АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 8. Правові відносини

Читайте также:
  1. VI. Взаємовідносини
  2. VII. ВЗАЄМОВІДНОСИНИ (ЗВ'ЯЗКИ) ЗА ПОСАДОЮ
  3. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  4. А) Фінанси – це відносини, а не гроші. Із зміною грошей фінансові відносини не змінюються.
  5. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  6. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ
  7. Бутук О. І. Валютно-фінансові відносини: Навч. Посібник. – К. – Т-во «Знання», 2006. – 349 с.
  8. Взаємовідносини біржових посередників з клієнтами.
  9. Взаємовідносини з іншими підрозділами
  10. Взаємовідносини людини і природи.Екологічні проблеми ,її наукові ,соціально-філософські та етиико-гуманістичні аспекти.
  11. Взаємовідносини України з міжнародними фінансовими інституціями.
  12. Види підприємств, їх організаційно-правові форми

Тема 1. Походження держави. Поняття та ознаки держави

 

Загальна характеристика первісного суспільства. Етапи розвитку первісного суспільства. Основні причини виникнення держави. Причини різноманітності концепцій походження держави. Теорії походження держави. Особливості виникнення держав в сучасну епоху. Фактори, що впливають на виникнення сучасних держав.

 

Тема 2. Форма держави

 

Поняття та елементи форми держави. Класифікація держав за формою державного правління. Поняття і ознаки монархії. Поняття та ознаки республіки. Сучасні різновиди форм державного правління. Класифікація держав за формою державного устрою. Проста держава. Складна держава та її види. Класифікація держав за державно-правовим режимом. Поняття, ознаки та сутність демократичних та антидемократичних державних режимів. Форма держави за Конституцією України.

 

Тема 3. Механізм та апарат держави

 

Поняття механізму держави. Елементи механізму держави. Поняття апарату держави. Співвідношення понять «механізм держави» та «апарат держави». Принципи діяльності апарату сучасних держав. Поняття та ознаки органу держави. Види органів держави. Система державних органів України. Місцеве самоврядування в Україні.

Тема 4. Правова держава

Поняття та ознаки правової держави. Принцип верховенства права та принцип верховенства закону в правовій державі. Закріплення основних ознак правової держави в Конституції України. Напрямки формування правової держави в Україні.

ОСНОВИ (ТЕОРІЯ) ПРАВА

Тема 5. Поняття та ознаки, принципи і функції права. Джерела (форми) права. Правова система. Система права

 

Різноманітність підходів до розуміння права та основні теорії походження права. Поняття та ознаки права. Сутність права. Співвідношення права з економікою, політикою та державою. Функції права. Поняття та види принципів права. Поняття джерела (форми) права та основні його форми. Поняття та основні типи правових систем. Поняття, ознаки та елементи системи права.

 

Тема 6. Норма права. Нормативно-правові акти. Тлумачення правових норм

 

Поняття та структура норми права. Класифікація правових норм. Поняття та ознаки нормативно-правового акту. Види нормативно-правових актів. Юридична сила нормативно-правових актів в Україні. Дія нормативно-правових актів в часі, просторі та за колом осіб. Правотворчість. Поняття та види тлумачення правових норм: офіційне та неофіційне, буквальне, розширене та обмежене.

 

Тема 7. Система законодавства. Систематизація нормативно-правових актів

 

Поняття та ознаки системи законодавства. Співвідношення системи права та системи законодавства. Поняття та мета систематизації нормативно-правових актів. Форми систематизації нормативно-правових актів. Інкорпорація та кодифікація нормативно-правових актів. Консолідація.

Тема 8. Правові відносини

 

Поняття та ознаки правовідносин. Класифікація правовідносин. Структура правовідносин: суб’єкти, об’єкти, зміст. Юридичні факти та стани.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)