АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 1,2

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. II. Практичне завдання.
  4. II. Практичне завдання.
  5. V. Зміст теми заняття.
  6. V. Зміст теми попереднього заняття.
  7. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  8. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  9. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  10. VІІ.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття.
  11. АНАЛІЗ ВІДВІДАНОГО ЗАНЯТТЯ
  12. Анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю

Задача 1. Підприємство щорічно випускає 90 тис. виробів і реалізує їх за ціною 50 грн. за штуку. Змінні витрати на одиницю продукції станов­лять 20 грн. Визначити беззбиткову зміну обсягу реалізації за умови зниження ціни на 10 %.

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИРІШЕННЯ ЗАДАЧІ

 

Величину мінімальної зміни обсягу продажу, яка забезпечує той самий дохід, що підприємство отримувало до зміни ціни, можна визначити за формулами:

а) у відсотках:

=

де — беззбиткова зміна продажу за рахунок зміни ціни, %;

± Ц — зміна ціни виробу (+ підвищення, - зниження), грн..;

Ц — нова ціна (ціна після зміни), грн..;

ЗВ — змінні витрати на одиницю продукції, грн.

 

Знак «мінус» у чисельнику формули показує, що між зміною ціни та обсягом продажу існує обернена залежність.

б) в абсолютному виразі ця величина ( К ) може бути визна­чена таким чином:

 

=

де Кб — базовий обсяг продажу, тобто до зміни ціни, шт.

 

Задача 2. Внаслідок зниження ціни виробу з 30 до 28 грн. обсяг реалізації збільшився з 300 до 350 тис. шт. Визначити додатковий прибуток від збільшення продажу, якщо змінні витрати на одиницю продукції дорівнюють 13 грн.

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИРІШЕННЯ ЗАДАЧІ

 

Безумовно, якщо фактичний приріст обсягу продажу переви­щить величину беззбиткового приросту, то підприємство отримає додатковий прибуток. Його величину можна визначити шляхом множення маржинального доходу з одиниці продукції на різницю між фактично досягнутим обсягом продажу та його беззбитко­вою величиною:

П = (Цн - ЗВ)*( КФ- Кбез),

де П — приріст прибутку, грн..;

КФ і К без — відповідно фактичний і беззбитковий прирости обсягів реалізації, шт.

 

Задача 3. Щорічний обсяг виробництва досягає 140 тис. виробів, ціна одиниці продукції — 60 грн., змінні витрати в її складі дорівнюють 22 грн. Підприємство планує зменшити ціну на 5 % і придбати нове обладнання на суму 252 тис. грн. з нормативним терміном експлуатації 6 років. Визна­чити беззбиткову зміну продажу.

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИРІШЕННЯ ЗАДАЧІ

 

Для визначення додаткового приросту обсягу продажу, який має компенсувати збільшення постійних витрат, можна викорис­тати відому формулу розрахунку точки беззбитковості. А для од­ночасного врахування зміни ціни і постійних витрат потрібно просто скласти результати двох розрахунків.

Ураховуючи, що точка беззбитковості визначається, як прави­ло, у натуральних одиницях, спочатку наведемо формулу визна­чення беззбиткового обсягу реалізації в натуральному виразі:

 

=

де К — беззбиткова зміна продажу за рахунок одночасної зміни ціни та постійних витрат, шт.;

ПВ — зміна величини постійних витрат, грн.

 

Тоді беззбиткову зміну продажу за вказаних умов у відсотках ( ) можна обчислити за формулою:

 

=

Задача 4. Ціна виробу становить 35 грн., а змінні витрати в її складі дорів­нюють 14 грн. Конкурент зменшив ціну аналогічної продукції на 9 %, Визначити беззбиткову зміну продажу при пасивному ціноутворенні.

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИРІШЕННЯ ЗАДАЧІ

 

Для визначення беззбиткової зміни продажу за рахунок зміни ціни в умовах пасивного ціноутворення (∆QЦ.П) можна викорис­тати таку формулу:

∆QЦ.П = ,

де - зміна ціни виробу в конкурента, %;

МДВ – частка маржинального доходу в ціні, %.

Задача 5. Річне виробництво продукції на підприємстві дорівнює 400 тис. виробів, ціна одиниці продукції — 17 грн., а змінні витрати в її складі дорівнюють 7 грн. Враховуючи зростання попиту та подорожчання си­ровини, що зумовить збільшення змінних витрат на 0,5 грн., підприємс­тво планує підвищити ціну своєї продукції до 20 грн. Визначити без­збиткову зміну продажу.

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИРІШЕННЯ ЗАДАЧІ

 

Для досягнення беззбитковості втрати мар­жинального доходу внаслідок зниження ціни мають компенсуватися його збільшенням як за рахунок зрос­тання кількості реалізованої продукції, так і завдяки зменшенню змінних витрат. Тож для визначення беззбитковості зміни обсягу про­дажу під впливом обох чинників необхідно:

=

де — беззбиткова зміна продажу внаслідок одночасної змі­ни ціни та змінних витрат, %;

ЗВ — зміна величини змінних витрат, грн.

 

Задача 6. Підприємство може укласти договір на виробництво партії виробів за ціною одиниці 20 грн. Постійні витрати дорівнюють 140 тис. грн., а зміни на одиницю продукції 9 грн. На яку кількість продукції потрібно укласти договір, щоб підприємство отримало прибуток у розмірі 80 тис. грн.?

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИРІШЕННЯ ЗАДАЧІ

 

Для визначення мінімального обсягу виробництва продукції, що забезпечує отримання цільового прибутку можна викорис­тати таку формулу:

 

Qmin = ,

де ПВ – величина постійних витрат, грн.;

ПЦ – сума цільового прибутку, грн.;

Ц – ціна одиниці продукції, грн..

 

Задача 7. Фірма реалізує товар за ціною 30 тис. грн./т при обсязі виробництва 1000 тонн. Поступає пропозиція про продаж додатково 200 т продукції за ціною 22 тис. грн./т. Оцінити доцільність прийняття пропозиції, якщо прямі витрати складають 20 тис. грн./т, а сумарні постійні витрати - 5000 тис. грн. на весь обсяг виробництва.

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИРІШЕННЯ ЗАДАЧІ

 

Фірма повинна встановити такий об'єм випуску, що дозволить їй максимізувати одержуваний прибуток. А ця умова буде досягнуто у випадку рівності граничних витрат (МС) і граничних доходів (MR): МС = MR.

Граничний дохід становить:

MR = ∆TR: ∆Q

Граничні витрати становлять:

МС = ∆ТС: ∆Q

При цьому собівартість всього випуску становить:

ТС = Q * АТС,

де АТС – середня собівартість одиниці продукції, грн.

 

Задача 8. Фірма випускає 200 од. продукції за ціною 7,0 грн. за шт., при цьому собівартість продукції була на рівні АТС = 4,99 грн. за шт. При випуску 201 од. продукції її собівартість виросла до рівня АТС = 5,00 грн. за шт. Чи коштує фірмі далі збільшувати обсяг виробництва?

 

Задача 9. Ринкова ситуація характеризується наступними статистичними даними:

Q, тис.од.                      
ТС,тис. грн.                      
Р, грн./од.                      

- який обсяг випуску повинна установити фірма?

- нижче якого рівня повинна упасти ціна товару, щоби фірма безумовно припинила його випуск?

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИРІШЕННЯ ЗАДАЧІ

Ціна товару не повинна падати нижче рівня середніх витрат фірми, інакше фірма буде працювати собі в збиток: Р≥АТС.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)