АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Завдання, засоби і методи технічної підготовки

Читайте также:
  1. A) Зам.директора по УР, методист, тренера по вилам спорта
  2. I. Карта методической обеспеченности учебной дисциплины
  3. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  4. I. ПРОБЛЕМА И МЕТОДИКА ИССЛЕДОВАНИЯ
  5. I.1.3. Организационно-методический раздел
  6. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  7. II. ОБЩИЕ МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ИЗУЧЕНИЮ ДИСЦИПЛИНЫ
  8. III. Метод, методика, технология
  9. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ПРОВЕДЕНИЮ СЕМИНАРСКИХ ЗАНЯТИЙ
  10. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ СТУДЕНТАМ ПО ПОДГОТОВКЕ К СЕМИНАРУ
  11. III. Общие методические указания по выполнению курсовой работы
  12. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків

До основних завдань, які потребують вирішення в процесі технічної підготовки спортсмена, необхідно віднести наступні:

• збільшення обсягу і різноманітності рухових умінь і навичок;

• досягнення високої стабільності і раціональної варіативності спеціалізованих рухів — прийомів, що складають основу техніки виду спорту;

• послідовне перетворення освоєних прийомів у доцільні та ефективні змагальні дії;

• удосконалення структури рухових дій, їх динаміки і кінематики з урахуванням індивідуальних особливостей спортсменів;

• підвищення надійності та результативності технічних дій спортсмена в екстремальних змагальних умовах;

• вдосконалення технічної майстерності спортсменів, виходячи з вимог спортивної практики і досягнень науково-технічного прогресу.

Засобами практичного вирішення завдань вдосконалення технічної майстерності спортсменів є змагальні вправи, тренувальні форми змагальних вправ, спеціально-підготовчі та допоміжні вправи, різні тренажерні пристрої і ін.

Удосконалення прийомів і дій пов'язано з надходженням і використанням інформації двох видів — основної та додаткової.

Основна інформація надходить від рухового апарату — рецепторів, розташованих в м'язах, сухожиллях, зв'язках, і відображає зміни в довжині м'язів, ступеня їх напруги, напрямку і швидкості рухів, розташуванні різних ланок тіла та ін.

Інформація про структуру рухів і взаємодії організму спортсмена з зовнішнім середовищем надходить від органів зору і слуху, вестибулярного аналізатора, пропріорецепторов і рецепторів шкіри.

Додаткова інформація адресована в першу чергу свідомості учня і здійснюється шляхом розповіді і показу. Ця інформація допомагає скласти уявлення про виконаний рух, виникаючі помилки, про розбіжність фактичного виконання руху з заданим, результативність рухових дій в цілому та ін..

Інформація про рухи, що надходить в систему управління ними, відіграє значну роль в утворенні нових умінь, в автоматизації навичок, у вдосконаленні технічної майстерності в цілому. З великої кількості різноманітних рухів відбираються і закріплюються ті, які призводять до досягнення заданого результату. При повторенні ці рухи автоматизуються і утворюють навик, в той час як інші рухи, які не є ефективними по узагальненому аналізу основної та додаткової інформації, не закріплюються.

У процесі технічного вдосконалення застосовуються словесні, наочні і практичні методи. Залежно від кваліфікації спортсменів, рівня їх підготовленості, етапу навчання рухам переважно використовується той чи інший метод або їх поєднання.

В останні роки при навчанні рухам, особливо складним, у практиці стали широко використовувати наочні методи, що дозволяють спортсменові оперативно отримувати інформацію про темпорітмові, просторові і динамічні характеристики рухів і на цій основі корегувати процес навчання.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)