АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Страхування автотранспортних засобів та основні умови його проведення

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  3. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  4. II. Класифікація основних засобів
  5. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  6. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  7. III. Основні правила та обов’язки працівників
  8. IV. Основні обов’язки власника або уповноваженого ним органу
  9. IV. Основні поняття і визначення,
  10. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  11. TEMA 10 АВТОТРАНСПОРТНЕ СТРАХУВАННЯ
  12. V. Облік амортизації основних засобів

При страхуванні засобів транспорту можуть покриватися будь-які ризики, але основними з них є стихійні лиха і дорожньо-транспортні небезпеки (ДТН).

Страхові ризики, які можуть мати місце — це загибель чи пошкодження ТЗ від аварій, пожеж, вибух мотору, баку з паливом, крадіжка з угоном, протиправні дії третіх осіб, стихійні лиха.

Об¢єктом страхування є легкові і вантажні автомобілі, автобуси, мотоцикли, тягачі, мопеди та інші транспортні засоби.

Ставки страхових платежів по страхуванню автомобілів встановлюються по різним системам. (Наприклад: одна з них виходить з обсягу циліндрів мотору у см3).

Найважливішою є вартість автомобіля. СК розробляє базисна ставка страхових платежів і вже за додаткові ризики стягується додаткова премія. При страхуванні автопричепів проводиться страхування за премією, що приблизна складає 1/3 основної ставки за автомобілем. Ставки по страхуванню автобусів як правило встановлюються в залежності від кількості пасажирських місць. При страхуванні вантажних автомобілів — в залежності від вантажопід¢ємності. Із кожним додатковим ризиком ставка збільшується.

Страхування транспортних засобів може бути з використанням франшизи або без франшизи. Страховики намагаються застосовувати безумовну франшизу. Виплати здійснюються за системою першого ризику.

СК не виплачує відшкодування:

1) Коли страхувальник чи члени його родини або особи, в розпорядженні яких знаходиться ТЗ, здійснивв навмисні дії, що призвели до збитку;

2) Порушені правила пожежної безпеки;

3) В разі управління автомобілем без прав водія чи в стані алкогольного чи наркотичного сп¢яніння та в інших випадках.

При завданні шкоди транспортному засобу страхувальник чи його правонаступник повинен заявити в органи ДАІ, довідка яких є основою для визначення збитку. Після заяви про страховий випадок страхова компанія складає страховий акт.

Страхувальник повинен прийняти заходи по спасінню і збереженню ушкодженого ТЗ. Якщо ТЗ повністю загинув, то відшкодування знаходиться в межах страхової суми але не більше дійсної вартості ТЗ на момент страхової події з урахуванням амортизації. При частковому пошкодженні страхове відшкодування виплачується в розмірі вартості ремонту по відновленню в межах стахової суми.

Стр-льниками можуть бути власники ТЗ, орендарі, довірені особи (довіреність має бути нотаріально завірена). Разом із ТЗ може бути застрахована товарна вартість ТЗ на випадок ДТП і додаткове обладнання.

Не підлягає страхуванню: моральна шкода, неноодержання доходів внаслідок пошкодження ТЗ.

Укладення страх договору на основі заяви стр-льника (ім¢я і номер технічного паспорту, номер двигуна, номерний знак, рік випуску, умови зберігання, стаж водія, варіант страхування, укладається договір стр-ня вперше чи подовжується, з франшизою чи без, чи враховується знос деталей автомобіля, що замінюються при ремонті та інші умови, а також строк стр-ня, страх платіж (його сума та порядок сплати).

Договір укладається після обов¢язкового огляду ТЗ, а страховий поліс видається після першого страхового внеску.

Строк, на який укладається договір страхування може бути від кількох місяців до 1 року.

Страхувальник може одержати пільги (стр-ня за кількома варіантами тощо) — місячний пільговий строк для укладання страх договору. Страхування може проводитись:

1. На випадок пошкодження або втрати ТЗ внаслідок ДТП;

2. На випадок пошкодження чи втрати ТЗ чи його складових частин при викраденні, спробі викрадення, при пошкодженні внаслідок навмисних дій третіх осіб;

3. На випадок пошкодження чи втрати ТЗ внаслідок стихійного лиха, пожежі або вибуху ТЗ, внаслідок нападу звірів, самовільного падіння предметів на ТЗ.

ТЗ може бути застрахований на суму, що становить його повну вартість або її частину.

Страхові платежі розраховуються на підставі встановлення страх тарифу, який залежить від варіанту стр-ня, типу ТЗ, від строку експлуатації ТЗ та інших умов. Розмір страх платежу визначається виходячи із сумарного страх тарифу, що є сумою тарифів за кожним обраним стр-льником варіантом, а також з урахуванням додаткових платежів (за викор ТЗ особами, що не є членами родини стр-льника, при стр-ні ТЗ, що експлуатується на умовах оренди чи прокату) і знижок.

Серед умов стр-ня є ряд обмежень, а саме:

1. Не приймаються на стр-ня легкові АТЗ та причепи до них, термін експ-ції яких з моменту випуску їх заводом-вигот-чем перевищує 10 років.

2. Не приймаються на стр-ня від угону легкові АТЗ всіх марок не обладнані протиугонними пристроями.

3. Не береться під страх захист багаж.

4. Хочешь знать погоду на 10 дней вперед? – www.multimix.com.ua

5.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)