АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичне заняття № 5. Тема: Педагогічна етика та деонтологія в корекційній педагогіці (2 год.)

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. II. Практичне завдання.
  4. II. Практичне завдання.
  5. V. Зміст теми заняття.
  6. V. Зміст теми попереднього заняття.
  7. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  8. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  9. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  10. VІІ.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття.
  11. АНАЛІЗ ВІДВІДАНОГО ЗАНЯТТЯ
  12. Анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю

 

Тема: Педагогічна етика та деонтологія в корекційній педагогіці (2 год.)

Мета: Засвоїти основні вимоги педагогічної етики та деонтології, навчитись використовувати їх при розв’язанні проблемних питань навчання та виховання дітей з психофізичними вадами.

 

Питання для самопідготовки та контролю:

1. Поняття про педагогічну етику та деонтологію.

2. Моральна культура та моральний обов’язок педагога.

3. Принципи педагогічної моралі.

4. Особливості етичних вимог до професійної діяльності педагога-дефектолога.

5. Професійний обов’язок педагога-дефектолога.

Завдання для самостійної роботи на занятті:

1. Ознайомитись з проектом етичного кодекса українського вчителя. Визначити, які положення цього кодексу є найбільш важливими для корекційної освіти.

2. Ознайомитись із загальними правилами етикету спілкування з інвалідами, які використовуються працівниками соціальних служб США.

3. Проаналізувати педагогічні ситуації з позицій дефектологічної етики та деонтології.

1. У 3 класі загальноосвітньої школи навчається хлопчик зі значно зниженими пізнавальними можливостями. Він не може оволодівати знаннями на достатньому рівні, і в той же час має прагнення отримувати схвалення вчителя. На уроках цей учень часто підіймає руку, хоча й не може дати достатньо повної відповіді. Вчитель періодично викликає цього учня і, не бажаючи його засмучувати, ставить за відповідь позитивні оцінки. Після підсумковій атестації учень, отримавши низькі оцінки, почав вимагати пояснень («чому мені не чотири?»).

2. Дівчинка з діагнозом F70 (легка розумова відсталість) пройшла дошкільну підготовку в дитячому садку для дітей з порушеннями інтелекту. Батьки, бачачи позитивну динаміку в розвитку дівчинки, наполягли на її направленні на навчання в клас ІПК загальноосвітньої школи. В цьому класі працює молода вчителька, яка не має досвіду навчання дітей з розумовою відсталістю. За перші півроку навчання навчальні успіхи дівчинки дуже низькі, вчителька постійно скаржиться на неї батькам. Батьки звернулись за порадою до вчителя-дефектолога дошкільного закладу, який працював з дівчинкою.

3. До вчителя-дефектолога за порадою звернулась жінка, подруга якої має дівчинку 3 років зі значним відставанням у розвитку. Мати не хоче визнавати наявність проблеми у дитини, припиняє будь-які розмови подруги на цю тему. Дівчинка знаходиться на домашньому вихованні, відповідної медичної та корекційно-педагогічної допомоги не отримує.

4. До вчителя-дефектолога спеціального дошкільного закладу звернулась мати одного з вихованців – хлопчика з раннім дитячим аутизмом. Мати скаржиться, що за рік перебування сина в закладі вона не побачила значних позитивних змін в його стані. На пропозицію дефектолога більш активно працювати з дитиною вдома, мати відповіла: «Це ваша робота, за яку ви отримуєте гроші!».

Література:

1. СиньовВ. М.,Коберник Г. М. Основи дефектології: Навч. посібник.— К.: Вища шк., 1994.— 143 с.

2. Хоружа Л.Л. Педагогічна деонтологія: навчально-метод. посібник для студ. вищих навч. закл. / Київський міський педагогічний ун-т ім. Б.Д.Грінченка. — К.: КМПУ ім. Б.Д.Грінченка, 2008. — 96с. — Бібліогр.: в кінці розділів.. — ISBN 978-966-7548-45-9.

3. Васянович Г.П. Педагогічна етика: Навчально-методичний посібник. -Львів: Норма, 2005.- 344 с.

4. Аппазов Ф.С., Яковлева С.Д. Етика дефектолога. – Херсон: ПП Вишемирський В.С., 2005. – 70 с.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)