АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інструктивно – методичні матеріали. З самого початку автор поділив поему на 12 книг (9896 рядків), кожна з яких мала являти собою закінчене ціле

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. V. Допоміжні матеріали.
  3. V. Допоміжні матеріали.
  4. V. МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ
  5. VII. 3. Матеріали методичного забезпечення заключного етапу.
  6. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  7. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  8. VІІ.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття.
  9. VП. Матеріали методичного забезпечення
  10. Витрати на виробництво продукції згідно П(С)БО 16 та методичні рекомендації з формування собівартості продукції
  11. ВІДБИТКОВІ МАТЕРІАЛИ
  12. Господарський суд Львівської області у складі судді Сухович Ю.О. при секретарі судових засідань Мак Л.Б., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

З самого початку автор поділив поему на 12 книг (9896 рядків), кожна з яких мала являти собою закінчене ціле. Писав Вергілій свій твір досить своєрідно. Спершу докладний зміст кожної книги з усіма подробицями був написаний прозою, після чого поет почав її перекладати поетичною мовою. Залежно від настрою автор брався то за одну, то за іншу книгу.

Робота просувалася повільно і лише в 19 році до н.е. чорновик був готовий.

Поема починається з прославлення Енея, засновника майбутньої могутньої держави. Флот Енея відпливає від Сицилії, прямуючи до берегів Італії, де, за велінням богів, має поновити Трою. Його переслідує підступна богиня Юнона, вона викликає страшну бурю, що відкидає кораблі до самої Лівії. Лише втручання Юпітера припиняє шторм, він сам передбачив, що герою належить звершити великі подвиги.

Енея зустрічає цариця Карфагена Дідона і запрошує його на бенкет з товаришами. Еней розповідає про свої семирічні мандри, починаючи від хитрощів із троянським конем і попередження Лаакоона про загибель Трої, про знищення міста ахейнами й аж до прибуття на острів Сицилія. Тінь Гектора порадила йому залишити місто й шукати землю для заснування нової Трої.

Із старим батьком на плечах, у супроводі дружини Креуси й сина Асканія, прихопивши богів домівки пенати, Еней тікає з міста.

Він будує флот з 20 кораблів і забирає усіх уцілілих троянців. Починається довга подорож, сповнена небезпек і пригод. Судна троянців пропливають повз різні острови, зокрема Крит, Парос, Кіклади, де оселились огидні гарпії, і дістаються епірського міста Бутрот, царем якого став син троянського володаря Гелен з Андромахою. Він докладно розповідає Енею про дальший шлях до земель його пращура Дардана – далекої Італії. Герой продовжує плавання й, обминувши територію кіклопів, прибуває до сицилії, де раптом помирає старий Анхіс.

У цей час Юнона підступно радить Венері зєднати коханням Дідону та Енея, та довірливо погоджується. Забувши про свій високий обовязок перед богами, Еней цілий рік насолоджується коханням. Та розгніваний Юпітер нагадує герою, що з богами не жартують. Меркурій загрожує Енеєві близькою карою. Наляканий герой починає готуватися до відплиття.

Вважаючи себе ображеною, Дідона наказує вивести величезне вогнище. Дізнавшись вранці про таємне відплиття Енея, вона проклинає невірного коханця і пророкує йому вічну ворожнечу між Карфагеном і містом, яке заснують його нащадки. Згодом вона сходить на вогнище й заколює себе мечем, подарованим Енеєм. Долю Дідони гірко оплакує її сестра Анна.

Кораблі прибувають до Сицилії на річницю смерті Анхіса. Після вшанування його памяті воаштовуються традиційні ігри. У цей же час Юнона посилає Іріду підбурити троянських жінок, яких Еней узяв із собою, на виступ протии дальшої подорожі, вони спалюють кілька кораблів.

За порадою тіні Анхіса герой залишає жінок у новозбудованому місті, а сам продовжує свій шлях. Кораблі його прибувають до міста Куми. Разом із віщункою Сивілою Еней спускається в його темнопохмурі глибини. Вони переправляються через пекельні річки, проходять повз «поля смутку», де герой бачить Федру, Дідону, Пасіфію.

Урешті мандрівники досягають блаженних Елісейських полів, «краю радощів». Їх зустрічає Анхіс, який показує синові всіх його потомків. Серед них вирізняється Ромул, що заснував славетний Рим і Август, син божества, який принесе на землю нову еру. Свою повідь Анхіс закінчує настановами Енею.

Троянський герой прибуває до цар Латина з пропозицією миру та дружби, яку той радо вітає і пропонує Енеєві руку дочки Лавінії. Але нещасний випадок призводить до сутички між латинами і троянцями. Ватажок племені рутилів Турн, жених Лавінії, готується до війни і збирає до себе дружні племена. Турн тим часом починає бойові дії і нападає на троянські кораблі, бажаючи їх спалити. Це суперечить волі богів, і судна перетворюються на німф, які рятуються у водних глибинах. Молодці троянські герої Ніс та Евріал пропонують Асканію попередити батька про напад рутилів і беруть це важке завдання на себе. Пробиваючись через ворожий стан, вони вчиняють страшну різанину серед сплячих рутульських воїнів, але й самі гинуть. Ворогам щастить частково засипати оборонний вал і підпалити табір троянців, у якому багато лиха наробив і могутній Турн. Але врешті він змушений був рятуватися в річці.

Рада богів на Олімпі закінчується вироком Юпітера. Еней приходить на допомогу занепалим духом троянцям. Відзначається своїми подвигами юний Паллант, але він гине від руки Турна. Розлючений Еней, шукаючи вбивцю друга, всюди сіє смерть. Після бою троянці ховають загиблих товаришів, а тіло Палланта відправляють батькові. Еней з військом прямує до Латина, в стані якого панує розбрат. Турн вимагає продовження війни і наказує місту готуватися до неї, його підтримує Камілла, ватажок доблесних волосків. Підходять війська Енея, в бою Камілла гине, Еней і Турн готуються до поєдинку. Але Юноні перебіг подій видається небажаним, вона зриває перемир’я. Починається бій, у якому Еней дістає поранення. Але герой швидко одужує завдяки втручанню матері, довго шукає Турна і нарешті перемагає рутула. Той благає Енея зглянутися на нього, і Еней уже схиляється лишити життя ворогу, але раптом бачить на ньому ремінь злощасний драгу Палланта. Лють знову спалахує в його грудях, і Еней завдає Турнові смертельного удару.

 


Практичне заняття № 7

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)