АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СЕМІНАРСЬКІ ТА ПРАКТИЧНІ ЗАНЯТТЯ

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. V. Зміст теми заняття.
  4. V. Зміст теми попереднього заняття.
  5. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  6. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  7. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  8. VІІ.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття.
  9. АНАЛІЗ ВІДВІДАНОГО ЗАНЯТТЯ
  10. Анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю
  11. Бібліографічний список до практичного заняття
  12. Варіант проведення практичного заняття

Міністерство освіти і науки України

Прикарпатський національний університет

Імені Василя Стефаника

Юридичний інститут

 

Кафедра теорії та історії держави і права

 

Адамович С.В., Присташ Л.Т.

Історія держави і права зарубіжних країн

Методичний посібник для студентів стаціонарної форми навчання Юридичного інституту

З питань підготовки семінарських занять

 

 

Івано-Франківськ


 

Історія держави і права зарубіжних країн: Методичний посібник для студентів стаціонарної форми навчання Юридичного інституту з питань підготовки семінарських занять / С.В.Адамович, Л.Т.Присташ; Юридичний інститут Прикарпатського університету імені Василя Стефаника. – Івано-Франківськ, 2013. – 46 с.

 

Навчальний посібник містить типові плани семінарських занять, списки рекомендованої літератури, запитання для самоперевірки. Розрахований на студентів стаціонарної форми навчання та викладачів юридичних навчальних закладів

 

 

Схвалено на засіданні кафедри теорії та історії держави і права Юридичного інституту Прикарпатського університету імені Василя Стефаника

Протокол № 1 від 28 серпня 2013 р.

 

 

Рекомендовано до друку Вченою Радою Юридичного інституту Прикарпатського університету імені Василя Стефаника. Протокол № ______від _____ 2013 р.

 

Рецензенти:

Андріюк В.В., канд. юрид. наук, доцент кафедри теорії та історії держави і права Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Книш В.В., кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри теорії та історії держави і права Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького

 


ВСТУП

 

Історія держави і права зарубіжних країн належить до групи теоретико-історичних наук, які складають теоретичну основу галузевих юридичних наук і формулюють значну частину понятійного апарату юриспруденції. Щоб зрозуміти сучасні державу і право, треба знати, як вони виникли, які основні етапи пройшли в своєму розвитку, які причини впливали на їх утворення, становлення, розвиток, зміни їх форми і змісту. Отже, історія держави і права зарубіжних країн не тільки не відокремлена від позитивного права, але слугує найкращою передумовою його засвоєння, розуміння.

Однією з найважливіших форм засвоєння усіх предметів є семінарські і практичні заняття, які сприяють виробленню у студентів уміння самостійно працювати, творчо мислити, давати оцінку історико-правовим явищам. Для підготовки до семінарських і практичних занять студентові пропонуються плани, які охоплюють тему, порядок її розгляду і відповідну літературу. Особливу увагу потрібно звернути на першоджерела: пам'ятки права, нормативні акти, кодифікації. Допоміжним матеріалом є підручники і навчальні посібники для студентів вузів, що навчаються за спеціальністю "Правознавство".

Навчально-методичний посібник з навчального курсу "Історія держави та права зарубіжних країн" для студентів-правників складено з урахуванням сучасних оцінок історичною та юридичною науками державно-правових явищ країн далекого та близького зарубіжжя. Глибоке вивчення й оволодіння знаннями "Історії держави та права зарубіжних країн" необхідне майбутнім юристам для того, щоб краще пізнавати сутність, функції і соціальне призначення держави, її правової системи, правильно орієнтуватися у внутрішньополітичній та міжнародній обстановці і, відповідно, ефективніше і плідніше виконувати свої функціональні повноваження.

Творче засвоєння історичного досвіду розвитку держави та права набуває особливого значення сьогодні, за умов відродження державності, використання багатого досвіду державотворчості у світі для побудови незалежної Української держави, формування та утвердження її правової системи.

