АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Податок на прибуток та податок на додану вартість

Читайте также:
  1. IV. Виробнича собівартість
  2. p сер. – двічі перетворена m (додаткова вартість)
  3. АВ ( або залишкова вартість)
  4. Аналіз впливу збутової діяльності на прибуток підприємства
  5. Аналіз системи «витрати-випупуск-прибуток» як інструмент обгрунтування виробничо-маркетингових рішень
  6. Біржовий прибуток блю9чип
  7. В яких межах може бути віднесена на валові витрати вартість розданих зразків товарів, безплатно наданих послуг (при відрядженні за кордон)?
  8. Валовий дохід і прибуток підприємства.
  9. Вартість викраденого.
  10. Вартість дисконтної облігації
  11. Вартість і ціна товару «робоча сила»
  12. Вартість кредиту

Стосовно відображення відходів в податковому обліку, зокрема податку на прибуток, у бухгалтера може виникнути питання щодо відображання їх в Розрахунку зміни балансової вартості запасів.

Цілком очевидно, що в даному Розрахунку не беруть участь незворотні відходи.

Вартість зворотних відходів не вплине на зміну залишків матеріальних цінностей під час проведення перерахунку за п.5.9 Закону про прибуток, так як при оприбуткуванні відходів їх вартість перерозподіляється між запасами і незавершеним виробництвом, змінюється лише місце обліку - з незавершеного виробництва на склад. При цьому вартість відходів зі складу валових витрат не виключається.

Тут необхідно зробити деяке застереження, вартість оприбуткованого металобрухту, отриманого з виробництва, не слід ототожнювати із металобрухтом від ліквідації ОЗ, так як по такій операції є роз'яснення ДПАУ в листі від 02.03.2006 року №1197/Х/15-0314:

- вартість матеріальних цінностей, одержаних у результаті ліквідації ОФ, не включається до складу валових витрат і відповідно не бере участі в перерахунку за п.5.9 Закону про податок на прибуток;

- у разі використання ТМЦ, отриманих від ліквідації ОФ для використання інших ОФ, балансова вартість відповідної групи ОФ у податковому обліку на вартість таких матеріальних цінностей не збільшується;

- якщо ТМЦ, отримані від ліквідації ОФ, у подальшому реалізуються, то платнику податків слід показати валові доходи та податкові зобов'язання по ПДВ від їх продажу.

Враховуючи таку специфіку оподаткування зазначеної операції в податковому обліку, підприємству варто ТМЦ від розбирання основних засобів обліковувати на окремому відповідному субрахунку - 207.1 чи 209.1.

Крім того, в цьому аспекті варто акцентувати увагу на нормативних та наднормативних відходах.

Відповідно до листа ДПАУ від 08.12.2005 р. №12060/6/15-0316:

«... якщо нормативними актами встановлено нормативи втрат матеріалів, запасів при виробництві продукції, то вартість таких запасів у межах установлених норм залишається у складі валових витрат підприємства».

Понаднормативні відходи не визнаються валовими витратами, як використані не в господарській діяльності. З цієї ж причини необхідно відсторнувати (зменшити) податковий кредит (при наявності).

При реалізації відходів у підприємства, за загально встановленими правилами, повинні виникати валові доходи та податкові зобов'язання по ПДВ.

Без проведення комплексу робіт висвітлених в розділі І даної статті бухгалтерії підприємства не вдасться правильно скласти та заповнити Розрахунок збору за навколишнє середовище, і як наслідок, правильно нарахувати та сплатити збір до бюджету.

Єдині на території України правила встановлення нормативів збору, а також його справляння визначає Порядок встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.99 № 303 (із змінами і доповненнями, далі - Порядок № 303) та Інструкція про порядок обчислення та сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища, яка затверджена наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України, Державної податкової адміністрації України від 19.07.99 № 162/379, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 09.08.99 за № 544/3837 (із змінами і доповненнями, далі - Інструкція № 162).

Відповідно до п.3.2 Інструкції об'єктами обчислення збору є:

для стаціонарних джерел забруднення - обсяги забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря або скидаються безпосередньо у водний об'єкт, та обсяги відходів, що розміщуються у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах;

для пересувних джерел забруднення - обсяги фактично використаних видів пального, в результаті спалення яких утворюються забруднюючі речовини.

Тобто складовими даного розрахунку для підприємства являються:

- обсяги забруднюючих речовин із стаціонарних джерел;

- обсяги забруднюючих речовин із пересувних джерел;

- обсяги забруднюючих речовин від розміщення відходів.

Зупинимось більш детально на кожній із складових даного розрахунку.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)