АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Банк ідей — це набір можливих пропозицій щодо вирішення якої-небудь проблеми або завдання

Читайте также:
  1. D. Набір функціональних приміщень приймального відділення
  2. II. Практичне завдання.
  3. II. Практичне завдання.
  4. VII. Домашнє завдання.
  5. Актуальні проблеми кримінально-правової кваліфікації
  6. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СВІТОГЛЯДНОЇ ПУБЛІЦИСТИКИ ІВАНА ФРАНКА
  7. Актуальність проблеми
  8. Актуальність проблеми управління освітою
  9. Аналіз можливих шляхів підвищення метрологічної надійності засобів електричних вимірювань
  10. В. Набір гідрохімічний нгх для оцінки якості води в ході розвідки джерел водопостачання
  11. ВАЖЛИВІСТЬ ЗНАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ДЛЯ СУЧАСНОГО ФАХІВЦЯ. ПРОБЛЕМИ ВИВЧЕННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ. ШЛЯХИ ЇХ ПОДОЛАННЯ.

Набір ідей і пропозицій можна сформувати на основі накопиченої інформації. Безумовно, чим повніша інформація, чим більше джерел було використано в процесі збору інформації з проблеми, тим більше ідей і пропозицій може потрапити в «скриньку» — банк ідей і пропозицій. При цьому зібрану інформацію періодично систематизують, аналізують, визначають її сильні й слабкі сторони. При створенні банку ідей приймаються будь-які пропозиції, критика й коментування не допускаються.

Ідеї, зібрані в банку ідей і пропозицій, можуть бути подані у вигляді:

— малюнків (виконаних під конкретну ідею або скопійованих);

— текстових фрагментів.

Малюнки доцільно використовувати для створення банку ідей при проектуванні технічних об’єктів, ландшафту, в архітектурі, при створенні нових зразків меблів, побутової техніки, одягу тощо. Іноді малюнки можуть супроводжуватися коротким описом основних ідей. Банк ідей у вигляді текстових фрагментів, записів використовують у таких сферах, як журналістика, література, а також у прикладних науках (психологія, філософія).

Вибір варіантів можна провести з використанням таких прийомів:

— відбір ідей може здійснюватися за допомогою голосування або природним шляхом, тобто учасники пошуку визначають характер, форму своєї участі реальною добровільною дією;

— захист ідей застосовують тоді, коли вибір зробити складно. Кожний член колективу (автор ідеї) аргументує свій варіант, потім підбивають підсумок таких захистів і роблять відбір ідей у банк пропозицій.

У процесі пошуку розв’язання проблеми досить часто виникає ситуація так званого «осяяння», яке подібне до спалаху, коли розв’язання приходить раптово. Згадайте відомий випадок, що стався з Архімедом, коли він «раптово» відкрив свій закон.

Осяянняце самореалізована думка, що дозволяє охопити ідею загалом. Результатом осяяння, як правило, є розв’язання проблеми. Очевидно, що така ситуація є результатом обробки великої кількості інформації. Що потрібно людині, щоб осяяння приходили частіше? Для цього необхідно мати в полі зору якнайбільше інформації, що стосується тієї чи іншої проблеми. Інформацію слід порівнювати, протиставляти й вибирати.

Для того, щоб було більш зрозуміло, можна провести аналогію з такою звичною справою, як приготування їжі домогосподаркою. Багато хто з них ніде не вчилися кухарської майстерності. Порівнюючи, протиставляючи й вибираючи, вона імпровізує й згодом починає готувати більше страв і робить це все краще й краще. Господиня готує з того, що в неї є. Можливість імпровізувати дозволяє їй згодом розширювати список інгредієнтів (джерел інформації) страв і розв’язувати поставлене завдання — нагодувати обідом

родину. Вправна господиня все робить граючи, швидко й легко. При цьому рішення, що готувати, приходять самі собою залежно від продуктів, які є перед її очима. Згадайте фразу з фільму: «Беремо трохи олії, трохи борошна + 25 років біля плити. І отримуємо смачний пиріг».

Отже, можливість порівнювати, протиставляти й вибирати — важлива й неодмінна умова того, щоб осяяння приходили частіше, щоб людина почала творити. Як висловлювався психолог Абрахам Маслоу: «У першосортному супі більше творчості, ніж у другосортному живописі».


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)