Навчально-методичні рекомендації та тестові завдання складено з урахуванням тісного зв'язку історії держави і права зарубіжних країн з історією держави і права України, всесвітньою історією, а також теорією держави та права, іншими юридичними дисциплінами. У той же час розмежовується матеріал, що вивчається історією держави та права зарубіжних країн, від матеріалу споріднених історико-юридичних дисциплін, а також галузевих юридичних наук.

Навчально-методичний посібник з курсу "Історії держави і права зарубіжних країн" дозволить

вивчити:

основи та суть марксистського та цивілізаційного поглядів на історію взагалі, та історію держави і права зарубіжних країн зокрема;

фактичний матеріал з історії держави і права зарубіжних країн;

розвиток права й основні кодифікації.

уміти:

– розбиратися в питаннях виникнення, походження, розвитку, еволюції та особливостях державно-правових систем;

– використовувати знання даного курсу при подальшому вивченні таких дисциплін, як ТДП, Історії держави і права України, інших юридичних дисциплін, включаючи цивільне право, кримінальне право та процесуальне право.

Готуючись до практичного заняття, студент повинен:

1.Опрацювати конспект відповідної лекції.

2. Знайти потрібний матеріал в підручниках чи навчальних посібниках і опрацювати його, особливу увагу звернути на законодавчий матеріал.

3. Одним з найефективніших способів підготовки до практичних занять є конспектування у спеціальному зошиті законодавчого матеріалу, рекомендованих праць видатних вчених для використання їх під час виступу, що робить відповідь аргументованою і повною.

4. Завдання для самостійної роботи необхідно опрацьовувати після завершення підготовки до практичних занять, коли повністю опрацьована тема.


СЕМІНАРСЬКІ ТА ПРАКТИЧНІ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 1. ЗАКОНИ ВАВИЛОНСЬКОГО ЦАРЯ ХАММУРАПІ

(4 год.)

Методичні вказівки:

Завданням семінару є вивчення характерних рис рабовласницької держави і права країн Стародавнього Сходу. Для правильного і повного розуміння особливостей розвитку стародавнього Вавилону треба проаналізувати його суспільний і державний лад. Відсутність протягом тривалого часу приватної власності на землю, збереження сільської общини, поєднання патріархальних форм рабства з пережитками родового ладу, східний деспотизм як форма державної влади. Все це знайшло своє відображення у вавилонському праві.

При підготовці до семінару важливе значення має ознайомлення з першоджерелами, зокрема з текстом законника Хаммурапі. Вивчення і аналіз законника допоможе студенту глибше зрозуміти особливості соціальних і державно-правових інститутів однієї з характерних держав, які вперше виникли в історії людства.

1 заняття

Питання для обговорення:

1. Виникнення рабовласницької держави і права, їх характерні ознаки і суть.

2. Характерні риси і особливості країн Стародавнього Сходу. Три відомства в цих країнах.

3. Утворення Вавилонської держави (її виникнення, суть, розвиток та падіння).

4. Суспільний лад Вавилону.

5. Державний устрій Вавилону.

2 заняття

Питання для обговорення:

1. Джерела права у стародавньому Вавилоні. Причини видання та система законів царя Хаммурапі.

2. Форми власності на землю і рабів.

3. Зобов'язальне (договірне) право.

4. Шлюбно-сімейне і спадкове права

5. Кримінальне право. Злочини і покарання.

6. Пережитки первіснообщинного ладу. Судовий процес Докази.

Контрольні питання:

1. Які особливості розвитку держави у Вавилоні у порівнянні з Древнім Єгиптом та Стародавньою Індією.

2. Які етапи розвитку Давньовавилонської держави?

3. Які причини занепаду Вавилону?

4. Які джерела права передували прийняттю законів царя Хаммурапі?

5. Які особливості правового режиму "ілку".

6. Які особливості договору тамкара з шамаллу?

7. Який порядок спадкування існував у вавилонському праві?

