АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення діаметра зливного трубопроводу

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. I. Визначення сімейства рослини.
  4. II. Визначення видової приналежності рослини.
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. А) Визначення термінології
  7. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  8. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  9. АНКЕТА ВИЗНАЧЕННЯ ЗДАТНОСТІ ПОДАЛЬШОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА
  10. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в
  11. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в
  12. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в економіці: збій, кризова ситуація, локальна криза, системна криза, стратегічна криза, катастрофа.

Різниця рівнів рідини у резервуарах А і В (Рисунок 1.4) дає нам величину наявного напору Hн = H 3 + H 2, за рахунок якого рідина перетікає з одно резервуара в інший і який іде на подолання втрат на тертя hтер(зл) і в місцевих опорах hм.о. зливної лінії:

,

де l – коефіцієнт гідравлічного тертя; lрозр. = lзл + lекв – розрахункова довжина зливного трубопроводу; uзл – швидкість течії.

Рисунок 1.4 Схема до розрахунку діаметра зливного трубопроводу

Дані для визначення розрахункової довжини зливної лінії відомі. Але, оскільки невідомий діаметр зливної лінії dзл і, як наслідок, режим течії в зливній лінії,

бо , а ,

то задачу розв’язуємо графо-аналітичним методом.

Задаємось рядом значень dі (і = 1¸15) і робимо повний гідравлічний розрахунок для кожного діаметра. Орієнтовно можна взяти d 1 = 0,7 dнап. Крок розрахунку D d повинен бути таким, щоб шуканий діаметр dзл опинився поcередині вибраного діапазону діаметрів. Орієнтовно можна взяти D d = (dнап – d 1) / 7.

Алгоритм розрахунку для діаметра d 1 наступний:

вибір формули для l
®

Рисунок 1.5 Знаходження діаметра зливного трубопроводу

Повний гідравлічний розрахунок зливного трубопроводу виконується на ПЕОМ, (мова “Паскаль”) за програмою “ hd ”, що є в фонді кафедри. Надрукувати програму і результати розрахунків, побудувати графік на міліметровому папері формату А4. За відомим значенням наявного напору Hн. знаходимо необхідний діаметр dx = … мм (Рисунок 1.5). В кінці виконати перевірочний розрахунок для одного з діаметрів, використаного для побудови графіка.

 

Приклад розрахунку:

Наявний напір Hн = H 2 + H 3 = 0,96 + 2,84 = 3,8 м.

Задача розв’язується графоаналітичним способом з застосуванням ЕОМ (додаток Д). Для цього в програму вводимо дані самопливного трубопроводу: довжину трубопроводу, витрату рідини, шорсткість труби, в’язкість рідини, еквівалентну довжину, коефіцієнт місцевого опору, мінімальний діаметр, максимальний діаметр, кількість точок для графіка. За отриманими значеннями результатів розрахунку будуємо гідравлічну характеристику трубопроводу – графічну залежність (додаток Е). Отримаємо параболічну криву, з якої за наявним напором Нн = 3,8 м визначаємо діаметр зливного трубопроводу:

dзл = 0,059 м.

Проведемо перевірочний гідравлічний розрахунок для d 1 = 0,05 мм. Обчислимо число Re:

Оскільки ReI < Re < ReII, то для визначення l використовуємо формулу Альтшуля:

.

Визначаємо швидкість руху рідини:

.

Визначимо втрати напору при значенні ,

:

.

Таким чином, отримані значення величин Re, l, і h, відповідно до точності проведених розрахунків, співпадають з результатами, які отримані за допомогою програми (див. Додаток Д).

Відповідь: dзл = 0,059 м.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)