АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Роль стандартизації в науково обґрунтованому управлінні якістю в готельно-ресторанному господарстві

Читайте также:
  1. Аспекти управлінських функцій у готельно-ресторанному господарстві.
  2. Бібліографічний апарат наукового дослідження
  3. Бібліографічний опис джерел, використаних у науковому дослідженні
  4. ВИБІР, ОБГРУНТУВАННЯ І ЗАТВЕРДЖЕННЯ ТЕМИ НАУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ
  5. Види та форми науково-дослідної роботи студентів
  6. Визначення основних термінів в галузі управління якістю
  7. Вимоги ергономіки щодо організації наукової праці
  8. Відповідальність за порушення законодавства в галузі стандартизації
  9. Вітчизняний досвід управління якістю
  10. Вплив споживачів на якість продукції та послуг в готельно-ресторанному господарстві.
  11. ГЛАВА 2. ОСОБИСТІСТЬ УЧЕНОГО І ТЕХНОЛОГІЇ НАУКОВОЇ ТВОРЧОСТІ
  12. Глава 44 ДОГОВІР НА ВИКОНАННЯ НАУКОВО-ДОСЛІДНИХ

 

Стандартизація визначається як діяльність, що полягає у встановленні положень для загального і багаторазового застосування щодо наявних чи можливих завдань з метою досягнення оптимального ступеня впорядкування в певній сфері, результатом якої є підвищення ступеня відповідності продукції, процесів чи послуг їх функціональному призначенню, усунення бар’єрів у торгівлі і сприяння науково-технічному співробітництву.

Стандарти є тим зразком, еталоном якості, до якого повинні прагнути виробники. Водночас вони встановлюють межу якості, нижче якої продукція (роботи, послуги) вважається некондиційною, тобто нестандартною. Стандарти передбачають також диференціацію продукції за якістю: категорії, класи, сорти, відповідно до яких здійснюється матеріальне стимулювання виробників. Дотримання вимог стандартів забезпечує виробництво продукції, що відповідає кращим вітчизняним і зарубіжним зразкам, її конкурентоспроможність на світовому ринку, вдосконалення номенклатури виробів, підвищення рівня уніфікації, охорону навколишнього середовища і здоров’я людини.

56. Тотальний менеджмент якості (TQM) — це концепція, яка передбачає загальне, цілеспрямоване та добре скоординоване застосування систем і методів управління якістю в усіх сферах діяльності — від досліджень до післяпродажного обслуговування — за участі керівництва та співробітників усіх рівнів та за раціонального використання технічних можливостей.

Метою TQM є досягнення довгострокового успіху шляхом максимального задоволення запитів усіх груп, зацікавлених у діяльності компанії. В поняття «зацікавлені сторони» входять люди або групи, зацікавлені в успіху діяльності організації. До них належать споживачі, власники, робітники, постачальники та суспільство, але й ряді випадків можуть належати і інші сторони.

У сучасних умовах до «зацікавлених сторін» відносять і конкурентів [20].

Завданнями TQM є постійне поліпшення якості шляхом регулярного аналізу результатів та коригування діяльності, повна відсутність дефектів та невиробничих витрат, забезпечення конкурентоспроможності та завоювання довіри всіх зацікавлених груп за рахунок використання передових технологій, гнучкості, своєчасних поставок, енергії колективу [20].

Тактикою TQM є усунення причин дефектів; залучення всіх співробітників до діяльності з поліпшення якості; активне стратегічне управління; неперервне вдосконалення якості продукції та процесів; використання наукових підходів до вирішення задач; регулярне самооцінювання.

Основні елементи програми TQM, розроблені «Ritz Carlton», полягають в наступному:

- відповідальність і причетність вищої управлінської ланки;

- наймання кваліфікованого персоналу;

- розробка корпоративних «Золотих стандартів»;

- створення ефективної команди службовців;

- делегування повноважень персоналу;

- система докладних звітів;

- формування партнерських відносин з постачальниками.

Для більшості великих готельних корпорацій удосконалення якості обслуговування є важливим фактором їхньої об'єднаної стратегії, прийом) розробка й впровадження програм якості в практику роботи готелів є живим і творчим процесом.

 

57.Життєвий цикл товару може бути представлений чотирма стадіями: стадією впровадження; стадією росту; стадією зрілості, включаючи насичення, стадією спаду. Тривалість кожної із цих стадій залежить від запитів споживачів, економічної кон’юнктури, характеру самого товару, стратегії виробника й інших факторів.

Перший етап - виведення товару на ринок. Це вирішальний момент у житті товару, тому що на даному етапі необхідно створити ринок для нового товару. Темп росту продажів тут залежить від новизни продукції й від того, наскільки в ній зацікавлений споживач.

Другий етап - етап росту. Якщо товар виживає на першому етапі, він продовжує розвиватися. Для цієї стадії характерно:

- сприйняття товару (послуги) на ринку

- збільшення продажів за рахунок того, що звичайні споживачі стають покупцями;

- порівняно невисока конкуренція й, у зв'язку із цим, підтримка цін на певному високому рівні;

Стабілізація всієї діяльності організації характеризується як «зрілість». Для цієї стадії ЖЦТ характерні наступні риси:

- товар (послуга) добре відома на ринку;

- конкуренти представляють аналогічні товари (послуги) і потрібно враховувати їхні ціни;

На заключній стадії життєвого циклу товару можна виділити три періоди:

• Підприємство або фірма ще може намагатися продовжити його життєвий цикл шляхом інтенсивної реклами, удосконалювання товару, маневрування ціновою політикою й ін.;

• Підприємство або фірма прагне вичавити з товару залишковий прибуток (яка ще реальна), залучає лояльних споживачів, що продовжують закуповувати товар, різко скорочує витрати виробництва й збуту товару, що дозволяє на якийсь час відстрочити догляд товару з ринку;

• Підприємство або фірма знімає товар із продажу, причому теж планово й обдумано; рішучому зняттю з ринку підлягають повільно обертаються, неходові товари.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)