АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ДОСЛІДЖЕННЯ РУХУ РІДИНИ В КРУГЛІЙ ТРУБІ

Читайте также:
  1. III.Результати дослідження
  2. А. Чандлер, Дж. Томсон, П. Лоуренс, Дж. Лорш і дослідження впливу зовнішнього середовища на організацію.
  3. Аналіз та інтерпретація результатів дослідження
  4. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  5. Бактеріоскопічне дослідження харкотиння – метод виявлення туберкульозу
  6. Бібліографічний апарат наукового дослідження
  7. В якому випадку не враховується тиск на поверхні рідини при розрахунку навантажень, що спричиняє рідина на тверді поверхні?
  8. В) дослідження умов, які забезпечує суспільство для виховання особистості.
  9. Взяття крові для біохімічного дослідження
  10. Взяття крові з вени для біохімічного дослідження
  11. Взяття крові із вени для бактеріологічного дослідження
  12. Взяття мазка з носової частини глотки для дослідження на наявність менінгокока

Мета роботи – навчитися розрізняти ла­мінарний та турбулентний рухи рідини візуальним спостереженням, встановити їх взаємозв’язок з числом Рейнольдса, визначити функціональну залежність втрат напору від швидкості руху рідини, з’ясувати суть і значення показника сте­пені n та постійної величини α при різних режимах руху рідини.

Загальні положення

Гіпотезу про існування двох режимів руху рідини висловив Д.І. Мен­делеєв. Експериментально це припущення довів у 1883 році англійсь­кий фізик О. Рейнольдс, пропускаючи воду з різними швидкостями через скляну трубку. Разом із водою до вісі трубки підводилась зафарбована рідина. У досліді були помічені два явно різних режими.

Перший ре­жим характеризується рухом, при якому зафарбована рідина розташову­ється у вигляді тонкої нитки. Під час цього руху не відбувається змішування частин рідини.

Із підвищенням швидкості кожна частина води змінює в часі швид­кість і напрямок свого руху. Поряд із прямолінійним рухом всього потоку спостерігаються пульсаційні поперечні переміщення частин. Такий безладний (хаотичний) режим руху був названий турбулентним. У своїх дослідах Рейнольдс помітив, що режим руху рідин обумовлюється чотирма параметрами: швидкістю руху потоку V, характерним розміром каналу d, густиною рідини ρ і динамічним коефіцієнтом в’я­зкості μ.

На базі цих параметрів Рейнольдc одержав безрозмірне число у вигляді

, (5.1)

яке згодом було названо його ім’ям.

Враховуючи відомий взаємозв’язок між параметрами , одержуємо

. (5.2)

Звідси можна зробити висновок, що число Рейнольдса характеризу-ється відношенням сил інерції до сил в’язкості. Це дозволяє проводи­ти гідродинамічне моделювання різних явищ при русі рідини та газів, а також при взаємодії потоків із твердими нерухомими та рухомими ті­лами.

Слід відмітити, що під характерним лінійним розміром d у формулі (5.2) розуміють: діаметр трубопровода, ширину канала, ширину трубопровода некруглої форми, зазор між валом і шийкою корпуса і т.п.

Якщо в турбулентному потоці поступово зменшувати середню швид­кість V, то при деякому її значенні турбулентний рух може майже раптово перейти в ламінарний. Це відбувається при меншому значенні швидкості, ніж перехід ламінарного руху в турбулентний.

Швидкість, при якій відбувається зміна режимів руху рідини, на­зивається критичною швидкістю. Слід розрізняти дві критичні швидко­сті: верхню і нижню . При верхній критичній швидкості ла­мінарний рух переходить в турбулентний, а при нижній – турбулентний в ламінарний, причому . За результатами численних дослідів для довгої круглої труби числа Рейнольдса, обчислені по верхній і нижній критичній швидкості, рівні відповідно І0000... 12000, 2320.

Таким чином, численними дослідженнями, що підтверджують досліди Рейнольдса, встановлено:

1) Якщо швидкість течії можливий тільки ламінарний рух, і тому навіть рух, що був на початку трубки турбулентним, потім пе­реходить у ламінарний. При цьому ламінарний рух стійкий, тобто якщо яка-небудь випадкова причина (наприклад, місцевий різкий виступ на стінці труби) порушує цей рух і викликає місцеву турбулен­тність, то далі ламінарний рух швидко відновлюється. Ламінарний режим безумовно існує при .

2) При можливий тільки турбулентний режим руху, і на­віть режим, що був на початку труби ламінарним, переходить в турбу­лентний. Цей режим безумовно можливий при .

3) При можливі обидва режими – ламінарний і турбу­лентний, але вони при цій умові нестійкі і можуть легко порушува­тись. Якщо, наприклад, при ламінарний режим потоку буде, порушений яким-небудь окремим виступом на стінці труби, то він вже не відновлюється в ламінарній формі, а буде турбулентним і далі за виступом.

Різним режимам руху відповідають різні залежності між втратами напору та середніми швидкостями руху. Загалом ця залежність має ви­гляд

, (5.3)

де α – коефіцієнт пропорцій­ності, що залежить від роз­мірів труби і властивостей рідини; n – показник степе­ня, що залежить від режиму руху рідини (рис. 5.1).

Функція (5.3) може бути представлена в логарифмічних координатах у вигляді

. (5.4)

Одержана залежність прямолі­нійна, тангенсом кута нахилу цієї прямої визначається по­казник степеня n, тобто це означає, що n = tg θ.

