АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Концепція й основні поняття Val IT

Читайте также:
  1. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  2. I. Поняття необережності, як форми вини.
  3. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  4. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  5. III. Основні правила та обов’язки працівників
  6. IV. Основні обов’язки власника або уповноваженого ним органу
  7. IV. Основні поняття і визначення,
  8. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  9. VІІ.Оперування поняттями
  10. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  11. Аварійний комісар: поняття, функції.
  12. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань

Тема 22. Управління інвестиціями в ІТ. Val IT

Концепція й основні поняття Val IT

Процесна модель Val IT

Корпоративне управління цінністю

Управління інвестиційним портфелем

Управління інвестиціями

Val IT. Висновки

Концепція й основні поняття Val IT

Якщо методологія COBIT не виходить за межі процесів управління власне ІТ, багато в чомусь повторюючи й відтворюючи розроблені раніше ідеї й підходи, то методологія Val IT є зовсім оригінальною як за задумом, так і за змістом.

Ідея Val IT дуже проста: запропонувати модель процесів управління цінністю ІТ для бізнесу. Під цінністю мається на увазі віддача від інвестицій в ІТ, що, за твердженням авторів Val IT, підприємства й організації часто просто не усвідомлюють.

Варто зазначити, що питання про оцінку віддачі від інвестицій в ІТ є й теоретично, і практично настільки складною, що на практиці завжди, коли воно виникає, воліють говорити тільки про те, що в результаті таких інвестицій можна в середньому очікувати певних покращень. Так, наприклад, постачальники програмного забезпечення звичайно приводять статистику покращення показників бізнесу після впровадження пропонованих ІТ-рішень, професійні ІТ-консультанти говорять про статистику покращень після того, як були використані їхні рекомендації, і т.п. Зрозуміло, що "після" не означає "внаслідок", що реальні причини покращень пов'язані не тільки з інвестиціями в ІТ, не кажучи вже про правильність статистичної вибірки, але нічого кращого, на жаль, ні теорія, ні практика поки запропонувати не можуть.

Практичний управлінський підхід до розв'язання задачі оцінювання доцільності інвестицій в ІТ, який можна використовувати під час відсутності строгих методів оцінювання, полягає в тому, щоб упорядкувати процес аналізу й прийняття рішень про інвестиції в ІТ так, щоб принаймні зробити його прозорим, керованим і відкритим для участі всіх зацікавлених сторін. Реалізація цього процесу й називається оцінкою цінності ІТ для бізнесу. Прикладом може слугувати концепція "чотирьох "чи"" (використана в Val IT), що допомагає структурувати процес оцінки доцільності інвестицій. Вона пропонує відповісти на чотири питання:

  • ЧИ робимо ми те, що дійсно потрібно (чи відповідає інвестиційна програма стратегії бізнесу)?
  • ЧИ робимо ми це так, як потрібно (чи реалізовані оргструктури й процеси для виконання інвестиційної програми)?
  • ЧИ здатні ми це зробити (чи є організаційні можливості, ресурси, інфраструктура)?
  • ЧИ одержимо ми вигоду для бізнесу (чи керуємо ми проактивно всім процесом досягнення кінцевої вигоди)?

Адаптація цієї концепції до інвестицій в ІТ виглядає в Val IT так, як показано на рисунку.

Рисунок. Чотири "чи" в Val IT

Як і COBIT, Val IT містить ряд досить багато міркувань про необхідність і доцільність управління цінністю ІТ і обґрунтування необхідності структурованого підходу до розв'язання цієї задачі. Проте ці міркування досить опосередковано пов'язані з основним змістом Val IT - оригінальною процесною моделлю.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)