АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Система показників рентабельності

Читайте также:
  1. A) Магнітоелектрична система.
  2. A) Устойчивая система средств, методов и приемов общения тренера с спортсменами
  3. B) Електромагнітна система.
  4. C) Електродинамічна система.
  5. Cтрахування в логістичних системах
  6. D. процессы самоорганизации, информационные процессы и процессы управления в живых системах
  7. DNS — доменная система имен
  8. E) Індукційна система.
  9. I. Система грамматических времен в страдательном залоге
  10. II. Формальная логика как первая система методов философии.
  11. IV. Центральна нервова система. Черепні нерви. Органи чуття.
  12. IV. Ямайская валютная система

На відміну від прибутку, який показує абсолютний ефект діяльності, існує група відносних показників ефективності роботи підприємства - рентабельність. При визначенні показника рентабельності прибуток (у чисельнику) співвідноситься з чинниками, що найбільше впливають на його отримання.

Безумовно, одним з таких чинників є витрати підприємства на виробництво і реалізацію продукції, тобто собівартість продукції.

Рентабельність продукції підприємства обчислюється за формулою:

(1) Р = П / С

де: П - прибуток, С – собівартість

Цей показник дозволяє визначити відносну величину прибутку, отриману на кожну гривню, вкладену у виробництво кінцевого продукту.

Проте кожному з інвесторів цікавіше прибутковість (рентабельність) його власних інвестицій, ніж рентабельність понесених підприємством витрат. Річ у тому, що рентабельність продукції не може дати уявлення про ефективність використання капіталу. Адже значна його частина залишилася за межами витрат на реалізовану продукцію: у товарах, виробничих запасах, грошових коштах і дебіторах. Можна добитися високої рентабельності продукції - і при цьому мати вельми низьку рентабельність власного капіталу через те, що значна його частина залежується на складах або дуже довго кредитує покупців.

(2) Рентабельність власного капіталу = норма прибутку на вкладений капітал (ROE)

ROE = чистий прибуток / середній власний капітал

Це показник рентабельності будь-яких інвестицій: як підприємства в цілому, так і окремої інвестиції конкретного співвласника. Їм можна користуватися також для оцінки рентабельності окремого контракту. Середня арифметична величина між підсумками статей власного капіталу на початок і кінець звітного періоду дасть середній власний капітал підприємства.

Оскільки активи підприємства складають різні форми вкладеного в бізнес власного і позикового капіталу, остільки корисно визначити рентабельність сукупного капіталу підприємства.

(3) Рентабельність сукупного капіталу підприємства

Рс = прибуток / середня вартість активів

Цей коефіцієнт показує, скільки прибутку приносить кожна гривня, інвестована в активи. Середню вартість всіх активів за звітний період визначають як середнє арифметичне між підсумком балансу на початок і кінець звітного періоду

(4) Рентабельність продажів = операційний прибуток / чистий обсяг продажів

Рентабельність продажів ще називають маржей прибутку. Вона показує, скільки прибутку приносить кожна гривня проданої продукції. Маржу прибутку, як правило, визначають окремо по кожному виду діяльності або по кожній групі реалізованої продукції.

Рентабельність основного капіталу (Р оа), розраховується по формулі:

(5) Р оа = П / ОА

де: П - прибуток за рік;

ОА - середньорічна вартість основних активів.

Рентабельність виробництва:

Рв = П / (ОА + НОК),

де НОК – середньорічна вартість нормованих обігових коштів

Не можна сказати, який з показників рентабельності є найважливішим. Для проведення об'єктивного аналізу прибутковості функціонування фірми необхідно задіювати не тільки ці коефіцієнтив, але і ще цілий комплекс пов'язаних з ними фінансових коефіцієнтів. Найдоцільніше це робити в порівняльній таблиці за декілька звітних періодів.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)