об'ємна маса), від вмісту органічних речовин (залежність зворотна), від складення ґрунту (чим щільніший ґрунт, тим вища об'ємна маса) і від інших факторів. Від вологості об'ємна маса не залежить, тому що визначається вона у перерахунку на сухий ґрунт.

Точне визначення об'ємної маси проводять у польових умовах у ґрунтах природного складення. Для цього застосовують спеціальні металеві циліндри певного об'єму. За допомогою них із ґрунтових горизонтів беруть проби, потім циліндри із ґрунтом зважують, одночасно визначають вологість, за вирахуванням якої визначають масу сухого ґрунту. Частка від поділу маси сухого ґрунту на об'єм циліндра дає об'ємну масу.

В умовах лабораторії визначення об'ємної маси проводять із розсипного зразка з порушеним складенням. Зважування проводять на хіміко-технічних вагах.

 

Хід аналізу

 

1. У металевий циліндр (висотою приблизно 10 см і діаметром близько 5 см) із сітчастим дном вкласти на дно фільтрувальний папір, змочений водою. Потім циліндр зважити. Фільтрувальний папір кладуть для того, щоб ґрунт не висипався через сітчасте дно й не протік, коли циліндр після визначення об'ємної ваги буде поставлений на насичення водою до капілярної вологоємності.

2. Визначити об'єм циліндра. Для цього варто виміряти висоту й діаметр циліндра й зробити розрахунок за формулою:

 

V = π r2 h (см3),

 

де: V- об'єм циліндра в в см3;

π -3,14;

r - радіус циліндра в см;

h - висота циліндра в cм.

3. З нерозтертого зразка насипають у циліндр ґрунт до країв. У міру наповнення ґрунт ущільнюють постукуванням дном циліндра об долоню руки.

4. Циліндр із ґрунтом зважити.

5. Обчислити масу ґрунту, для чого від маси циліндра з ґрунтом відняти масу порожнього циліндра (циліндр з ґрунтом зберегти для визначення надалі вологоємності ґрунту).

Формула для обчислення об'ємної маси:

 

ОМ = Р/V г/см3,

 

де: ОМ — об'ємна маса ґрунту;

Р — маса ґрунту в г;

V — об'єм циліндра в см3.

Масу абсолютно сухого ґрунту Р розраховують так само, як й при визначенні питомої маси:

 

Р = (а ∙ 100)/(100 + ГН2О),

 

де: Р - маса сухого ґрунту;

а - маса повітряносухого ґрунту в циліндрі;

ГН2О - відсоток гігроскопічної вологи.

 

Приклад. Циліндр має наступні розміри: висота 10 см, діаметр 5,1 см, радіус r = 2,55 см.

Розраховують об'єм циліндра:

 

V цил = π r2 h= 3,14 ∙ 2,552 ∙ 10 = 204,18 см3;

 

маса порожнього циліндра - 57,5 г;

маса циліндра із ґрунтом - 297,5 г;

маса повітряносухого ґрунту 297,5-57,5 = 240 г (а).

Розраховуємо масу абсолютно сухого ґрунту (Р), якщо гігроскопічної вологи міститься 3,2%.

 

Р = (а ∙ 100)/(100 + ГН2О) = 240 ∙ 100/100 + 3,2 = 232 г

 

Підставивши у формулу розрахунку об'ємної маси дані, одержимо:

 

ОМ = Р/V = 232/204,18 = 1,136 г/см3


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)