АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВИКОРИСТАННЯ ФУНКЦІЙ

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. V. Робочий час і його використання
  3. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  4. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  5. Аналіз використання автопарку.
  6. Аналіз використання виробничих потужностей
  7. Аналіз використання виробничого обладнання
  8. Аналіз використання МТП
  9. Аналіз використання робочого часу
  10. Аналіз ефективності використання матеріальних ресурсів
  11. Аналіз ефективності використання оборотного капіталу.
  12. Аналіз ефективності використання основних фондів

Теоретична довідка

Microsoft Excel має велику кількість вбудованих функцій: математичних, інженерних, логічних, фінансових та ін.

Загальний вигляд функції:

=ім'я функції(параметри)

Параметрами функції можуть бути конкретні текстовіта числові дані (при цьому текстові значення беруться у лапки); адреси окремих комірок або цілих діапазонів, що містять значення; а також інші функції, які у цьому випадку називають вкладеними.

Роботу з функціями полегшує спеціальна програма Майстер функцій, яку можна запустити, клацнувши на кнопку , розташовану на вкладці Формули в групі Библиотека функций або в рядку формул.

Майстер має 2 кроки для вибору та виконання функції.

На першому кроці із списку категорій вибирається потрібна категорія, а із списку функцій (праворуч) – потрібна функція. Пересуваючись по назвах, можна прочитати у нижній частині вікна Майстра опис вибраної функції.

 

На другому кроці заносяться параметр(/и), який(/які) потрібні для виконання функції.

Вікно параметрів здебільшого закриває собою частину таблиці. Для того, щоб дістатися до даних таблиці, його можна "захопити" мишкою та відсунути, або натиснути мишкою кнопку праворуч у рядку параметра і вікно мінімізується ("згорнеться") у рядок.

Тепер усі дані таблиці доступні і можна вибиратиті, які потрібні для роботи. Після вибору знову натискається кнопка, вікно відновлює попередній розмір.

Якщо всі дії були правильними, можна побачити отримане значення. Для остаточного виконання функції натискається[ Ok ] і результат з'явиться у комірці.

ЛОГІЧНІ ФУНКЦІЇ. ФУНКЦІЯ "ЕСЛИ"

Функція "ЕСЛИ" дозволяє при обчисленні значення комірки перевірити вміст інших комірок і в залежності від результату перевірки вибрати той або інший варіант.

Наприклад, можна передбачити в рахунку знижку, якщо загальна сума покупки перевищує задану величину.

Щоб визначити значення комірки з використанням функції "ЕСЛИ", необхідно:

– клацнути комірку, в яку буде поміщене шукане значення;

– клацнути кнопку [ fx ] на панелі інструментів. Відкриється діалогове вікно "Мастер функций – шаг 1 из 2";

– у списку " Категорія" клацнути " Логические ";

– у списку " Функція" клацнути функцію "ЕСЛИ";

– клацнути кнопку [ Ok ];

– у вікні функції клацнути поле з назвою " Лог_выражение". Ввести логічну умову – вираз, що може набути значення "ИСТИНА" або "ЛОЖЬ". Логічна умова може містити посилання на комірки, числа, текст, операції порівняння – <, >, =, >=, <= і т. ін.;

– у полі " Значение_если_истина" ввести значення, яке повинне бути введене в комірку, якщо логічна умова виконується;

– у полі " Значение_если_ложь" ввести значення, що повинне бути введене в комірку, якщо логічна умова не виконується;

– натиснути кнопку [ Ok ].

Прості умови записують, як в алгоритмічних мовах, а саме за допомогою операцій порівняння =, >, <, <=, >=, наприклад, 7>5, А5<=20 тощо. Складні умови записують за допомогою логічних функцій И(< умова 1>;<умова 2>;...) та ИЛИ(<умова1>;<умова 2>;...). Функція И (AND) істинна, якщо всі умови в її списку істинні. Функція ИЛИ (OR) істинна, якщо хоч би одна умова в її списку істинна. Наприклад, функція ЕСЛИ(ИЛИ(5>7; 5<7); 5; 7) отримує значення 5, а функція ЕСЛИ(И (5>7; 5<7); 5; 7) — значення 7.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)