АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Документальне оформлення туристичних послуг

Читайте также:
  1. G. Послуги з транспортування трубопроводами
  2. IV. Вимоги до оформлення ветеринарних документів на переміщення тварин
  3. VІІ. Оформлення роботи
  4. Адміністративних послуг
  5. Адміністративної послуги
  6. Адміністративної послуги
  7. Адміністративної послуги
  8. Адміністративної послуги
  9. Адміністративної послуги
  10. Адміністративної послуги
  11. Аналіз обсягу реалізації продукції (послуг)
  12. Анкета обстеження якості готельних та ресторанних послуг

Основними документами для оформлення туристичних послуг є:

- договір з клієнтами;

- договір з підприємствами, які беруть участь у просування туристичного продукту;

- туристичний ваучер;

- страховий поліс та деякі інші документи при обслуговуванні іноземних туристів.

Договір (угода, контракт) з клієнтами укладається в письмовій формі і містить таку інформацію:

- назву країни, місце призначення подорожі;

- дату початку і закінчення подорожі;

- транспортні засоби, які будуть використані для подорожі, їх клас і комфортність;

- назву готелю, в якому розмістяться туристи, його місцезнаходження, класність, категорію номерів з переліком послуг;

- систему харчування (повний пансіон, напівпансіон, «шведський стіл» або тільки сніданок);

- ціну туристичної подорожі в гривнях та іноземній валюті;

- маршрут та програму екскурсій на кожен день перебування з зазначенням їх терміну та тематики;

- транспортно-візові та медичні вимоги в країні перебування.

Договори з іншими організаціями, підприємствами, приватними підприємцями, що беруть участь у формуванні і просуванні туристичного продукту, – це договори з туроператорами, туристичними закладами, з постачальниками і підрядниками – вітчизняними і закордонними партнерами, що забезпечують туристів належними умовами розміщення і харчування, засобами транспорту, організацією екскурсій і відпочинку.

Деякі турфірми, не маючи можливості заздалегідь оплачувати закордонні тури, організовують свою роботу з іноземними туроператорами й українськими туристами в такий спосіб:

- укладають договори з іноземними туроператорами про співробітництво, відповідно до яких одна сторона (іноземний туроператор) зобов’язується надати турпослуги (відповідної якості і за ціною, визначеною у договорі) туристам, що направляються українською турфірмою, інша сторона (українська турфірма) бере на себе зобов’язання з комплектації туру закордонного туроператора, організації перевезення туристів до місця початку туру тощо;

- укладають договори з українськими туристами, які бажають скористатися послугами іноземного тур оператора, одержуючи від них грошову суму, що включає в себе повну вартість закордонного туру і винагороду української тур фірми;

- перераховують кошти, отримані від українського туриста (за вирахуванням своєї винагороди) іноземному туроператору.

Туристичні фірми сплачують валютою за оформлення віз, у разі відсутності касового апарату розрахунки здійснюються через ощадкасу. Перерахування валюти іноземному партнеру здійснюється після отримання від нього рахунку-фактури, на основі якого оформляється заявка на купівлю валюти.

Відповідно до укладених договорів розробляються програми турів і складаються калькуляції на кожну туристичну поїздку. До договорів туристичні партнери додають зразки своїх туристичних ваучерів (на внутрішньому ринку – путівок).

Туристичний ваучер (путівка) [1] – документ, що підтверджує статус особи чи групи осіб, як туристів, оплату послуг чи її гарантію і є підставою для отримання туристом чи групою туристів туристичних послуг. Це письмовий акцепт суб’єкта туристичної діяльності на виробництво та продаж туристичного продукту. Він (вона) є невід’ємною частиною угоди, а також документом первинного обліку в суб’єктів туристичної діяльності.

Ваучер є фінансовим документом, необхідним для здійснення розрахунків між туристичними підприємствами, що направляють і приймають туристів. Бланк ваучера виготовляється друкованим способом у трьох примірниках під єдиним номером на папері формату А5, який є єдиним за формою як для туриста, що здійснює подорож індивідуально, так і для групи туристів(з обов’язковим зазначенням списку групи). Перший і другий примірники ваучера видаються під розпис туристу, що здійснює подорож індивідуально, чи керівнику туристичної групи перед початком подорожі. Третій примірник ваучера зберігається в бухгалтерії туристичної фірми, що направляє туриста.

Інформація про кількість реалізованих ваучерів і напрямки пересування туристів відповідно до таких ваучерів надається суб’єктами туристичної діяльності разом з поданням статистичної звітності за формою №1-ТУР (річна), за формою №1-ТУР (к) (за півріччя і 9 місяців), затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 04.03.098 р.№ 96.

Туристична путівка є предметом реалізації туристичної фірми. Слід зазначити, що погляди на дату виникнення доходу від реалізації в бухгалтерському обліку туристичної фірми різняться. Суперечність зводиться до двох підходів. Згідно з першим, дохід виникає в тому звітному періоді, в якому здійснюється продаж путівки, а не тоді, коли фактично відбувається подорож. Претензії, які можуть бути висунуті туристом, не є підставою вважати продукцію не реалізованою. Отже, дохід туристичної фірми виникає на дату надходження коштів на її поточний рахунок або до каси в оплату турпродукту. Другий підхід полягає у визнані доходу тільки за датою закінчення туру, що більше відповідає національним стандартам бухгалтерського обліку і частіше використовується на практиці.

Суб’єкти туристичної діяльності, які займаються організацією і обслуговуванням іноземних туристів в Україні, повинні дотримуватись вимог Положення [11], зокрема, їм необхідно щороку оформляти референс – підтвердження Міністерства закордонних справ того, що зарубіжні партнери (за угодами) матимуть візову підтримку консульських установ України за кордоном у разі їх звернення для оформлення туристичних віз іноземцям для подорожі в Україну.

Суб’єкти туристичної діяльності, які приймають іноземних туристів, повинні вести облік усіх документів із в’їзду, виїзду та переміщення туристів в Україні, а саме:

- договорів (контрактів) з іноземними партнерами про співробітництво з обслуговування іноземних туристів в Україні;

- аналогічних договорів з вітчизняними партнерами;

- листів-замовлень іноземного партнера на обслуговування іноземних туристів;

- підтверджень суб’єктів туристичної діяльності іноземному партнеру щодо готовності до приймання іноземних туристів;

- звернень суб’єктів туристичної діяльності в державні заклади і узгоджень з реєстрації і перебування туристів в Україні;

- документів, які підтверджують здійснення трансфера, бронювання місць у готелі для туристів та їх проживання;

- маршрутів і програм туристичних подорожей іноземних туристів, проведення екскурсій тощо.

Суб’єкт туристичної діяльності повинен вести журнал обліку іноземних туристів, де зазначають:

- прізвище та ім’я іноземця;

- громадянство, країну, з якої приїхав турист в Україну;

- серію, номер і дату видачі національного паспорта іноземного туриста;

- дату в’їзду в Україну;

- дату і пункт виїзду з України;

- підприємство розміщення туриста;

- маршрут туру.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)