8. Класифікація злочинів за законником Хаммурапі.

9. Які особливості судового розгляду справ у древньому Вавилоні?

Література:

1. Авдиев В.И. История древнего востока. М: Политиздат, 1955. -С.77-99.

2 Антонова Е. В. Месопотамия на пути к первым государствам. - М., 1998.

Батыр К.И. и др. История государства и права зарубежных стран.Учебник. - М., 2003.

Бостан Л. М, Бостан С. К. Історія держави і права зарубіжних країн: Навчальний посібник. - К.: Центр навчальної літератури, 2008.

Глиняний В. П. Історія держави і права зарубіжних країн: Навчальний посібник. - 5-те видання, перероблене і доповнене - К.: Істина, 2010.

Жидков О. А. История государства и права Древнего Востока. - М.:Госюриздат, 1963.125 с.

Кащенко С.Г. Всеобщая история государства и права новейшего времени. Учебное пособие для студентов юридических специальностей высших учебных заведений. — Симферополь: ДОЛЯ, 2006.

Керам К. Боги. Гробницы. Ученые. - М.: Иностр. лит., 1960.

Крамер С. Н. История начинается в Шумере / Перевод с английского. - М., 1991.

10. Хрижанівський О. П. Історія Стародавнього Сходу. - К.: Либідь, 2000.

11. Макарчук В.С. Історія держави і права зарубіжних країн. - К.: "Аттіка",2000.

12. Орленко В. І. Історія держави і права зарубіжних країн: Посіб. для підготов, до іспитів /В. І. Орленко, В. В. Орленко. -3-є вид. стереотип. - К.: Вид. ПАЛИВОДА А. В., 2008.

13. Рабовладельческое и феодальное государство и право стран Азии и Африки: Учебное пособие / Под ред. проф. А. И. Рогожина и проф. Н. Н. Страхова. - Харьков: Выща школа, 1981.

14. Сопільник Л. І. Історія держави і права зарубіжних країн [Текст]: навч. посіб. / Л. І. Сопільник, М.-Б. І. Камінський; Приват. вищ. навч. закл. "Львів. ун-т бізнесу та права". - Л.: Вид-во Львів. політехніки, 2012. - 499 с.

І5.Страхов М. М. Історія держави і права зарубіжних країн: Підручник для студентів юрид. спец, вищих навчальних закладів. - 2-ге вид., переробл. та допов.-К.: Ін Юре, 2003.

15. Тетарчук І.В., Дяків Т.Є. Історія держави і права зарубіжних країн: Навч. Посібник для підг6товки до іспитів. – К.: Центр учбової літератури, 2013. – 172 с.

17. Тищик Б.Й. Історія держави і права країн Стародавнього Сходу. Навчальний посібник Т. І. Львів: Сполом, 1999 р.

18.Хома Н. М.. Історія держави і права зарубіжних країн. Навчальний посібник для студентів вищих закладів освіти. – К Каравела, 2008.

19.Закони Хаммурапі - У кн.: Струве В.В. Хрестоматия по древней истории. - М.: Госюриздат, 1950. - Ч. 1. - С. 149 -173.

20.Хрестоматия по всеобщей истории государства и права / Под ред. проф. 3. М. Черниловського - М. Госюриздат, 1973. - С. 10-25.

21.Хрестоматия по истории Древнего Востока / Под ред. акад. М. А. Коростовцева. - М. Высш. школа, 1980. - С. 151 -178

22. Історія держави і права зарубіжних країн [Текст]: хрестоматія/За ред. В.Д. Гончаренка.-К.:Вид-во Ін Юре,2002.-716 с.

23. Шульженко Ф. П. Історія держави і права зарубіжних країн [Текст]: навч.-метод. посібник для самостійного вивчення дисципліни / Ф. П. Шульженко [и др.]; Державний вищий навч. заклад "Київський національний економічний ун-т ім. Вадима Гетьмана". - К.: КНЕУ, 2007. - 192 c.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)