АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інструктивно-методичні матеріали. У даному творі в межах короткої дії сконцентровано великий за обсягом матеріал – не стільки героїчний

Читайте также:
  1. V. Допоміжні матеріали.
  2. V. Допоміжні матеріали.
  3. V. МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ
  4. VII. 3. Матеріали методичного забезпечення заключного етапу.
  5. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  6. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  7. VІІ.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття.
  8. VП. Матеріали методичного забезпечення
  9. ВІДБИТКОВІ МАТЕРІАЛИ
  10. Господарський суд Львівської області у складі судді Сухович Ю.О. при секретарі судових засідань Мак Л.Б., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи
  11. ІV. Практичні навички. Допоміжні матеріали.
  12. Інвентар і матеріали для оформлення вітрин

У даному творі в межах короткої дії сконцентровано великий за обсягом матеріал – не стільки героїчний, скільки побутовий та казковий. Темою твору є мандри й пригоди «хитромудрого» Одіссея, царя Ітаки, який повертається з Троянської війни.

«Одіссея» є певною мірою продовженням «Іліади», адже дія поеми розгортається на десятий рік після падіння Трої, хоча в розповідях дійових осіб згадуються воєнні та післявоєнні епізоди.

Поема відкривається коротким зверненням до Музи, яке містить не тільки натяк на сюжет твору, а й одразу розкриває провідні риси головного героя. Далі стисло описується ситуація: усі учасники троянського походу, які уникли загибелі на війні, благополучно повернулися додому, лише Одіссей тужить за своїми близькими, бо його силоміць утримує в себе німфа Каліпсо.

Подальші подробиці вкладено в уста богів, які на своїй раді обговорюють долю Одіссея: герой перебуває на далекому острові Огігії, боги не допомагають йому, бо на нього гнівається володар морів Посейдон, сина якого, циклопа Поліфема, осліпив Одіссей. Заступниця мандрівника Афіна пропонує послати до Каліпсо вісника богів Гермеса з наказом відпустити Одіссея, а сама збирається в Ітаку, до Телемаха, якого спонукає поїхати до царів Нестора й Менелая, щоб дізнатися про долю батька, а також підготуватися до помсти женихам.

У другій пісні змальовано картину народних зборів італійців. Телемах подає скаргу на женихів, але народ безсилий проти знатної молоді, яка вимагає, щоб Пенелопа зупинила на комусь із них свій вибір. Водночас у поемі постає образ вірної Пенелопи, яка всілякими хитрощами намагається уникнути небажаного шлюбу. За допомогою Афини Телемах споряджає корабель і таємно їде з Ітаки на Шлос до царя Нестора. Нестор розповідає Телемаху про повернення ахейців з-під Трої та про загибель Агамемнона, але за іншими новинами направляє його в Спарту до царя Менелая, який повернувся з війни пізніше за інших вождів.

Гостинно прийнятий Менелаєм та Єленою, Теламах дізнається від них, що Одіссей перебуває у полоні у німфи Каліпсо. А тим часом женихи, занепокоєні від’їздом Теламаха, влаштовують засідку, щоб згубити його на зворотному шляху. Ця частина поеми багата на побутові замальовки: докладно зображено бенкети, свята, співи. Героїв твору показано у мирній домашній обстановці.

Нова лінія оповіді переносить читачів у казковий, незвичайний світ. У 5 пісні боги посилають Гермеса до Каліпсо з наказом відпустити Одіссея. Німфа змушена підкоритися волі богів. Герой відпливає морем, змайструвавши пліт. Врятувавщись завдяки чудесному втручанню морської богині Левкотеї від загибелі під час бурі, яку здійснив Посейдон, Одіссей потрапляє до берегів острова Схерії, де живе щасливий народ феаки. Ці вправні мореплавці володіють казковими кораблями, які розуміють думки своїх власників.

Зустріч Одіссея з Навсікаєю, дочкою фракійського царя Алкіноя, яка прийшла до моря прати білизну й грати в м’яча зі своїми служницями, складає зміст сповненої ідилічних картин 6 пісні. Алкіной із царицею Аретою приймає мандрівника в розкішному палаці і влаштовує на його честь ігри й бенкет, де сліпий аед Лемодок співає про троянську війну й подвиги Одіссея, а також про його хитромудру вигадку з троянським конем, зворушуючи цим гостя до сліз. Сльози привертають увагу царя, і Одіссей відкривається феакам й розповідає про злощасні пригоди, які сталися з ним після відплиття з Трої. Розповідь Одіссея займає 9-12 пісні поеми й містить цілу низку фольклорних сюжетів.

