АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Умови беззбиткової роботи підприємства

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  3. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  4. III. Основний зміст роботи
  5. V. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНОЇ ЧАСТИНИ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  6. V. РЕЖИМ РОБОТИ, ТРИВАЛІСТЬ РОБОЧОГО ЧАСУ ТА ВІДПОЧИНКУ
  7. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  8. VІ. ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  9. VІІ. Оформлення роботи
  10. А). Теоретичні передумови.
  11. А). Теоретичні передумови.
  12. А). Теоретичні передумови.

 

Легальний бізнес переслідує метою отримання максимального прибутку. Збиткове підприємство в ринковій економіці – це аномальне явище. Обов'язкова умова отримання прибули – така робота підприємства, результатом якої є перевищення виручки від реалізації продукції над витратами.

Принциповою особливістю аналізу беззбиткової в системі директ-кост є поділ витрат на постійні і змінні та використання показників маржинального і операційного прибутку.Для з'ясування суті аналізу беззбитковості необхідно чітко представляти порядок формування цих показників:

виручка від реалізації

-

змінні витрати

=

маржинальний прибуток

-

постійні витрати

=

операційний прибуток

 

У загальному випадку звідси витікає, що:

Виручка = С зм. + П марж. = С зм. + С пост. + П операц.

При аналізі беззбитковості загальна сума витрат за певний період обчислюється по формулі:

С = С пост. + С зм.· А (1)

де: С пост. – постійні витрати за даний період, грн.

С зм. – змінні витрати на 1 продукції, грн./шт.(т., м.)

А – обсяг виробництва в натуральному виразі, шт. (т., м.)

 
 

Згідно формули (1) загальна сума витрат, що доводиться на 1 продукції (С пит.) складатиме:

 

З формули видно, що із зростанням обсягу виробництва А собівартість продукції знижується за рахунок постійних витрат. Тому зростання обсягів випуску є найважливішим чинником зниження загальних витрат.

Унаслідок існування постійних витрат виробництво товару до певного, критичного обсягу (точки беззбитковості крит.) є збитковим.

У точці беззбитковості виручка рівна загальним витратам (сумі постійних і змінних витрат), а операційний прибуток або операційний збиток рівні нулю, т.е.:

С = С пост. + С зм. П операц. = 0, Збиток операц. = 0

При подальшому зростанні обсягу виробництва (продажів) виробництво стає прибутковим. Сказане проілюструємо на графіку беззбитковості.

Якщо критичний об'єм продажів помножити на ціну, отримаємо критичну виручку (РП крит.).

РП крит. = Ц · Акрит. (3)

 

Точка беззбитковості відповідає критичному об'єму виробництва і продажів в натуральному вимірюванні (на горизонтальній осі) і критичній виручці (на вертикальній осі). У точці беззбиткової пряма лінія обсягу реалізації перетинається з прямоїюсобівартості продукції при заданій ціні. У точці беззбитковості прибуток рівний нулю, а маржинальний прибуток – постійним витратам.

Критичний об'єм продажів можна визначити аналітичним способом з використанням рівняння виручки. Модифікуємо формулу рівності виручки і загальних витрат в точці беззбитковості:

Ц .· А крит. = С зм.· А крит. + З пост. + П. (4)

Вирішивши рівняння виручки відносно А крит., отримаємо формулу для визначення критичного об'єму продажів в натуральному виразі (шт., т., м.):

де: (5)

С пост. – постійні витрати за період, грн.

С зм. – змінні витрати на 1 продукції, грн./шт.

Ц – ціна 1 продукції, грн./шт.

Ц – С зм. – це питомий маржинальний прибуток.

Критичний об'єм виробництва і продажів визначається для кожного виду продукції, а критична виручка – для всього сортаменту в цілому.

Одним з елементів аналізу беззбиткової є визначення запасу безпеки (ЗБ), який показує, на скільки повинен зменшитися об'єм виробництва і продажів, щоб підприємство з прибуткового перетворилося на збиткове.

 

(6)

% (7)

А ф – фактичний обсяг виробництва (продажів) в натурі

Зменшення А крит. позитивно впливає на запас безпеки, збільшуючи його. Отже, першопричинами зростання запасу безпеки є заходи, направлені на зниження витрат, поліпшення якості продукції і продаж її за вищою ціною.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)