АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Навіть у раю в тебе будуть сусіди

Читайте также:
  1. Добре відомими, опускають. Не завжди явно формулюють навіть точку зору. Часто дедукція
  2. Навіть міцно засвоєні і значущі для особистості знання далеко не завжди переходять у переконання. Засвоєні людиною соціальні норми часто існують як
  3. Надалі нами будуть розглядатися лише основні функції менеджменту як основа будь-якого управлінського процесу.
  4. По собі від хисту красномовства. Отож, зміст важить набагато більше від форми навіть для
  5. Розглядаються або як певні хитрощі, або навіть як помилки, здебільшого навмисні
  6. Стриманий або навіть напружений характер листа.
  7. Який елемент нормативу товарного запасу має бути обов’язково присутнім на торговельному підприємстві, навіть за умови впровадження системи товарозабезпечення “точно в час”?

Сусідські війни. Правова стратегія

 

«Пшекруй»

 

Сусідський гамір, сміття під дверима та сигаретний дим на сходах… Вам це знайомо, добряче дошкуляє і заважає жити? Перш за все, не треба барабанити шваброю по батареях — так ви покараєте не лише своїх кривдників, але й решту ні в чому не повинних мешканців під’їзду. І не викидайте «під’їздним» курцям їхні ж недопалки під двері — дочекаєтеся такого ж (якщо не гіршого) «подарунка» й собі. Простіше й ефективніше звернутися за допомогою до закону.

Ситуація №1. Крики, музика, гуляння за стіною, а ще гірше п’яні бійки за стіною не дають спокою цілісіньку ніч. І добре, якщо тільки одну. На цю тему навіть побутує анекдот: «Мої сусіди слухають чудові пісні, і мені все одно, хочуть вони цього чи ні.» Вирішити таку проблему насправді доволі просто. Відповідно до ст. 24 Закону України «Про санітарне та епідеміологічне благополуччя населення» у нічний час, із двадцять другої до восьмої години у жилих будинках та прибудинкових територіях забороняються гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів. Ремонтні роботи слід припинити від 21-ї години, а у святкові та неробочі дні вони дозволені лише за згодою сусідів. Однак не варто плутати вихідні та неробочі дні. Неробочі — це так звані «червоні дні календаря», на які, наприклад, переноситься свято з вихідних. У вихідні ремонтувати можна. Але в будь-який день і будь-який час доби про ремонтні роботи слід заздалегідь попередити мешканців прилеглих квартир. Шум, що утворюється під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати санітарних норм цілодобово.

Згідно зі ст. 182 КУАП порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях - тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також доводимо до вашого відома, що відповідно до ст. 173 КУАП дрібне хуліганство, тобто нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян, тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

Ситуація №2. Крізь цигарковий дим на сходах вам важко знайти двері власної квартири, не кажучи вже про те, що цей сморід змушені нюхати не тільки некурці, але й діти. Ви знаєте, хто постійно палить на сходах, але зауваження не дають результату.

Відповідно до ст. 175-1 КУАП куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Однак протокол можна скласти, тільки якщо курця вдасться спіймати «на гарячому». Або ж знайдуться свідки порушення, які підпишуть протокол. Оскільки дільничний не буде «сидіти в засідці» на ваше прохання і чекати, поки хтось збереться перекурити, то краще зібрати «ініціативну групу» з тих мешканців, яким дим заважає так само, як і вам.

Ситуація №3. Сусід чи то лінивий, чи просто не вважає за потрібне обтяжувати себе, але своє сміття до баків (сміттєпроводу) не доносить, а ставить прямо в під’їзді в куточку. Або ж, закінчивши ремонт кілька місяців тому, будматеріали зі спільного коридору прибирати не поспішає.

Згідно зі ст. 152 КУАП порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ситуація №4. Більшість людей люблять тварин. Але якщо цілодобово за стіною лунає скавчання десятка псів, а під’їзд перетворився на туалет для дюжини сусідських котів, не дуже й приємно. Та й самі тварини від такого життя особливої радості не відчувають. Візьміть до уваги: утримання в місцях загального користування, на лоджіях і балконах тварин, птиці та бджіл забороняється. Згідно зі ст. 154 КУАП тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, або вигулювання собак без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях - тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, що спричинили заподіяння шкоди здоров'ю людей або їх майну, а так само повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварин і на посадових осіб - від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Але перш ніж скористатися наведеними порадами, все ж спробуйте вирішити все миром. Дружній візит, мила посмішка, спокійна розмова і вагомі аргументи точно не нашкодять. А коли вже «двосторонні переговори» результатів не дають, то лише тоді варто переходити до важкої артилерії.

Кабашня А.А., завідувач юридичної громадської консультації


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)