Форма розповіді від першої особи є традиційною для оповіді про казкові пригоди мореплавців. Перша пригода ще досить реалістична:Одіссей зі своїми супутниками грабує місто коконів (у Фракії), потім буря багато днів носить його кораблі по морю і він потрапляє у віддалені чудесні країни. Спочатку це країна мирних лотофагів, «пожирачів лотоса». Людина, яка скуштує плодів цієї чарівної квітки, забуває про все і не хоче в житті нічого, окрім лотоса. Супутники Одіссея скуштували чудових плодів, і їх довелося силоміць заводити на кораблі. Потім Одіссей потрапляє в землю кіклопів, однооких страховиськ, де велетень-людожер Поліфем пожирає кількох супутників Одіссея. Мандрівник рятується тим, що, почастувавши вином, осліплює спянілого Поліфема, а потім виходить з печери із уцілілими товаришами, причепившись до черева овець. Але відтоді Одіссея переслідуватиме гнів батька осліпленого кіклопа – бога морів Посейдона.

На острові володаря вітрів Еола Одіссеєві дають міх із зв’язаними в нього несприятливими вітрами, але вже поблизу рідних берегів супутники героя із заздрощів, думаючи, що це срібло й золото, розв’язують міх. Буря знову жене їх у море. Вони потрапляють до країни велетнів-людожерів лестригонів; лестригони знищують усі кораблі, крім того, на якому плив Одіссей. Він потрапляє до острова чарівниці Кірки, яка перетворює супутників Одіссея на свиней, але герой за допомогою чарівного зілля, яке дав йому Гермес, долає згубні чари й цілий рік насолоджується життям з Цірцеєю. Потім, за її наказом, спускається в царство мертвих, щоб дізнатися про свою долю та долю близьких у душі провидця Тіресія. Дізнавшись про майбутнє, Одіссей розмовляє з душею своєї матері, душами бойових товаришів, Агамемнона, Ахілла, бачить різних героїв минулого.

Одіссей та його супутники щасливо минають смертоносних сирен, які заворожують і гублять мореплавців своїм чарівним співом, їм вдається пропливти повз страшні скелі – Сціллу, що пожирає людей, і Харибду, яка все поглинає, а потім із неймовірною силою повертає назад. Заключний епізод розповіді Одіссея змальовує жорстокість богів та їхню байдужість до людського горя. На острові Трінакії, де паслись череди бога Геліоса, Одіссея та його товаришів затримали несприятливі вітри, у них закінчилися запаси їжі. Одного разу, коли боги послали Одіссеєві сон, головні супутники мандрівника, порушивши заборону, стали вбивати священних тварин. За скаргою Геліоса, Зевс наслав бурю, яка знищила корабель Одіссея. Урятувався один Одіссей, викинутий хвилями на острів Огігію до німфи Каліпсо. На цьому закінчується розповідь Одіссея.

Феаки, щедро обдарувавши Одіссея, захоплені його пригодами й мужністю, відвозять героя на Ітаку, за що мстивий Посейдон перетворює їхній корабель на скелю. Одіссей, якому богиня Афіна надала вигляду жебрака, приходить до відданого йому свинопаса Евмея. Прийом «невпізнаності» героя в поемі використано з метою введення численних епізодичних фігур та побутових картин.

Зустрівши у Евмея свого сина Телемаха, який щасливо уникнув засідки женихів, Одіссей відкривається йому. У вигляді жебрака з’являється герой у свій дім і мовчки, зносячи образи женихів та служниць, готується до помсти. З 21 пісні починається розв’язка поеми. Пенелопа обіцяє руку тому, хто, зігнувши лук Одіссея, пропустить стрілу крізь вушка дванадцяти поставлених у ряд сокир. Женихи виявилися нездатними виконати це завдання, «старий жебрак» легко справився з ним, після чого відкрився женихам і з допомогою Телемаха, вірних слуг та богині Афіни розправився з ними.

Лише після цього відбувається «впізнання» Одіссея Пенелопою. Завершує поему сцена примирення героя з родичами вбитих женихів.

Образ Одіссея несе в собі інші, порівняно з героями «Іліади», риси. Поема оспівує найкращі людські якості, які яскраво виявляються в мирні дні – талант, розум, кмітливість, вправність, практичність тощо.

Одіссей, герой Троянської війни, тепер постає перед нами як мандрівник мимоволі, відкривач нових земель. Герой вправно володіє мечем, і веслом, і знаряддями праці, і словом. У цьому образі втілено народне творче начало.

Літературознавці відзначають, що для художнього стилю гомерівської «Одіссеї», як і для «Іліади», характерні традиційність і монументальність. Поет проявляє себе тонким ліриком і справжнім реалістом у зображенні деталей побуту й звичаїв народу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)