Беручи до уваги дані численних дослідів, можна відзначити, що при ламінарному режимі n = 1, кут нахилу θ = 45°, а при турбулентному режимі n = 1,75... 2,0, θ > 45°.

Опис установки

Рис. 5.1 – Схема лабораторної установки

 

Установка включає в себе напірний бак із решітка­ми, призначеними для заспокоєння потоку, що напразлясться на ро­бочу ділянку і переливну стінку для підтримання постійного рівня води. По трубопроводу через вентиль подається вода для напов­нення бака і проведення дослідів. На баці встановлено бачок із підфарбованою рідиною, яка підводиться на вісь робочої скляної труби. Витрата рідини регулюється голчатим затвором.

До скляної трубки підключені початковий і кінцевий п’єзометри, встановлені поруч на стіні. П’єзометри устатковані шпитценмаштабом із двома мірними голками. Момент торкання голкою рівня води в п’єзометрі досягається обертанням маховика й фіксується загоран­ням відповідної неонової лампочки.

Регулювання витрати води в скляній трубці здійснюється обертан­ням маховика телескопічного затвора, розташованого в приймальному баку.

Визначення витрати води здійснюється за допомогою мірної посуди­ни. Для злива води із приймального бака передбачений вентиль.

 

Порядок проведення дослідів

Відкривають вентиль на трубопроводі для наповнення водою напірного бака. За допомогою маховика мірні гол­ки підіймають у верхнє положення. Після заповнення водою всієї системи, із метою уникнення помилки вимірюван­ня втрат напору, визначають похибку показників п’єзометрів, для чо­го визначають рівні води в них за допомогою мірних голок.

Похибка визначається різницею показників кінцезого та початково­го п’єзометрів і зумовлена різною довжиною мірних голок. За наявним зразком скляної трубки вимірюють штангенциркулем її внутрішній діа­метр, а лінійкою – відстань між підключеннями п’єзометрів.

Повільним опусканням телескопічного затвора встановлають міні­мальну швидкість руху води в скляній трубі, а відкриванням голча­того затвора з бачка подається зафарбована рідина. Спостерігаючи за траєкторією її руху, переконуються у встановлені ламінарного ре­жиму і одночасно знімають покази п’єзометрів по шпитценмаштабу та замірюють витрату води за допомогою мірної посудини й секундомі­ра. Наступні досліди проводяться при опусканні телескопічного зат­вора з відповідним підвищенням швидкості руху води і візуальним спостереженням за режимом руху. Визначаються показники п’єзометрів і витрат. Результати спостережень заносять у журнал.

Для проведення останнього досліду телескопічний затвор повільно піднімається вгору, швидкість руху води зменшується і спостерігає­ться перехід від турбулентного режиму до ламінарного, що повинно відповідати нижньому критичному числу Рейнольдса 2320.

Кількість дослідів при різних режимах руху води бажано мати од­наковими. В одному із дослідів вимірюють також температуру води шляхом за­нурення термометра у витікаючий струмінь.

 

Обробка дослідних даних

Із графіка v = f(t), розміщеного на стіні поряд з установкою, за температурою води визначають значення коефіцієнта кінематичної в’я­зкості.

Записують похибку показників п’єзометрів із відповідним знаком ± ∆h, відстань між підключеннями п’єзометрів L, діаметр труби d та площу його живого перерізу ω.

Для кожного досліду визначають витрату води Q за об’ємом води W у мірній посудині і часом її наповнення τ. Середня швидкість V – це відношення витрати до площі живого перерізу труби. Втрати напора на робочій дільниці дорівнюють різниці показників початкового h1 кін­цевого h2 п’єзометрів з урахуванням похибки ∆h. Число Рейнольдса визначають за формулою (5.1).

Для побудови графіка функціональної залежності втрат напору від середньої швидкості визначають значення їх логарифмів і відкла­дають на координатній сітці. По одержаним точкам будують пряму лінію відповідно при ламінарному й турбулентному режимах руху. На пере­хрещенні їх з віссю ординат визначають значення lg ал і lg am, a от­же, і постійні величини ал і am (рис. 5.2).

Показники степеня швидкості визначаються тангенсом кута нахилу кожної лінії до вісі абсцис. При цьому, якщо показник n = 1,0, то дані відносяться до ламінарного режиму руху, а якщо n > 1,75 – до турбулентного.

Рис. 5.2 – Графіки залежності втрат напору від середньої швидкості

 

За результатами дослідних даних при ламінарному режимі руху є можливість визначити значення коефіцієнта кінематичної в’язкості.

, (5.5)

де hл – втрати напору для досліду при мінімальній швидкості Vmin .

При турбулентному режимі можна визначити еквівалентну шорсткість kе стінок скляної труби, м:

, (5.6)

де hm – втрати напору для дослідів при максимальній швидкості Vmax.

Одержані значення порівнюють із довідковими.

У результаті виконаної роботи студент повинен:

· знати фізичний зміст числа Рейнольдса та його значення при пере­ході від ламінарного режиму руху до турбулентного і назад; основні властивості ламінарного й турбулентного режимів руху, залежність втрат напору від швидкості, показника степеня і постійного значення коефіцієнта швидкості;

· вміти визначати дослідним шляхом нижнє критичне число Рейнольдса, коефіцієнт кінематичної в’язкості та еквівалентну шорсткість.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)